Sportfack 11-2015

Läser du i läsplatta eller på mobil? Klicka här. TEMA DESIGNDesign är viktigt och design finns överallt runt oss. Inte minst inom sport- och outdoorvärlden där design är ett av konkurrensmedlem i den hårda kampen om konsumenterna. Sportfack har träffat ett antal designers på några nordiska sport- och outdoorföretag. FjällrävenHos Fjällräven är det Henrik Andersson…

TEMA DESIGN
Design är viktigt och design finns överallt runt oss. Inte minst inom sport- och outdoorvärlden där design är ett av konkurrensmedlem i den hårda kampen om konsumenterna. Sportfack har träffat ett antal designers på några nordiska sport- och outdoorföretag.

Fjällräven
Hos Fjällräven är det Henrik Andersson som är produkt-och designchef. Men han har också ett förflutet som designer och vet vad som krävs. Att kombinera design och funktion är en av utmaningarna.

Haglöfs
För Jenny Kjellbom är yrket som designer på Haglöfs så mycket mer än bara att skapa snygga produkter. Det behövs nämligen både materialkunskap, kunskap om kroppen och väder och vind. Därför föredrar hon att kalla sig för klädingenjör.

Poc
På skyddsföretaget Poc sneglar designern Jan Woxing inte på konsulternas trendbiblar. Företagets rena och sparsmakade designspråk föds av inspiration från helt annat håll, som till exempel bilindustrin eller arkitekturen.

Bergans
Att designa produkter är alltid ett lagarbete. Det vet Sölvi Nilsen och Monica Ølstørn på Bergans som jobbat ihop i 15 år. Under den tiden har designtänket förändras på många sätt. Bland annat har hållbarhetsaspekten blivit allt viktigare.

XXL vill höja kunskapsnivån
För den norska sportjätten XXL är en motiverad och kunnig personal A och O. Motivationen kan företaget skönja redan vid anstälklningsintervjuerna. Kunskapen ser XXL till att skaffa till sina medarbetare i samarbete med sina leverantörer.

Trek
För första gången sedan dotterbolaget Trek Sweden startades har företaget gått med vinst i Sverige. Att startsträckan varit lång var ingen överraskning för den amerikanska cykeljätten. Men tack vare hårt arbete har verksamheten nu börjat generera pengar.