Månadens Diva: Johanna Davidsson

Månadens Diva: Johanna Davidsson

Publicerad

Johanna Davidsson är sjuksköterskan och äventyraren som vill inspirera fler kvinnor och tjejer att ge sig ut på tur. Hon har gått från att köra flera skidsäsonger i Alperna till att planera ett äventyr till Sydpolen.

Hur kom det sig att du valde sjuksköterskeyrket och hur har du möjlighet att kombinera det med dina äventyrsresor?
– Jag valde sjuksköterskeyrket för att jag tycker att det är ett spännande yrke där man faktiskt gör något bra. Det är inget kul att vara sjuk, så kan jag göra dagen lite bättre för en patient så är det givande för mig. Jag valde också yrket för att det ger mig mycket frihet. Jag har möjligheten att vara borta en längre period och sedan komma tillbaka och jobba intensivt. Det finns alltid jobb. Yrket gör det möjligt att jag kan lägga mer tid på mina äventyrsintressen än om jag hade haft ett måndag till fredag, 8–5 jobb.

Ditt senaste stora äventyr gjorde du tillsammans med din storasyster Caroline. Berätta, hur ledde era tankar fram till målet att åka kite tvärs över Grönland?
– Jag hade gått och tänkt på en längre tur och ville till en plats med snö och is. Därför lockade Grönland. Det var jag som kom på idén och jag tänkte att min syster blir säkert med om jag frågar. Hon svarade att "vi varken är gravida eller ska gifta oss så det finns inga ursäkter, bara att svara ja". Två år senare kitade vi över Grönland tillsammans. Min syster visst inte var kite var när hon sa ja…

Du och din syster är ute på en föreläsningsturné just nu, visionen är att inspirera fler att uppfylla sina drömmar. Vad har ni tagit med er från äventyret på Grönland som kan inspirera?
– Åh, det finns så mycket som vi vill berätta om och förmedla. Det är en upplevelse att vara mitt ute på inlandsisen och ha full kontroll över kiten och beta av mil efter mil medan tankarna får vandra fritt. Resan har också gjort att vi som systrar har kommit varandra ännu närmare och har ett fantastiskt minne att dela med varandra resten av våra liv.
Vi hoppas att vi kan inspirera andra att satsa på sina drömmar genom att berätta om hur vi var osäkra på om vi skulle klara det. Men en sak som är säker är att vi hade i vart fall inte fixat det om vi inte hade gett det en chans. 

Under 2016 ska du själv skida till Sydpolen. Vad gör att du denna gång vill genomföra ett stort äventyr solo?
– Jag gillar att vara på tur både med vänner och ensam. Den här gången vill jag vara ensam. Det är en annan upplevelse att vara ensam. Jag måste lita ännu mer på mig själv och mina beslut. Jag bestämmer själv tempo och dagens upplägg. Jag trivs bra i mitt eget sällskap och så tycker jag det är lyxigt att få tänka klart tankar utan att bli störd. När jag solopaddlade runt svenska och finska kusten stortrivdes jag i mitt eget sällskap. Jag tror att det kommer att bli en stor upplevelse på många sätt och förhoppningsvis kommer jag känna mig starkare och tryggare efter turen.

De äventyr du ger dig ut på kostar en del i både tid och pengar att genomföra, hur får du ihop det?
– Jag arbetar som sjuksköterska i Tromsö i Norge, men lönen räcker inte till att finansiera en tur till Antarktis. Därför söker jag sponsorer och samarbetspartners. Jag har redan några sponsorer men jag behöver mer hjälp för att ta mig fram till startskottet. Nu söker jag företag som vill bli ihopkopplade med lite galen äventyrlighet-, våga satsa- och drömma-anda.

Har du märkt av någon skillnad i sponsring från företag när det gäller dina manliga och kvinnliga äventyrskollegor?
– Jag ser det som en fördel att jag är kvinna och söker sponsorer för äventyr, en bransch som är mest mansdominerad. Därför blir jag som kvinna mer unik. Om det blir lättare eller svårare det återstår att se, än så länge har jag inte upplevt någon skillnad.

Ett sista råd till de som vill men som inte vågar?
– Sätt ett datum och beställ en biljett!

Sara Georgs

On
Off

0 kommentarer

 • Månadens event: Women in sport + adventure

  Månadens event: Women in sport + adventure

  Girls in sport är en plattform för att förbättra jämställdhet inom idrott och äventyrssport. Under festivalen Women in sport + adventure fick Divas en pratstund med initiativtagarna Lucy Rist och Jenny Lidqvist.

