Månadens Diva: Vanessa Åsell Tsuruga

Månadens Diva: Vanessa Åsell Tsuruga

Publicerad

Vanessa Åsell Tsuruga har varit Divas ansikte utåt i ett par år men nu tar hon en paus. Hon ska till Grekland för att plugga den olympiska rörelsen med målet att på något sätt jobba med OS i Tokyo 2020.

Vanessa, vad gör du i Ancient Olympia?
– Jag läser en Masterutbildning i "Olympic Studies, Olympic Education, Organization and Management of Olympic Events" på Internationalla Olympiska Akademin i Grekland. Det är ett multikulturellt och tvärvetenskapligt centrum för studier, berikning och främjande av olympism. Vi var här nio veckor i höstas och nio veckor på våren och efter det ska vi skriva en Master thesis på hemmaplan.

Hur är livet på International Olympic Academy?
– Tänk dig en campus med studentrum, matsal, föreläsningssalar och sportanläggningar, belägen ett stenkast från stadion där OS började 776 f.Kr. Vi plockar apelsiner på rasten och springer bland olivträd. Vi är 30 studenter från 27 olika länder – jag är här som enda svensk. Vi pluggar och äter tillsammans. Det är intensivt med dagar fyllda av föreläsningar och plugg i biblioteket, tentor varannan lördag och en uppsats per ämne.

Vad har inspirerat dig mest under din tid i Grekland?
– Många kommentarer från grekiska kvinnor som jag träffat på min fritid och från mina studiekamrater som har gratulerat mig för mina livsval. Det är inte helt självklart att man lämnar familjen i dryga fyra månader för att förverkliga en dröm.

Varför plugga just nu?
– Det finns många idéer om hur och när allt ska göras för att man ska hinna med det. Gör man inte si och så innan man tar studenten, innan man gifter sig, innan man börjar jobba eller innan man får barn så är det kört. Jag hade tittat på den här utbildningen sedan 2009. En dröm på långkok! Inte förrän 2014 gjorde jag slag i saken och ansökte. Jag var i Barcelona där jag upplevt OS 1992 och förstod att det var dags! Då hade jag ett jobb jag älskade, dagisbarn, och en japansk man som just startat eget i Sverige. När jag bestämde mig för att förverkliga min dröm så ställde sig många bakom mig och stöttade på vägen.
– Kvinnor kämpar fortfarande för att accepteras på toppositioner inom sportbranschen. Kvinnor fick börja tävla på OS år 1900 så med andra ord är IOK feminister. Hur kan resten av sportbranschen lära sig av vad IOK visste redan 1900 och släppa in fler kvinnor?
– Jag tror att kvinnor kan vinna mycket på att använda ord som förväntningar istället för förhoppningar. När vi ber om råd, söker jobb, har utvecklingssamtal eller förhandlar är det bra att klargöra sina förväntningar. Ord leder till handling. All data säger att mångfald är något företag tjänar på. De fattar bättre beslut, de rekryterar bättre talanger, de tar fram bättre produkter, de tjänar mer pengar. Det är dags att bygga strukturer som reflekterar den insikten.

Vad drömmer du om att göra när du är klar med din Master?
– Jag fascineras av den olympiska rörelsen, något hände i mig när jag kom till Barcelona som 13-åring och fick uppleva OS. Jag får fortfarande gåshud när jag tänker tillbaka på sommaren 1992. Jag hoppas – eller förväntar mig ska jag säga – att den här utbildningen tar mig till Tokyo 2020. Att jag på ett personligt plan älskar Japan, talar språket och har halvjapanska barn gör det hela ännu mer attraktivt och naturligt. Jag drömmer om att få uppleva ett OS tillsammans med min familj.

 

On
Off

0 kommentarer

 • Salming Sports stänger butik

  Salming Sports stänger butik

  Indoor- och löpskovarumärket Salming Sports stänger en av sina konceptbutiker. Orsaken är att företaget gör en stor omstrukturering på grund av en föränderlig sporthandel.

  Artiklar Mattias Björklund, i dag, 09:20

 • Shimano Nordic flyttar

  Shimano Nordic flyttar

  För att kunna växa ytterligare och anpassa sig till framtiden kommer Shimano Nordic att bygga ett nytt huvudkontor. "Shimano Nordic Sales and Education Center" blir 1850 kvadratmeter i två våningar och samtidigt satsar bolaget stort digitalt.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-03-02 16:36

 • Månadens event: Women in sport + adventure

  Månadens event: Women in sport + adventure

  Girls in sport är en plattform för att förbättra jämställdhet inom idrott och äventyrssport. Under festivalen Women in sport + adventure fick Divas en pratstund med initiativtagarna Lucy Rist och Jenny Lidqvist.

