Taiwan på offensiven

I Taiwan gör man en offensiv satsning på cykelindustrin. De bakomliggande orsakerna är en oro över de europeiska anti-dumpningsreglerna och över att Kina ska ta över marknadsandelar på den europeiska marknaden.

Taiwan är fortfarande den största cykelexportören till den europeiska marknaden. Denna utveckling kan störas av både nya antidumpningsregler som EU kan införa och av att Kina börjar konkurrera med Taiwan om cykelproduktion av cyklar i toppsegmentet. Förra året sjönk cykelexporten från Taiwan till Europa till 4,3 miljoner cyklar från 5,4 miljoner året innan. Det dåliga resultatet berodde till stor del på den globala lågkonjunkturen och höga oljepriser. I år har exporten från Taiwan åter tagit fart. Under det första halvåret i år ökade de europeiska importen från Taiwan med hela 66 procent. Holland och Spanien var de länder som ökade sin import från allra mest. Men i Taiwan nöjer man sig inte med detta. Målet som det halvstatliga exportorganet Taitra har satt upp är att landet ska exportera drygt 7 miljoner cyklar per år till Europa inom fem år.

– Det är inte en omöjlig målsättning, säger Peter W.J Huang vice vd på Taitra till Sportfack.

För Taiwan är den europeiska cykelmarknaden viktig av uppenbara skäl. Cykelexporten till Europa står nämligen för över hälften av landets totala export. Ett led i satsningen för ökad cykelexport är att utveckla och öka intresset för Taipei International Cycle Show som arrangeras i mars varje år.