  Artiklar Redaktionen, 2016-02-04 15:40

 • Månadens Diva: Sara Georgsson

  Månadens Diva: Sara Georgsson

  Sara Georgsson jobbar som varumärkeschef på Silva. Hon är aktiv i Divas men om tio år hoppas hon att ett sådant nätverk inte behövs.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 10:04

 • Månadens Diva: Eva Strand

  Månadens Diva: Eva Strand

  Eva Strand jobbar som tillfällig VD på Haglöfs och är dessutom medlem i Asics General Executive Meeting. Hon tycker att kvinnor i ledningen är ett måste om sport- och outdoorindustrin vill överleva och fortsätta växa.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:55

 • Månadens Diva Helena Jacobsson

  Månadens Diva Helena Jacobsson

  Helena Jacobsson jobbar på Stadiums inköpsavdelning. Hon vill se fler kvinnor på ledande positioner men tror inte att kvotering är vägen att gå.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:41

 • Månadens Diva: Sara Wänseth

  Månadens Diva: Sara Wänseth

  Sara Wänseth är marknadschef på Lundhags. Just nu bor hon i Sigtuna i flyttkartonger på väg tillbaka till Undersåker, Jämtland. Hon flyttar dit med sin sambo Håkan Nyström som jobbar på Haglöfs, sonen Måns 11 år och hunden Arragon 2,5 år

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:29

 • Månadens Diva: Isbjörn of Sweden

  Månadens Diva: Isbjörn of Sweden

  Månadens Divas är Camilla Schmidt och Maria Frykman Forsberg som driver barnklädmärket Isbjörn genom företaget Nordic Kidswear AB.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:15

 • Månadens Diva: Linnéa Grahn

  Månadens Diva: Linnéa Grahn

  Linnéa Grahn har under många år deltagit i expeditioner över hela världen. Nu vill hon få fler tjejer med på sina äventyr. Så via sin och Emma Forsells nystartade äventyrsförening Mind for Adventure lockar de med tjejer att springa tvärs över Skottland.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 15:28

 • Månadens Diva: Vanessa Åsell Tsuruga

  Månadens Diva: Vanessa Åsell Tsuruga

  Vanessa Åsell Tsuruga har varit Divas ansikte utåt i ett par år men nu tar hon en paus. Hon ska till Grekland för att plugga den olympiska rörelsen med målet att på något sätt jobba med OS i Tokyo 2020.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 15:23

 • Månadens Diva: Viktoria Stärner

  Månadens Diva: Viktoria Stärner

  Som årets kranskulla hade Viktoria Stärner det mest ärofyllda uppdraget bland de tusentals funktionärer som möjliggjorde Vasaloppets vintervecka 2015. Talet hon höll i Mora Kyrka under Högtidsfesten, fredagen den 6 mars, lämnade inte ett öga torrt. Viktoria är en sann ambassadör som kommer att gå långt, i fäders spår för framtids segrar.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 15:12

 • Månadens Diva: Christine Hägglund

  Månadens Diva: Christine Hägglund

  Christine Hägglund blev utsedd till Årets kvinnliga äventyrare 2013. Detta efter att hon under sex veckor ha sprungit 130 mil i våra svenska fjäll – ensam.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 14:59

 • Månadens Diva: Nanna Andersen

  Månadens Diva: Nanna Andersen

  Nanna Andersson hade länge drömt om att få jobba på Peak Performance. Nu är hon där och jobbar som Project Manager Business Developer.

  Artiklar Redaktionen, 2015-01-04 14:41

 • I Fokus: Smith Chromapop

  I Fokus: Smith Chromapop

  Ibland dyker det upp produkter som sätter en helt ny standard. Som med sin idé, konstruktion eller design gör att allt annat känns mediokert. Mycket talar för att Smith nya linsteknik Chroma Pop är en sådan revolution.

  Artiklar Martin Willners, 2014-08-14 10:53

 • Hemma hos en sneakerssamlare

  Hemma hos en sneakerssamlare

  David Davidsson har tillräckligt med sneakers för att sko en by i Västerbotten. Men han har inga planer på att sluta samla. Det finns allt för många skor som han inte har. Ännu.

  Artiklar Magnus Reithner, 2014-08-05 14:42

 • Ser du skogen för alla träden?

  Ser du skogen för alla träden?

  Det händer mycket i detaljhandeln just nu. Tempot är vansinnigt högt och innovationstakten bara ökar. Vi vill berätta om stort och smått i den här förändringen och bjuder in experter att dela med sig av sina spaningar. Först ut är Jonas Arnberg som är strateg inom handel för United Minds.

  Artiklar Magnus Reithner, 2014-06-19 15:17

 • När XXL kom till stan

  När XXL kom till stan

  XXL har fått sin första cityetablering i Sverige. Mitt emot NK i Stockholm har de öppnat en butik på 3 500 kvadratmeter. Nu tar kedjan sikte mot toppen i Norden.

  Artiklar Magnus Reithner, 2014-06-17 14:52

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Läskande dryck

1 kommentar

Barbro: Var kan jag köpa Pona? //Barbro

Börskurser

Artikelkommentarer

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Prenumerera på Sportfack
 • Ispo Business 01-2018

 • Sportfack 01-2018

 • Sportfack 11-2017

 • Sportfack 10-2017

 • Sportfack 09-2017

 • Sportfack Bike Business 07/08–2017

 • Sportfack 07/08-2017