Månadens Diva Helena Jacobsson

Månadens Diva Helena Jacobsson

Publicerad

Helena Jacobsson jobbar på Stadiums inköpsavdelning. Hon vill se fler kvinnor på ledande positioner men tror inte att kvotering är vägen att gå.

Varför tror du att fler kvinnor på höga positioner skulle öka försäljning och tillväxt?
– Helt enkelt för att många av kunderna är kvinnor och då borde det vara naturligt att kvinnor är med och på­verkar i alla olika positioner. För mig handlar det inte om att ha en fin titel eller höga positioner utan möjligheten att påverka.

Vad är din åsikt om kvotering?
– Att kvotera in kvinnor tror jag tyvärr inte är det rätta sättet utan jag tror att kvinnor däremot ska vara mer öppna för att hjälpa och stötta varandra och här är Divas ett bra forum. Röhnisch är ett levande exempel på ett företag där man varit orädd för att plocka in olika kompetenser och mestadels­ kvinnor i ledande positioner och det har ju visat sig att det varit framgångs­rikt, så mindre rädsla för gamla in­­vanda mönster tror jag är framtiden för att fler kvinnor ska sitta i ledande positioner där strategier och beslut fattas.

Vilka förändringar ser du inom sportbranschen?
– Hälsa och välmående är viktigt bland många människor och jag tror bara att det intresset kommer att öka i framtiden. Man ser sportmode överallt och konkurrensen blir större vilket­ gör att sportindustrin måste våga tänka­ nytt och ta influenser från alla håll som fashion, mat och hälsoindustrin. Jag tycker man ser att köpbeteendet ändrats och man kan inte fortsätta på samma sätt som man gjort genom åren med att plocka in en vårkollektion som ska hålla i flera månader utan att man uppdaterar och kompletterar sin outfit kontinuerligt. Idag är sportprodukter mode med kontinuerliga nyheter­ och inspiration. Modebranschen har hjälpt att man inte bara köper efter behov utan att nyhetsvärdet i säsong är superviktigt. Modegraden höjs och det går snabbare, här har vi massor att lära oss från modebranschen.

Vad är du mest stolt över med din karriär?
– Det är svårt att nämna en specifik­ sak. Jag är väldigt stolt över att ha fått vara med och förändra sportbranschen.­ Jag var med från första dagen då Stadium öppnade sin första butik på Sergel­gatan vilket på den tiden var revolutionerande. 

Var är du på väg i karriären?
– Jag kommer från september månad att börja som Section unit manager på Stadium efter att ha varit 6 år på Röhnisch. Man gör ett stort omtag på inköpsavdelningen och jag ser fram emot att få vara med i den energi och framåtanda som finns på Stadium och hoppas att jag kan få fortsätta att utvecklas och vara nyfiken varje dag i mitt jobb även i framtiden. 

Vem är din role model?
– Min mormor var en fantastisk person som inspirerat mig genom sin nyfikenhet, småländska envishet och trendkänslighet. Hon var "matriarken" och det smittade av sig på min mamma och moster och har smittat av sig på mig. När mormor var lite över 80 år så ringde hon och ville kolla vad som gällde rent trendmässigt. 

Vilken super power skulle du välja om du fick chansen?
– Svårt att välja men det skulle nog vara att kunna flyga, jag gillar att se saker ovanifrån och från ett annat perspektiv. Det är det som är min styrka.

On
Off

0 kommentarer

 • Salming Sports stänger butik

  Salming Sports stänger butik

  Indoor- och löpskovarumärket Salming Sports stänger en av sina konceptbutiker. Orsaken är att företaget gör en stor omstrukturering på grund av en föränderlig sporthandel.

  Artiklar Mattias Björklund, i dag, 09:20

 • Shimano Nordic flyttar

  Shimano Nordic flyttar

  För att kunna växa ytterligare och anpassa sig till framtiden kommer Shimano Nordic att bygga ett nytt huvudkontor. "Shimano Nordic Sales and Education Center" blir 1850 kvadratmeter i två våningar och samtidigt satsar bolaget stort digitalt.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-03-02 16:36

 • Månadens event: Women in sport + adventure

  Månadens event: Women in sport + adventure

  Girls in sport är en plattform för att förbättra jämställdhet inom idrott och äventyrssport. Under festivalen Women in sport + adventure fick Divas en pratstund med initiativtagarna Lucy Rist och Jenny Lidqvist.

