Titleist valde Frösåker

Titleist valde Frösåker

Publicerad

Taylormade har en fitting studio på PGA National utanför Malmö och Callaway har en på World of Golf i Göteborg. När Titleist skulle bygga sin valde de Stockholmsområdet och Frösåker Golf & Country Club.

Gymmet är en annorlunda, men viktig, det av Frösåkers studio.

Det påminner om en krog. Korkarna smäller dovt ur champagneflaskorna, det skummar i de klirrande glasen och smaskiga snittar innehållande kyckling eller rostbiff speglar sig i silvriga fat. Det skålas och minglas och skrattas och kindpussas.

Det är dock inte därför flera av gästerna på invigningen liknar Matz Evenssons nya Titleiststudio vid en modern och trendig restaurang. Det handlar mer om den nya transparens som gör kunden mer delaktig i upplevelse och köp.

Studion består av ett ganska stort rum. I ena änden finns två garagedörrar ut mot rangen. I andra änden brinner en braskamin. 

I mitten av rummet finns en arbetsbänk och bakom denna bänk en vägg med verktyg och komponenter till golfklubbor. Till vänster om arbetsbänken står en golvmonterad maskin som ändrar loft och lie. Detta ovanliga stilbrott, att placera verkstaden mitt i studion, gör just den här golfstudion banbrytande och ovanlig.

Och det är den som får folk att tänka på en restaurang. 

Micael Dahl, före detta country manager för Titleist, säger:

– Ja, jag skulle vilja likna det vid en restaurangupplevelse. Som Mattias Dahlgrens Matbaren, kanske. Där kan du sitta och äta medan du tittar på kockarna som lagar mat. Det här är så nära kunden kan komma en tourbuss. Det är nästan så att konsumenten kan vara med och sätta ihop sin klubba.

Verkstadsbänken hamnade mitt i Matz Evenssons nya studio.

Matz har stått för innehållet i studion ihop med Titleist, men det är Lotta Rahl som har stått för inredningen som går i samma stil som Frösåkers klubbhus. När det började talas om en studio kände hon att Matz skulle vara i centrum. Hon ställer sig mitt i studion, vid den nämnda arbetsbänken.

– Jag ville att Matz skulle befinna sig mitt i händelsernas centrum mellan ettans tee och driving rangen, säger Lotta. Därför placerade vi också verkstaden mitt i studion.

Man kan fråga sig vad en golfstudio egentligen är. Vad den ska vara vara bra för. Varför behövs en studio när pron kan stå i ett vindskydd på en range? Matz Evensson sammanfattar i en mening:

– För mig betyder det att jag slipper gissa…

Han målar upp ett scenario där han aldrig behöver kompromissa, eller chansa. Han kan alltid ta reda på vad som händer samt varför det händer. Han har alla upptänkliga hjälpmedel till hands. Digitala och mekaniska, moderna och klassiska. Om lie eller loft behöver justeras är det gjort på en minut. Därefter kan kunden prova klubban igen. En så kallad launch monitor ger digitalt raka svar på hur bollen flög. Har kunden ont i armbågen kan han gå bort till gymmet och värma upp de muskler som behöver värmas upp. Vill hon ha ett skaftalternativ som hör till de ovanligare så är chansen stor att det ändå finns i Titleist studio eftersom den ska ha det bredaste utbudet av alla.

Mängder av olika skaft finns för att alla ska kunna bygga den perfekta klubban.

– Vi ska kunna göra allt här inne, säger Matz. Vi har fler skaft, större verkstad, bättre verktyg – vi slutar gissa! Om jag ska vara lite provocerande mot min egen yrkeskår så måste vi sluta gissa. Vi måste leverera mer. Vi kan inte bara säga: "Du står för nära bollen. Och så ska du böja lite mer på knäna. Det blir 700 kronor, tack!" Här kan vi mäta bollhastighet. Vi kan mäta sidspinn. Vi knäcker klubbans lie och ser om vi fick en annan sidspinn. Fick vi en annan höjd? Ja, det fick vi! Jag kan vara kritisk mot de stora märkena som sitter fast i ett gammalt sätt att tänka och massleverera klubbor från fabrik. Här kan jag vikta och göra fler ändringar än de själva kan.

Även om Matz är en stor fan av klubbor från Titleist har han även klubbor från Ping och Cobra i sin studio.

– Det krävs en viss klubbhastighet för att kunna spela bra med Titleists klubbor och dessutom är det svårt att bli trovärdig som pro om du bara erbjuder ett märke, säger Matz. Med Titleist, Cobra och Ping kan jag bygga klubbor åt alla golfare.

Matz inviger sin studio med 290 meter lång drive.

On
Off

0 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Stort antal medarbetare har tvingats lämna Lundhags

3 kommentarer

Mattias, red: Nej. Ja absolut om det går, dvs om Lundhags/Brav svarar nästa gång vi hör av oss.

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Artikelkommentarer

Prenumerera på Sportfack
Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842