Månadens Diva: Christine Hägglund

Månadens Diva: Christine Hägglund

Publicerad

Christine Hägglund blev utsedd till Årets kvinnliga äventyrare 2013. Detta efter att hon under sex veckor ha sprungit 130 mil i våra svenska fjäll – ensam.

Den första frågan som poppar upp i huvudet när Christine berättar om sin bedrift är förstås – varför?
– För att jag älskar fjällen, behövde lite egen tid och hade fått en idé i huvudet. Och för att jag ville, förklarar Christine och lyfter fram sin fantastiska familj som stöttade henne och gjorde det möjligt. 

Det är nytt för dig att bli kallad äventyrare, och du har tidigare inte tänkt på dig själv som en sådan. När väcktes tanken på 130 milsturen och hur formades den till en verklighet?

– Jag vet inte riktigt när jag började drömma om fjällkedjan, men tanken hade varit med ett tag. Men när finns tid för en trebarnsförälder att dra sex veckor? När min man och jag i början av maj 2013 satt på ett flyg, på väg hem från en träningsvecka på Mallorca, tog jag upp drömmen igen och vi pratade om den. Min man säger att "i sommar är det helt kört, nästa sommar likaså, om fem år vet vi inte hur livet är, om tio år har vi tre tonåringar, om femton år kanske du inte orkar, så det är lika bra att du drar nu i sommar. Du har aldrig varit så vältränad." Där och då kom vi fram till att det skulle gå. En dröm som är stark nog går att planera in i tid. Det tog mindre än två månader tills jag stod vid Treriksröset och var redo att börja. 

I bloggen, som du skrev under ditt äventyr, talar du nästan inget om själva löpningen. Hur kom löpning att bli en så naturlig del av dig och ditt liv?
– Löpningen har aldrig stått på egna ben för mig, den har varit ett verktyg för att förbereda mig och uppnå andra mål. Den har varit ett sätt att komma ut i naturen. Vi sprang på fjället tidigt och tränade, vi bodde ju så nära. Jag hade problem med hälsenorna under en period och fick diagnosen kronisk hälseneinflammation. "Du får hitta ett annat sätt att röra på dig", sa läkaren. Men så jag träffade Fredrik Zillén som lärde mig att springa rätt. Jag blev nyförälskad i löpningen och den fick ett eget liv. Löpningen är så naturlig, den kräver ingen uppmärksamhet, den bara finns där. Som blodomloppet. 

Du är med och driver ett projekt som heter Inlöparna, där passionen för löpning förenar asylsökande med Östersundsbor, berätta.
– I Östersund fanns redan en plattform som heter Hej Främling, där fokus ligger på fysisk aktivitet för asylsökande. Min vän Martin hörde av sig med idén att vi skulle starta en löpgrupp för dem, och så gjorde vi det. Springa är något som vi kan och då är det det vi kan ge på ett naturligt sätt. Hälsoaspekten är viktig, de mår mycket bättre av att röra på sig, och de tränar sin svenska med oss. I början sprang de i lackskor, flip flops och kängor, vad de hade. Nu har vi fått hjälp med överblivna skor från vänner och företag.

Inlöparna är inte det första nätverk du startat, under din tid på Sandviken var du med och startade SKN (Sandviks kvinnliga nätverk). Vilket var ert mål?
– Jag var ny i arbetslivet och arbetade på ett företag med mestadels män. Några tjejer från olika affärsområden hade lärt känna varandra och kände att vi ville starta ett mer formellt samarbete. Vi fick stöd från företaget och en pott pengar att göra något bra av. Jag och en annan tjej bestämde oss för att testa delat ledarskap och vi delade på ordföranderollen. Vi ordnade bland annat styrelseutbildningar med syfte att få fler kvinnor att våga testa styrelserollen. 

Vad blir ditt nästa äventyr?
– Jag har ett långsiktigt projekt där jag ska ta mig mellan Åre och Östersund, på över 30 olika sätt utan motor. Simning och skridsko är redan avklarade. Det är en tanke som format sig utifrån att jag vill upptäcka äventyret här hemma, i vardagen. Att en dag bara sätta mig på cykeln och dra iväg. Listan är lång och jag kommer avsluta med rullator. Då ska jag harva fram där med en lång silverfläta, fotriktiga skor och en massa kanelbullar i korgen framtill, och skratta åt alla minnen från övriga sätt jag färdats på.

On
Off

0 kommentarer

 • Träningstoppar och flåsdalar – forskningen visar på träningstapp under pandemin

  Träningstoppar och flåsdalar – forskningen visar på träningstapp under pandemin

  Hemmaträningen har ökat under pandemin, men en del har helt slutat träna. En stor anledning är den nedstängda organiserade träningen, enligt en forskningsstudie. Universitetslektor Maria Elvén reder ut siffrorna.

