Det blir Tango i Ukraina

Samtidigt som Sverige lottades mot England, Frankrike och Ukraina i fotbolls-EM presenterade Adidas den officiella EM-bollen. Namnet är Tango 12 och den är en tydlig flirt med tidigare EM-bollar på 80-talet som också hette Tango.

Adidas har varit officiell leverantör av matchbollarna till EM- och VM sedan 1970 och för butikerna är den en given storsäljare under mästerskapsår. Årets boll heter Tango 12 och är till utseendet väldigt lik de bollar som användes under 80-talet och som hette Tango River Plate (Italien 1980), Tango Mundial (Frankrike 1984) och Tango Europa (Västtyskland 1988). Konstruktionsmässigt är det dock en helt annan boll.

Tango 12 har tagit två år att utveckla och arbetet ska enligt Adidas ha resulterat i ökad bollkänsla och och en stabilare bollbana. Teknologin bakom Tango 12 bygger på triangulära paneler som är termiskt sammansatta för att skapa en jämn och exakt bollbana. Varje panel har en ny matt ytstruktur som ger spelarna en optimal bollkontakt och förhöjer känslan. Bollens innanmäte är utvecklat för att minimera upptagning av väta för att bibehålla bollens egenskaper oberoende av väderförhållande.  Tango 12 har genomgått spelartester i åtta olika länder av förbund och spelare på elitnivå ända ner till gräsrotsnivå, parallellt med  tester i Adidas tekniska laboratorier.