  Artiklar Redaktionen, 2016-02-04 15:40

 • Månadens Diva: Johanna Davidsson

  Månadens Diva: Johanna Davidsson

  Johanna Davidsson är sjuksköterskan och äventyraren som vill inspirera fler kvinnor och tjejer att ge sig ut på tur. Hon har gått från att köra flera skidsäsonger i Alperna till att planera ett äventyr till Sydpolen.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 10:23

 • Månadens Diva: Sara Georgsson

  Månadens Diva: Sara Georgsson

  Sara Georgsson jobbar som varumärkeschef på Silva. Hon är aktiv i Divas men om tio år hoppas hon att ett sådant nätverk inte behövs.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 10:04

 • Månadens Diva: Eva Strand

  Månadens Diva: Eva Strand

  Eva Strand jobbar som tillfällig VD på Haglöfs och är dessutom medlem i Asics General Executive Meeting. Hon tycker att kvinnor i ledningen är ett måste om sport- och outdoorindustrin vill överleva och fortsätta växa.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:55

 • Månadens Diva: Sara Wänseth

  Månadens Diva: Sara Wänseth

  Sara Wänseth är marknadschef på Lundhags. Just nu bor hon i Sigtuna i flyttkartonger på väg tillbaka till Undersåker, Jämtland. Hon flyttar dit med sin sambo Håkan Nyström som jobbar på Haglöfs, sonen Måns 11 år och hunden Arragon 2,5 år

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:29

 • Månadens Diva: Isbjörn of Sweden

  Månadens Diva: Isbjörn of Sweden

  Månadens Divas är Camilla Schmidt och Maria Frykman Forsberg som driver barnklädmärket Isbjörn genom företaget Nordic Kidswear AB.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:15

 • Månadens Diva: Linnéa Grahn

  Månadens Diva: Linnéa Grahn

  Linnéa Grahn har under många år deltagit i expeditioner över hela världen. Nu vill hon få fler tjejer med på sina äventyr. Så via sin och Emma Forsells nystartade äventyrsförening Mind for Adventure lockar de med tjejer att springa tvärs över Skottland.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 15:28

 • Månadens Diva: Vanessa Åsell Tsuruga

  Månadens Diva: Vanessa Åsell Tsuruga

  Vanessa Åsell Tsuruga har varit Divas ansikte utåt i ett par år men nu tar hon en paus. Hon ska till Grekland för att plugga den olympiska rörelsen med målet att på något sätt jobba med OS i Tokyo 2020.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 15:23

 • Månadens Diva: Viktoria Stärner

  Månadens Diva: Viktoria Stärner

  Som årets kranskulla hade Viktoria Stärner det mest ärofyllda uppdraget bland de tusentals funktionärer som möjliggjorde Vasaloppets vintervecka 2015. Talet hon höll i Mora Kyrka under Högtidsfesten, fredagen den 6 mars, lämnade inte ett öga torrt. Viktoria är en sann ambassadör som kommer att gå långt, i fäders spår för framtids segrar.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 15:12

 • Månadens Diva: Christine Hägglund

  Månadens Diva: Christine Hägglund

  Christine Hägglund blev utsedd till Årets kvinnliga äventyrare 2013. Detta efter att hon under sex veckor ha sprungit 130 mil i våra svenska fjäll – ensam.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 14:59

 • Månadens Diva: Nanna Andersen

  Månadens Diva: Nanna Andersen

  Nanna Andersson hade länge drömt om att få jobba på Peak Performance. Nu är hon där och jobbar som Project Manager Business Developer.

  Artiklar Redaktionen, 2015-01-04 14:41

 • I Fokus: Smith Chromapop

  I Fokus: Smith Chromapop

  Ibland dyker det upp produkter som sätter en helt ny standard. Som med sin idé, konstruktion eller design gör att allt annat känns mediokert. Mycket talar för att Smith nya linsteknik Chroma Pop är en sådan revolution.

  Artiklar Martin Willners, 2014-08-14 10:53

 • Hemma hos en sneakerssamlare

  Hemma hos en sneakerssamlare

  David Davidsson har tillräckligt med sneakers för att sko en by i Västerbotten. Men han har inga planer på att sluta samla. Det finns allt för många skor som han inte har. Ännu.

  Artiklar Magnus Reithner, 2014-08-05 14:42

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Ledare: Tack och hej då

4 kommentarer

Anders Nilson: Snyggt och lycka till Martin

Börskurser

Artikelkommentarer

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Prenumerera på Sportfack
 • Ispo Business 01-2018

 • Sportfack 01-2018

 • Sportfack 11-2017

 • Sportfack 10-2017

 • Sportfack 09-2017

 • Sportfack Bike Business 07/08–2017

 • Sportfack 07/08-2017