  Artiklar Redaktionen, 2021-10-12 17:07

 • Orage återvänder till Europa

  Orage återvänder till Europa

  Kanadensiska Orage återvänder till Europa efter ett antal år utanför kontinenten. Montreal-baserade bolaget siktar på att åter klä Europas skidåkare.

  Artiklar Jesper Johansson, 2021-10-12 16:27

 • Här öppnar Lululemons första Sverigebutik

  Här öppnar Lululemons första Sverigebutik

  Hajpade, kanadensiska konfekionsvarumärket Lululemon har landat i Sverige. Inom en snar framtid öppnar man dessutom sin första flaggskeppsbutik. På hetaste möjliga shoppingplats.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-05-30 21:09

 • Sveriges bästa cykelstäder korade

  Sveriges bästa cykelstäder korade

  Cykelfrämjandet har poängsatt hur väl Sveriges kommuner och städer arbetar med cykelfrämjande åtgärder. Nu har årets vinnare av utmärkelsen Sveriges bästa cykelstäder presenterats i rapporten Kommunvelometern.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-05-30 12:12

 • Salming Sports stänger butik

  Salming Sports stänger butik

  Indoor- och löpskovarumärket Salming Sports stänger en av sina konceptbutiker. Orsaken är att företaget gör en stor omstrukturering på grund av en föränderlig sporthandel.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-04-14 09:20

 • Shimano Nordic flyttar

  Shimano Nordic flyttar

  För att kunna växa ytterligare och anpassa sig till framtiden kommer Shimano Nordic att bygga ett nytt huvudkontor. "Shimano Nordic Sales and Education Center" blir 1850 kvadratmeter i två våningar och samtidigt satsar bolaget stort digitalt.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-03-02 16:36

 • Månadens event: Women in sport + adventure

  Månadens event: Women in sport + adventure

  Girls in sport är en plattform för att förbättra jämställdhet inom idrott och äventyrssport. Under festivalen Women in sport + adventure fick Divas en pratstund med initiativtagarna Lucy Rist och Jenny Lidqvist.

  Artiklar Redaktionen, 2016-02-04 15:40

 • Månadens Diva: Johanna Davidsson

  Månadens Diva: Johanna Davidsson

  Johanna Davidsson är sjuksköterskan och äventyraren som vill inspirera fler kvinnor och tjejer att ge sig ut på tur. Hon har gått från att köra flera skidsäsonger i Alperna till att planera ett äventyr till Sydpolen.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 10:23

 • Månadens Diva: Sara Georgsson

  Månadens Diva: Sara Georgsson

  Sara Georgsson jobbar som varumärkeschef på Silva. Hon är aktiv i Divas men om tio år hoppas hon att ett sådant nätverk inte behövs.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 10:04

 • Månadens Diva: Eva Strand

  Månadens Diva: Eva Strand

  Eva Strand jobbar som tillfällig VD på Haglöfs och är dessutom medlem i Asics General Executive Meeting. Hon tycker att kvinnor i ledningen är ett måste om sport- och outdoorindustrin vill överleva och fortsätta växa.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:55

 • Månadens Diva Helena Jacobsson

  Månadens Diva Helena Jacobsson

  Helena Jacobsson jobbar på Stadiums inköpsavdelning. Hon vill se fler kvinnor på ledande positioner men tror inte att kvotering är vägen att gå.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:41

 • Månadens Diva: Sara Wänseth

  Månadens Diva: Sara Wänseth

  Sara Wänseth är marknadschef på Lundhags. Just nu bor hon i Sigtuna i flyttkartonger på väg tillbaka till Undersåker, Jämtland. Hon flyttar dit med sin sambo Håkan Nyström som jobbar på Haglöfs, sonen Måns 11 år och hunden Arragon 2,5 år

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:29

 • Månadens Diva: Isbjörn of Sweden

  Månadens Diva: Isbjörn of Sweden

  Månadens Divas är Camilla Schmidt och Maria Frykman Forsberg som driver barnklädmärket Isbjörn genom företaget Nordic Kidswear AB.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:15

 • Månadens Diva: Linnéa Grahn

  Månadens Diva: Linnéa Grahn

  Linnéa Grahn har under många år deltagit i expeditioner över hela världen. Nu vill hon få fler tjejer med på sina äventyr. Så via sin och Emma Forsells nystartade äventyrsförening Mind for Adventure lockar de med tjejer att springa tvärs över Skottland.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 15:28

 • Månadens Diva: Vanessa Åsell Tsuruga

  Månadens Diva: Vanessa Åsell Tsuruga

  Vanessa Åsell Tsuruga har varit Divas ansikte utåt i ett par år men nu tar hon en paus. Hon ska till Grekland för att plugga den olympiska rörelsen med målet att på något sätt jobba med OS i Tokyo 2020.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 15:23

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Nike gör sko med Gore Tex-material – fortsätter satsa på traillöpning

1 kommentar

Björn: Detta är väll Nike pegasus 3 med gtx? Nyhetsvärdet?

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Artikelkommentarer

Prenumerera på Sportfack
Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206