En ny fixed idé

Två nya cykelmärken får distributör i Sverige. Det är de tyska cykeltillverkarna Fixie Inc och Bionicon som Simona Bava nu ska ta hand om och få de svenska cykelhandlarna att tända på.

Svensk/italienskan Simona Bava sägar att hon är kär. Men det är inte någon man som är målet för hennes passion utan de tyska Fixie Inc-cyklarna.

– De är alla detaljer och finurliga lösningar som jag föll för. Sedan gillar jag hela konceptet med två killar som designar, utvecklar och tillverkar cyklarna själva i en liten skala, förklarar Simona Bava.

Bionicon-cyklarna har ett lite bedare sortiment och företaget levererar också cykelkonfektion. Simona börjar inte sin verksamhet från noll. Hon har tidigare jobbat på Cykloteket och också på Konas huvudkontor i Schweiz, så genom åren har hon byggt ett gediget nätverk bland cykelhandlarna och branschfolk. Nu gäller det att övertyga butikerna om att våga satsa på de nya varumärkena. En inte helt lätt uppgift.

– Jag kan ibland tycka att de svenska cykelhandlarna är lite konservativa. Man satsar gärna på de stora kända varumärkena men är lite försiktiga med de nya. Men jag är helt säker att många kommer att tända på mina cyklar, säger Simona med eftertryck.

Redan innan starten har många hört av sig och tyckt att det är roligt att det äntligen kommer in en i den mansdominerade distributörsbranschen. För Simona gäller det till en början att skicka beställningarna direkt till huvudkontoret i Tyskland då hon fortfarande saknar ordentliga lagerutrymmen. Men engagemanget och passionen för uppgiften saknas inte. Annars skulle hon inte orka dela sin lilla etta med ett tiotal cyklar som står där i tillfälligt lager.

– Äh, det går hur bra som helst. Jag bor själv då alla mina barn redan är utflugna. Då kan man ha det så, säger hon och skrattar.