Hjälm med nytänk

En ny hockeyhjälm gör sin entré på den svenska marknaden. Det är hjälmen M11 som den forna storspelaren Mark Messier varit med och utvecklat och som har en ny stötabsorbering i sin modell.

Hjärnskakningar har blivit allt vanligare i dagens ishockey. Den dystra trenden gäller inte bara elithockeyn utan förekommer också i de lägre divisionerna och inom juniorserierna. Detta faktum fick den förre storstjärnan och Stanley Cup-vinnaren Mark Messier att bli involverad i ett projekt tillsammans med den amerikanska hjälmtillverkaren Cascade Sports. Den nya hjälmen i The Messier Project som serien kallas använder sig av en så kallade Seventech-metod. Där utgörs den stötabsorberande funktionen inte av EPP-plast ( expanded polypropylene), som är vanligt i nästan alla andra hjälmar, utan av ett kluster av ihåliga plasthylsor. Enligt tester som Cascade Sports gjort fördelas kraften som huvudet utsätts för på ett jämnare sätt och på en större yta genom Seventech-metoden. Dessutom återtar materialet sin ursprungliga form redan efter 10 sekunder jämfört med ”vanliga” hjälmar som gör det på ca 1 minut. I USA använder redan ett stort antal lag den nya M11-hjälmen och nu introducerar företaget den också i Europa. Schweitz, Sverige och Finland fick därför besök av företagets vicepresident Mary-Kay Messier, syster till storspelaren Mark.

– Hockeybranschen, åtminstone i USA och Kanada är rätt konservativ. Det är därför svårt att som ett nytt varumärke och ett litet företag slå in sig bland de etablerade storföretagen, förklarar Mary Kay Messier.

Efter ett idogt arbete det senaste året har ändå 450 junior, college och serielag redan valt att börja använda M11-hjälmen trots att den prismässigt ligger i det övre segmentet. Besöket i Europa planerades redan när Mary Kay och Mark diskuterade marknadsföringen av den nya produkten för ett halvår sedan.

– Vi visste att säkerhetsaspekterna här är mycket mer prioriterade än i USA. Dessutom verkar europérna också vara mer mottagliga för nya uppfinningar och nya varumärken än amerikanerna, konstaterar Mary Kay Messier.

Leverantör för Cascade Sports hjälmarna i Sverige blir Abcent Sports som sedan tidigare har varumärken som Sherbrook SBK och Blackstone Sport.