Haglöfs bryter ny mark med Vassi

Haglöfs bryter ny mark med Vassi

Publicerad

På Ispo vann den guld och nästa säsong ska den vinna friåkarnas hjärtan. Haglöfs nya friåkarjacka Vassi bryter en tradition och börjar en annan.

Prisad på Ispo.

Haglöfs är inga nykomlingar när det gäller skidkläder men före Vassi-serien fanns inga plagg dedikerade till friåkning. Det gör det nu. Vassi-serien innehåller en skaljacka plus byxa, en isolerad parka plus byxa samt tre olika friåkningsryggsäckar. Konfektionen finns givetvis för både dam och herr.

Arbetet med Vassi-serien inleddes i augusti 2010 och gick så att säga i mål med utmärkelsen Ispo Award Gold i kategorin action apparel på nyligen avslutade Ispomässan. Bakom plaggen ligger Haglöfsdesignern Anna Oreman samt friåkarna Per Jonsson och Asbjørn Eggebø Næss.

– Haglöfs ska tillverka outstanding outdoor equipment och om vi ska göra skidställ för friåkare, då får vi gå till dem som sysslar med det. Så vi tog kontakt med de Haglöfsvänner som var relevanta och frågade vad vi behövde göra. Målet var att ta fram bästa typen av skidställ för en friåkare, säger Anna Oreman.

– Vi ville ta fram något som var specifikt avsett för en friåkare och hans/hennes behov. Jag är ute 150 dagar per år och grejerna ska fungera oavsett om jag är på 4000 meters höjd i Alperna eller i Sälen, säger Per Jonsson som vid sidan av sin professionella skidkarriär jobbar med PR och media på Haglöfs under sommaren och hösten.

Den första synliga skillnaden om man jämför Vassi med en traditionell skidjacka, är storleken. Jackan är både vidare och längre än många andra skidjackor.

– Som friåkare behöver du rörelsefrihet och du ska ha plats för både ryggskydd och hjälm. Du ska kunna ha förstärkningsplagg under när det är riktigt kallt och du ska ha stora fickor som rymmer kamera, transceiver och diverse olika pryttlar, säger Anna.

Ett annat prioriterat område var ventilationen. Jackan är tänkt att fungera under såväl pinande vindar en iskall decemberdag som under betydligt varmare vårdagar.

– När man åker skidor åker man neråt och vinden kommer framifrån. Därför ville vi flytta fram ventilationsöppningen till framsidan av jackan. För att man ska kunna sköta ventilationen med en hand har hela öppningen tvåvägsblixtlås, säger Per.

Enligt Per kan Vassi-serien betraktas som en liten förtrupp. Haglöfs har för avsikt att fortsätta ta fram plagg för friåkare.

– Jag skulle vilja påstå att friåkningsscenen växer oerhört mycket idag. Tidigare har vi inte nått den konsumenten. Tanken är att vi ska fylla den luckan nu och hitta en ny målgrupp för Haglöfs, säger Per.

On
Off

17 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Lager 157 knaprar på outdoorkakan

16 kommentarer

Sportfan: @spisen, om nu S.Palm är så duktig som du antyder, är de väl inga problem att de görs en undersökning som bekräftar de du skriver, och då slipper vi alla spekulationer. De du upplever som apati, de...

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Artikelkommentarer

Prenumerera på Sportfack
Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842