Månadens Diva: Viktoria Stärner

Månadens Diva: Viktoria Stärner

Publicerad

Som årets kranskulla hade Viktoria Stärner det mest ärofyllda uppdraget bland de tusentals funktionärer som möjliggjorde Vasaloppets vintervecka 2015. Talet hon höll i Mora Kyrka under Högtidsfesten, fredagen den 6 mars, lämnade inte ett öga torrt. Viktoria är en sann ambassadör som kommer att gå långt, i fäders spår för framtids segrar.

Du beskriver dig själv som målmedveten, envis, positiv och glad. Är det receptet för att lyckas?
– Det är såklart individuellt, helt beroende på vad du vill åstadkomma. Men i mitt fall och i mitt liv har jag tack vare en stark självkänsla i kombination med dessa egenskaper redan lyckats uppnå en rad mål, vilket är helt fantastiskt och något jag verkligen är stolt över!

Du har engagerat dig internationellt i ett fyranationers ungdomsutbyte i Kina, där det kinesiska Vasaloppet genomförs varje år, och varit på FN-kurser i Genève och New York.  Du är bara 21, var finner du drivkraften?
– Jag drivs av nya utmaningar och kanske framförallt av vetskapen att det jag gör kan göra någon liten skillnad. Jag tror mig själv ha en kapacitet och drivkraft som det vore synd att inte använda. Jag har så mycket energi som bara måste ut och då är det ju kanon om jag kan använda den till något framåtsträvande och givande.

Var ser vi dig när du är 30?
– Förhoppningsvis i en ledande roll som någon typ av chef. Jag hoppas befinna mig på en position där jag har möjlighet att både utvecklas själv och framförallt få se medarbetare och anställda växa samtidigt som jag kan bidra med min kunskap och erfarenhet.

Du tror att ingenting är omöjligt och hoppas på en ledar- eller chefsroll om ett par år när du är klar med ekonomistudierna i Uppsala. Vad är drömjobbet?
– Jag brukar skoja om att det är jag som ska bli Vasaloppets första kvinnliga vd. Och visst, allt kan hända. Jag kan redan nu visualisera mitt framtida kontor, där jag sysslar med något som jag verkligen brinner för. I mitt drömjobb ska den ena dagen inte vara den andra lik och jag ska möta mycket människor.

I talet i Mora Kyrka berättade du om din vän som skulle skänka dig alla sina guldmedaljer som tack för att du hjälpt honom allt han kan inom skidåkning. Vem har du att tacka för dina framgångar?
– Främst alla barn som jag på ett eller annat sätt träffat genom mitt engagemang som tränare och ledare, de har genom sitt ärliga uttryckssätt utmanat och format mig till en bättre version av mig själv. I övrigt får jag nog tacka mig själv. "Tack för att du aldrig ger upp och alltid, oavsett vad, tror på dig själv till hundratio procent." 

Ditt råd till unga tjejer som vill lyckas?
– Våga tro på att du kan förändra saker och ting och våga tro på din egen förmåga. Du är viktig och kan göra vad du vill. Gå din egen väg och lyssna bara på kommentarer och råd som ger dig luft under vingarna. Ingenting är omöjligt. 

Vanessa Åsell Tsuruga

 

Tävlingsledarnas motivering till utnämningen av Viktoria Stärner till Vasaloppets kranskulla 2015:

"Årets kranskulla är ett föredöme för rekrytering av unga ledare till idrotten genom sitt mångåriga engagemang inom IFK Mora. Med en uttalad önskan om att förändra världen har hon redan i unga år skaffat sig meriter från arbete i tre olika världsdelar. Viktoria Stärner är det självklara valet av kranskulla och hon blir en utmärkt ambassadör för Vasaloppet det kommande året."

On
Off

0 kommentarer

 • Träningstoppar och flåsdalar – forskningen visar på träningstapp under pandemin

  Träningstoppar och flåsdalar – forskningen visar på träningstapp under pandemin

  Hemmaträningen har ökat under pandemin, men en del har helt slutat träna. En stor anledning är den nedstängda organiserade träningen, enligt en forskningsstudie. Universitetslektor Maria Elvén reder ut siffrorna.

  Artiklar Redaktionen, 2021-10-12 17:07

 • Orage återvänder till Europa

  Orage återvänder till Europa

  Kanadensiska Orage återvänder till Europa efter ett antal år utanför kontinenten. Montreal-baserade bolaget siktar på att åter klä Europas skidåkare.

