Årets kvinna i sportbranschen

Årets kvinna i sportbranschen

Publicerad

Det är hög tid att lyfta fram de duktiga kvinnorna i sportbranschen. På Swesport i januari ska Årets kvinna inom sportbranschen koras.

Det är det kvinnliga nätverket Divas som instiftat priset Årets kvinna i sportbranschen. Målet för Divas är att fler kvinnor ska ta sig till de högsta positionerna i sportbranschen och läget idag är helt annorlunda. I en undersökning som Divas har gjort visade det sig att andelen kvinnliga vd och försäljningschefer på 240 av landets största sportföretag var så låg som sju procent.

Det är beklämmande läsning och en svaghet för branschen att det ser ut på det här sättet, säger Jenny Tirén Berg, Svenskt Sportforum, som projektleder Divas. Vi vet ju att kvinnor står för den allra största delen av inköpen i hemmen och kvinnor har även varit en stor tillväxtmarknad för sportföretagen de senaste åren – se bara på jogging och fitness-trenden, fortsätter Jenny. Då vore det bästa för företagen förstås att ha en jämn könsfördelning i ledningen, för att bäst möta kundernas behov. 

Jenny Tirén Berg på Svenskt Sportforum

Listan visar 239 företag på den svenska sportbranschen och innehåller totalt 427 namn. Antalet kvinnor på listan är 32, varav 12 är VD. Det innebär att knappt 5 % av VD-posterna på företagen innehas av en kvinna.

– Vi instiftar detta pris för att få uppmärksamhet i frågan, men framförallt för att lyfta fram en duktig kvinna och få en förebild, säger Jenny. Det finns ju trots allt kvinnor som tagit sig till toppen i sportbranschen, och dem ska vi hylla. 

Nyamko Sabuni

I juryn för "Årets kvinna inom svensk sportbransch" sitter bland annat Maria Sandow, kanslichef för Stil/Svensk Handel, Ninni Lindertz, Senior Marketing Strategist på Facebook och Martin Willners, chefredaktör på branschtidningen Sportfack. Priset kommer att delas ut till en kvinna som verkar på den svenska sportbranschen och som har uppnått mycket goda resultat. Dessutom ska hon främja andra kvinnors karriärmöjligheter i det företag hon verkar på.

Nomineringarna sker på Svenskt Sportforums hemsida under oktober/november, och vinnaren utses i januari. Prisutdelningen sker på branschmässan Swesport, som hålls på Kistamässan i Stockholm, den 23 januari klockan 14.00. Prisutdelare är ingen mindre än jämställdhetsminister Nyamko Sabuni. 

– Det är verkligen roligt att en minister kommer och delar ut priset åt oss – det visar att vår fråga är viktig och tas på allvar av de som styr, kommenterar Jenny Tirén Berg. 

On
Off

50 kommentarer

Läs mer

  • Senaste
  • Mest läst
  • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Lager 157 knaprar på outdoorkakan

17 kommentarer

Blinto ATL Vecka 8: Vore givetvis intressant med en granskning av både det ena och det andra inom branschen. Men faktum är att Sportfack består av 1 person, resten är mer eller mindre löst anknutna journalister, låt...

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Artikelkommentarer

Prenumerera på Sportfack
Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842