  Artiklar Redaktionen, 2016-02-04 15:40

 • Månadens Diva: Johanna Davidsson

  Månadens Diva: Johanna Davidsson

  Johanna Davidsson är sjuksköterskan och äventyraren som vill inspirera fler kvinnor och tjejer att ge sig ut på tur. Hon har gått från att köra flera skidsäsonger i Alperna till att planera ett äventyr till Sydpolen.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 10:23

 • Månadens Diva: Sara Georgsson

  Månadens Diva: Sara Georgsson

  Sara Georgsson jobbar som varumärkeschef på Silva. Hon är aktiv i Divas men om tio år hoppas hon att ett sådant nätverk inte behövs.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 10:04

 • Månadens Diva: Eva Strand

  Månadens Diva: Eva Strand

  Eva Strand jobbar som tillfällig VD på Haglöfs och är dessutom medlem i Asics General Executive Meeting. Hon tycker att kvinnor i ledningen är ett måste om sport- och outdoorindustrin vill överleva och fortsätta växa.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:55

 • Månadens Diva Helena Jacobsson

  Månadens Diva Helena Jacobsson

  Helena Jacobsson jobbar på Stadiums inköpsavdelning. Hon vill se fler kvinnor på ledande positioner men tror inte att kvotering är vägen att gå.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:41

 • Månadens Diva: Sara Wänseth

  Månadens Diva: Sara Wänseth

  Sara Wänseth är marknadschef på Lundhags. Just nu bor hon i Sigtuna i flyttkartonger på väg tillbaka till Undersåker, Jämtland. Hon flyttar dit med sin sambo Håkan Nyström som jobbar på Haglöfs, sonen Måns 11 år och hunden Arragon 2,5 år

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:29

 • Månadens Diva: Isbjörn of Sweden

  Månadens Diva: Isbjörn of Sweden

  Månadens Divas är Camilla Schmidt och Maria Frykman Forsberg som driver barnklädmärket Isbjörn genom företaget Nordic Kidswear AB.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:15

 • Månadens Diva: Linnéa Grahn

  Månadens Diva: Linnéa Grahn

  Linnéa Grahn har under många år deltagit i expeditioner över hela världen. Nu vill hon få fler tjejer med på sina äventyr. Så via sin och Emma Forsells nystartade äventyrsförening Mind for Adventure lockar de med tjejer att springa tvärs över Skottland.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 15:28

 • Månadens Diva: Viktoria Stärner

  Månadens Diva: Viktoria Stärner

  Som årets kranskulla hade Viktoria Stärner det mest ärofyllda uppdraget bland de tusentals funktionärer som möjliggjorde Vasaloppets vintervecka 2015. Talet hon höll i Mora Kyrka under Högtidsfesten, fredagen den 6 mars, lämnade inte ett öga torrt. Viktoria är en sann ambassadör som kommer att gå långt, i fäders spår för framtids segrar.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 15:12

 • Månadens Diva: Christine Hägglund

  Månadens Diva: Christine Hägglund

  Christine Hägglund blev utsedd till Årets kvinnliga äventyrare 2013. Detta efter att hon under sex veckor ha sprungit 130 mil i våra svenska fjäll – ensam.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 14:59

 • Månadens Diva: Nanna Andersen

  Månadens Diva: Nanna Andersen

  Nanna Andersson hade länge drömt om att få jobba på Peak Performance. Nu är hon där och jobbar som Project Manager Business Developer.

  Artiklar Redaktionen, 2015-01-04 14:41

 • I Fokus: Smith Chromapop

  I Fokus: Smith Chromapop

  Ibland dyker det upp produkter som sätter en helt ny standard. Som med sin idé, konstruktion eller design gör att allt annat känns mediokert. Mycket talar för att Smith nya linsteknik Chroma Pop är en sådan revolution.

  Artiklar Martin Willners, 2014-08-14 10:53

 • Hemma hos en sneakerssamlare

  Hemma hos en sneakerssamlare

  David Davidsson har tillräckligt med sneakers för att sko en by i Västerbotten. Men han har inga planer på att sluta samla. Det finns allt för många skor som han inte har. Ännu.

  Artiklar Magnus Reithner, 2014-08-05 14:42

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Ledare: Tack och hej då

4 kommentarer

Anders Nilson: Snyggt och lycka till Martin

Börskurser

Artikelkommentarer

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Prenumerera på Sportfack
 • Ispo Business 01-2018

 • Sportfack 01-2018

 • Sportfack 11-2017

 • Sportfack 10-2017

 • Sportfack 09-2017

 • Sportfack Bike Business 07/08–2017

 • Sportfack 07/08-2017