  Artiklar Jesper Johansson, 2021-10-12 16:27

 • Här öppnar Lululemons första Sverigebutik

  Här öppnar Lululemons första Sverigebutik

  Hajpade, kanadensiska konfekionsvarumärket Lululemon har landat i Sverige. Inom en snar framtid öppnar man dessutom sin första flaggskeppsbutik. På hetaste möjliga shoppingplats.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-05-30 21:09

 • Sveriges bästa cykelstäder korade

  Sveriges bästa cykelstäder korade

  Cykelfrämjandet har poängsatt hur väl Sveriges kommuner och städer arbetar med cykelfrämjande åtgärder. Nu har årets vinnare av utmärkelsen Sveriges bästa cykelstäder presenterats i rapporten Kommunvelometern.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-05-30 12:12

 • Salming Sports stänger butik

  Salming Sports stänger butik

  Indoor- och löpskovarumärket Salming Sports stänger en av sina konceptbutiker. Orsaken är att företaget gör en stor omstrukturering på grund av en föränderlig sporthandel.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-04-14 09:20

 • Shimano Nordic flyttar

  Shimano Nordic flyttar

  För att kunna växa ytterligare och anpassa sig till framtiden kommer Shimano Nordic att bygga ett nytt huvudkontor. "Shimano Nordic Sales and Education Center" blir 1850 kvadratmeter i två våningar och samtidigt satsar bolaget stort digitalt.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-03-02 16:36

 • Månadens event: Women in sport + adventure

  Månadens event: Women in sport + adventure

  Girls in sport är en plattform för att förbättra jämställdhet inom idrott och äventyrssport. Under festivalen Women in sport + adventure fick Divas en pratstund med initiativtagarna Lucy Rist och Jenny Lidqvist.

  Artiklar Redaktionen, 2016-02-04 15:40

 • Månadens Diva: Johanna Davidsson

  Månadens Diva: Johanna Davidsson

  Johanna Davidsson är sjuksköterskan och äventyraren som vill inspirera fler kvinnor och tjejer att ge sig ut på tur. Hon har gått från att köra flera skidsäsonger i Alperna till att planera ett äventyr till Sydpolen.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 10:23

 • Månadens Diva: Sara Georgsson

  Månadens Diva: Sara Georgsson

  Sara Georgsson jobbar som varumärkeschef på Silva. Hon är aktiv i Divas men om tio år hoppas hon att ett sådant nätverk inte behövs.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 10:04

 • Månadens Diva: Eva Strand

  Månadens Diva: Eva Strand

  Eva Strand jobbar som tillfällig VD på Haglöfs och är dessutom medlem i Asics General Executive Meeting. Hon tycker att kvinnor i ledningen är ett måste om sport- och outdoorindustrin vill överleva och fortsätta växa.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:55

 • Månadens Diva Helena Jacobsson

  Månadens Diva Helena Jacobsson

  Helena Jacobsson jobbar på Stadiums inköpsavdelning. Hon vill se fler kvinnor på ledande positioner men tror inte att kvotering är vägen att gå.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:41

 • Månadens Diva: Sara Wänseth

  Månadens Diva: Sara Wänseth

  Sara Wänseth är marknadschef på Lundhags. Just nu bor hon i Sigtuna i flyttkartonger på väg tillbaka till Undersåker, Jämtland. Hon flyttar dit med sin sambo Håkan Nyström som jobbar på Haglöfs, sonen Måns 11 år och hunden Arragon 2,5 år

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:29

 • Månadens Diva: Isbjörn of Sweden

  Månadens Diva: Isbjörn of Sweden

  Månadens Divas är Camilla Schmidt och Maria Frykman Forsberg som driver barnklädmärket Isbjörn genom företaget Nordic Kidswear AB.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:15

 • Månadens Diva: Linnéa Grahn

  Månadens Diva: Linnéa Grahn

  Linnéa Grahn har under många år deltagit i expeditioner över hela världen. Nu vill hon få fler tjejer med på sina äventyr. Så via sin och Emma Forsells nystartade äventyrsförening Mind for Adventure lockar de med tjejer att springa tvärs över Skottland.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 15:28

 • Månadens Diva: Vanessa Åsell Tsuruga

  Månadens Diva: Vanessa Åsell Tsuruga

  Vanessa Åsell Tsuruga har varit Divas ansikte utåt i ett par år men nu tar hon en paus. Hon ska till Grekland för att plugga den olympiska rörelsen med målet att på något sätt jobba med OS i Tokyo 2020.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 15:23

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Nike gör sko med Gore Tex-material – fortsätter satsa på traillöpning

1 kommentar

Björn: Detta är väll Nike pegasus 3 med gtx? Nyhetsvärdet?

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Artikelkommentarer

Prenumerera på Sportfack
Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206