Haglöfs bryter ny mark med Vassi

På Ispo vann den guld och nästa säsong ska den vinna friåkarnas hjärtan. Haglöfs nya friåkarjacka Vassi bryter en tradition och börjar en annan.


Haglöfs bryter ny mark med Vassi
Prisad på Ispo.

Haglöfs är inga nykomlingar när det gäller skidkläder men före Vassi-serien fanns inga plagg dedikerade till friåkning. Det gör det nu. Vassi-serien innehåller en skaljacka plus byxa, en isolerad parka plus byxa samt tre olika friåkningsryggsäckar. Konfektionen finns givetvis för både dam och herr.

Arbetet med Vassi-serien inleddes i augusti 2010 och gick så att säga i mål med utmärkelsen Ispo Award Gold i kategorin action apparel på nyligen avslutade Ispomässan. Bakom plaggen ligger Haglöfsdesignern Anna Oreman samt friåkarna Per Jonsson och Asbjørn EggebøNæss.

– Haglöfs ska tillverka outstanding outdoor equipment och om vi ska göra skidställ för friåkare, då får vi gå till dem som sysslar med det. Så vi tog kontakt med de Haglöfsvänner som var relevanta och frågade vad vi behövde göra. Målet var att ta fram bästa typen av skidställ för en friåkare, säger Anna Oreman.

– Vi ville ta fram något som var specifikt avsett för en friåkare och hans/hennes behov. Jag är ute 150 dagar per år och grejerna ska fungera oavsett om jag är på 4000 meters höjd i Alperna eller i Sälen, säger Per Jonsson som vid sidan av sin professionella skidkarriär jobbar med PR och media på Haglöfs under sommaren och hösten.

Den första synliga skillnaden om man jämför Vassi med en traditionell skidjacka, är storleken. Jackan är både vidare och längre än många andra skidjackor.

– Som friåkare behöver du rörelsefrihet och du ska ha plats för både ryggskydd och hjälm. Du ska kunna ha förstärkningsplagg under när det är riktigt kallt och du ska ha stora fickor som rymmer kamera, transceiver och diverse olika pryttlar, säger Anna.

Ett annat prioriterat område var ventilationen. Jackan är tänkt att fungera under såväl pinande vindar en iskall decemberdag som under betydligt varmare vårdagar.

– När man åker skidor åker man neråt och vinden kommer framifrån. Därför ville vi flytta fram ventilationsöppningen till framsidan av jackan. För att man ska kunna sköta ventilationen med en hand har hela öppningen tvåvägsblixtlås, säger Per.

Enligt Per kan Vassi-serien betraktas som en liten förtrupp. Haglöfs har för avsikt att fortsätta ta fram plagg för friåkare.

– Jag skulle vilja påstå att friåkningsscenen växer oerhört mycket idag. Tidigare har vi inte nått den konsumenten. Tanken är att vi ska fylla den luckan nu och hitta en ny målgrupp för Haglöfs, säger Per.