Fansens nya kläder

Lagom till premiären för Allsvenskan visade Adidas upp de nya matchtröjorna för AIK, Blåvitt och Djurgården. I år med lite poesi i nacken.

Matchtröjor har en viktig uppgift för både spelare och fans. De ska visa på en gemenskap och stärka moralen hos de som bär den. I år har Adidas tagit den moralstärkande biten till en ny nivå genom att trycka strofer som används av fansen i nacken på tröjorna.

På Djurgårdens tröja, som är klassiskt randig i ljus- och mörkblått, står det ”Här för Djurgården – alltid oavsett”.

– En Djurgårdströja bärs upp med stolthet, det spelar ingen roll om du spelar i A-truppen, i något av våra ungdomslag eller iklär dig tröjan som Djurgårdssupporter. ”Här för Djurgården – Alltid oavsett” enar alla krafter som finns i och runt klubben för att tillsammans skapa framgång, säger Magnus Pehrsson, chefstränare DIF.

Lokalkonkurrenten AIK är lika klassiska i sitt färgval, svart och gult, och har valt att hylla sin hemmaarena Råsunda med strofen ”Långt har jag färdats och mycket har jag sett, men på mitt lag ser jag aldrig mig mätt. Stormar har rasat, men vinden har vänt, och den tar mig tillbaks till Råsundas gräs!”.

Till sist har vi IFK Göteborg som självklart har kvar sina blåvita ränder i sin matchtröja. De har valt en strof ur Snart skiner Poseidon av Joel Alme som lyder så här: 

”Vi såg hur du haltade, vi såg hur du sprang . Med tårar på kinden och hjärtat i brand. Med längtan i bröstet, du stod där och sa:  Snart skiner Poseidon och Blåvitt står kvar”.

Huruvida spelet blir lika konstnärligt och vackert för de tre lagen återstår att se, nu går det åtminstone inte att skylla på matchställen.

Fansens nya kläder
Texten i nacken på AIKs tröja.