Full rulle för Nishiki

Den svenska cykeltillverkaren Nishiki rullar på i bra fart. Försäljningen i år var god och orderingången för nästa år ser också bra ut.

På Nishiki i Göteborg hade man inte vågat hoppas på en så bra utveckling. Införsäljningen för nästa år har pågått hela hösten och visar redan nu på en ökning på fem procent jämfört med siffrorna från förra året. Nishikis försäljningschef Rickard Ölander ser en anledning till framgångarna.

– Vi gjorde ett val för en tid sedan att satsa på det som vi är bra på. Vi tog oss i kragen och spetsade till vårt modellprogram och valde helt enkelt bort standard och juniorcyklarna. Våra återförsäljare har bara varit positiva till vårt val, konstaterade Rickard Ölander försäljningschef på Unicykel.

Samtidigt som de flesta cykeltillverkarna flyttar sin tillverkning till Taiwan eller Kina fortsätter Nishiki att tillverka sina cyklar i Sverige. Visserligen görs ramarna i Taiwan men sedan skruvas de ihop på fabriken i Göteborg. Att Nishiki bygger sina cyklar i Göteborg och att de är handgjorda är ett starkt säljargument. Därför var beslutet från företaget att renodla sortimentet och fokusera huvudsakligen på racer, crosscountry och hybrider ett bra drag. Att idag kunna säga att Nishikicyklarna görs i Sverige utgör för många återförsäljare ett bra säljargument.

– Vi har valt att behålla en riktigt hög nivå på våra cyklar. Det betyder att vår billigaste racermodell kostar omkring 7000 kronor med det är vägen vi valt att gå. Därför är vi riktigt glada över siffrorna för nästa år, säger Rickard Ölander.

Att Nishiki får ekonomi i sin tillverkning på hemmaplan beror på att de gör det mesta ”in house”, äger sitt varumärke och inte behöver betala höga royaltis till någon annan. Införsäljningen för nästa år som gått så bra innebär också att företaget får rekrytera personal. Det blir till en början en ny heltidsanställd plus extrapersonal under högsäsong i produktionen