I Fokus: Smith Chromapop

I Fokus: Smith Chromapop

Publicerad

Ibland dyker det upp produkter som sätter en helt ny standard. Som med sin idé, konstruktion eller design gör att allt annat känns mediokert. Mycket talar för att Smith nya linsteknik Chroma Pop är en sådan revolution.

Alla snackar om att du måste tänka utanför boxen för att verkligen komma på något nytt. Det är dock inte så enkelt att bara göra det när det också finns en enklare väg att gå där du steg för steg utvecklar det gamla. 

Glasögonföretag har i decennier experimenterat med olika färger på linser för att förstärka kontrasterna i olika ljussituationer. Vi har år efter år fått linser med lite bättre prestanda men det har inte varit snack om någon revolution. Förrän nu.

Smith har nämligen gjort det där och tänkt utanför boxen. Istället för att se vad olika linsfärger kan göra för kontrasten har de analyserat problemet utifrån ögats begränsningar. 

Allt ljus är uppbyggt av färgerna rött, grönt och blått i olika blandningar. Ögat fixar att tolka de flesta blandningarna rätt men ibland har det svårt att särskilja på blått och grönt samt grönt och rött. I vissa våglängder/nyanser påminner de olika färgerna väldigt mycket om varandra och då blir hjärnan förvirrad. Är det rött eller grönt? Grönt eller blått?

Det Smith har gjort med sin nya teknik Chroma Pop är att de har försett sina linser med ett filter som helt enkelt blockerar ljuset i de där diffusa våglängderna. Resultatet är att de våglängder av ljus som släpps igenom blir lättare för ögat att tolka och bilden blir klarare. Detta kan göras med neutrala linser för att inte alls påverka färgerna eller med färgade linser för att exempelvis ytterligare förstärka blå eller gröna nyanser.

– Vi har jobbat i många år med linser som hanterar färger för speciella ändamål som svagt ljus, när det snöar eller starka reflexer från vatten, säger Ned Post, vd för Smith Optics. Vår Chroma Pop teknologi förstärker färgerna och ger en klarhet som vi inte varit i närheten av tidigare. Rapporterna från de butiker i USA som fick börja sälja Chroma Pop redan i våras visar att kunderna också gillar linserna för de har sålt slut nästan överallt. Det är väldigt viktigt för Smith att ha snygga och moderna bågar men funktionen kommer främst och sitter i vårt DNA. Helt klart har vi fått några av våra konkurrenter att svettas med Chroma Pop.

Det är i brytpunkterna mellan blått/grönt och grönt/rött som Chroma Pop blockerar ljuset för att skapa en tydligare bild.

 

Själva Chroma Pop filtret är sammanfogat med linsen så att det inte kan lossna och det har också en polariserande effekt för att ta bort reflektioner. Än så länge finns Chroma Pop bara för solglasögon men Smith jobbar för fullt med att få till det även på goggles eftersom Oakley lanserar en liknande teknik på sina goggles i vinter.

Chroma Pop finns i fyra linsfärger – neutralt grå, grå/grön, rosa och brunt – och i 20 av Smiths modeller för både dam och herr. Tanken var att Chroma Pop skulle ha kommit ut i svenska butiker nu i sommar men på grund av trycket i USA skjuts den stora europeiska lanseringen upp till i höst. Och nästa sommar ska det vara fullt pådrag.

On
Off

0 kommentarer

 • Flowlife utsett till Gasellföretag

  Flowlife utsett till Gasellföretag

  Det går bra nu. Flowlife fortsätter att öka sin omsättning för tredje året i rad och har därmed utsetts till ett Gasellföretag.

  Artiklar Jesper Johansson, 2021-10-28 11:49

 • Träningstoppar och flåsdalar – forskningen visar på träningstapp under pandemin

  Träningstoppar och flåsdalar – forskningen visar på träningstapp under pandemin

  Hemmaträningen har ökat under pandemin, men en del har helt slutat träna. En stor anledning är den nedstängda organiserade träningen, enligt en forskningsstudie. Universitetslektor Maria Elvén reder ut siffrorna.

  Artiklar Redaktionen, 2021-10-12 17:07

 • Orage återvänder till Europa

  Orage återvänder till Europa

  Kanadensiska Orage återvänder till Europa efter ett antal år utanför kontinenten. Montreal-baserade bolaget siktar på att åter klä Europas skidåkare.

