Puma klimatkompenserar för sina utsläpp

Tyska sportjätten Puma ska börja klimatkompensera för sina globala koldioxidutstläpp. Målet är att bli sportbranschens första kolneutrala företag.

Det innebär bland annat att företaget kompenserar för Puma-lagens flygresor till och från VM i Sydafrika.

– Att bli det första kolneutrala sportlifestyleföretaget är ett logiskt nästa steg i vår plan att bli det mest åtråvärda och hållbara sportlifestyleföretaget i världen. Vi har också tagit uppmaningen från FN:s miljöprogram att kompensera för våra lags internationella resor till Sydafrika väldigt allvarligt. Vårt miljöengagemang tillsammans med vårt mångåriga samarbete med afrikansk fotboll gjorde saken självklar och vi hoppas att vi genom det beslutet inspirerar andra deltagare i Fifa VM 2010 att följa efter, sade Jochen Zeitz, vd Puma, i ett uttalande.

För att kompensera för sina direkta och indirekta koldioxidutsläpp ska Puma stödja projekt i Afrika som även tar hänsyn till lokala folkgruppers intressen och värnar om att bevara den biologiska mångfalden. De valda projekten kommer att granskas av ett auktoriserat företag i enlighet med internationellt accepterade normer som Clean Development Mechanism, Gold Standard och Voluntary Emission Reduction.

Beslutet om att klimatkompensera för koldioxidutsläppen är en del av Pumas långsiktiga strategi att minska sitt ekologiska fotavtryck. Om fem år ska företaget ha minskat sin energi- och vattenkonsumtion och sina avfalls- och koldioxidutsläpp med 25 procent.

Av: Magnus Reithner

Puma klimatkompenserar för sina utsläpp Puma klimatkompenserar för sina utsläpp