  Artiklar Jesper Johansson, 2021-10-12 16:27

 • Här öppnar Lululemons första Sverigebutik

  Här öppnar Lululemons första Sverigebutik

  Hajpade, kanadensiska konfekionsvarumärket Lululemon har landat i Sverige. Inom en snar framtid öppnar man dessutom sin första flaggskeppsbutik. På hetaste möjliga shoppingplats.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-05-30 21:09

 • Sveriges bästa cykelstäder korade

  Sveriges bästa cykelstäder korade

  Cykelfrämjandet har poängsatt hur väl Sveriges kommuner och städer arbetar med cykelfrämjande åtgärder. Nu har årets vinnare av utmärkelsen Sveriges bästa cykelstäder presenterats i rapporten Kommunvelometern.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-05-30 12:12

 • Salming Sports stänger butik

  Salming Sports stänger butik

  Indoor- och löpskovarumärket Salming Sports stänger en av sina konceptbutiker. Orsaken är att företaget gör en stor omstrukturering på grund av en föränderlig sporthandel.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-04-14 09:20

 • Shimano Nordic flyttar

  Shimano Nordic flyttar

  För att kunna växa ytterligare och anpassa sig till framtiden kommer Shimano Nordic att bygga ett nytt huvudkontor. "Shimano Nordic Sales and Education Center" blir 1850 kvadratmeter i två våningar och samtidigt satsar bolaget stort digitalt.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-03-02 16:36

 • Månadens event: Women in sport + adventure

  Månadens event: Women in sport + adventure

  Girls in sport är en plattform för att förbättra jämställdhet inom idrott och äventyrssport. Under festivalen Women in sport + adventure fick Divas en pratstund med initiativtagarna Lucy Rist och Jenny Lidqvist.

  Artiklar Redaktionen, 2016-02-04 15:40

 • Månadens Diva: Johanna Davidsson

  Månadens Diva: Johanna Davidsson

  Johanna Davidsson är sjuksköterskan och äventyraren som vill inspirera fler kvinnor och tjejer att ge sig ut på tur. Hon har gått från att köra flera skidsäsonger i Alperna till att planera ett äventyr till Sydpolen.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 10:23

 • Månadens Diva: Sara Georgsson

  Månadens Diva: Sara Georgsson

  Sara Georgsson jobbar som varumärkeschef på Silva. Hon är aktiv i Divas men om tio år hoppas hon att ett sådant nätverk inte behövs.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 10:04

 • Månadens Diva: Eva Strand

  Månadens Diva: Eva Strand

  Eva Strand jobbar som tillfällig VD på Haglöfs och är dessutom medlem i Asics General Executive Meeting. Hon tycker att kvinnor i ledningen är ett måste om sport- och outdoorindustrin vill överleva och fortsätta växa.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:55

 • Månadens Diva Helena Jacobsson

  Månadens Diva Helena Jacobsson

  Helena Jacobsson jobbar på Stadiums inköpsavdelning. Hon vill se fler kvinnor på ledande positioner men tror inte att kvotering är vägen att gå.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:41

 • Månadens Diva: Sara Wänseth

  Månadens Diva: Sara Wänseth

  Sara Wänseth är marknadschef på Lundhags. Just nu bor hon i Sigtuna i flyttkartonger på väg tillbaka till Undersåker, Jämtland. Hon flyttar dit med sin sambo Håkan Nyström som jobbar på Haglöfs, sonen Måns 11 år och hunden Arragon 2,5 år

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:29

 • Månadens Diva: Isbjörn of Sweden

  Månadens Diva: Isbjörn of Sweden

  Månadens Divas är Camilla Schmidt och Maria Frykman Forsberg som driver barnklädmärket Isbjörn genom företaget Nordic Kidswear AB.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:15

 • Månadens Diva: Linnéa Grahn

  Månadens Diva: Linnéa Grahn

  Linnéa Grahn har under många år deltagit i expeditioner över hela världen. Nu vill hon få fler tjejer med på sina äventyr. Så via sin och Emma Forsells nystartade äventyrsförening Mind for Adventure lockar de med tjejer att springa tvärs över Skottland.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 15:28

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Patagonia och North Face väljer att bojkotta Facebook

1 kommentar

Magnus: Vilket fjantigt företag. Eller snarare, de verkar inte ha koll på hur värdlen faktiskt fungerar.

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Artikelkommentarer

Prenumerera på Sportfack
Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206