Hemma hos en sneakerssamlare

Hemma hos en sneakerssamlare

Publicerad

David Davidsson har tillräckligt med sneakers för att sko en by i Västerbotten. Men han har inga planer på att sluta samla. Det finns allt för många skor som han inte har. Ännu.

Det står faktiskt inte några större mängder skor precis vid ytterdörren. Kanske två, tre par sneakers plus några vanliga lågskor. Med andra ord inga mängder som avslöjar att jag precis kommit hem till David Davidsson, inköpare på Caliroots men också mångårig sneakerssamlare.

Det är för skorna jag är här och jag blir inte besviken, de få paren på golvet vid ytterdörren är bara toppen av ett isberg. Till vänster i hallen, i två skåp som gissningsvis egentligen är avsedda för ytterkläder, står skokartongerna staplade på varandra. Jag skymtar flera par Reebok Insta Pump Fury, ett par Adidas Stockholm, ett par Nike Dunk High och många modeller som jag aldrig hört talas om.

Lite längre in i lägenheten, i något som verkar vara ett gästrum, är större delen av ena väggen blockerad av skokartonger. Jag räknar inte kartong för kartong men uppskattar att det rör sig om minst 120 par skor bara längs med väggen.

Ett ganska udda val av inredning i många hem. David, som helt klart verkar ha en avslappnad självdistans till sitt samlande, skrattar när jag påpekar det men säger samtidigt att han inte ser några större problem med att skorna annekterat gästrummet.

– På sikt är planen en annan lösning. Helst skulle jag vilja ha dem i garderober med många hyllplan så att de blir enkla att plocka fram men vi är ganska nyinflyttade så jag har inte hunnit.

Inte heller Davids sambo har några problem med att Davids skor tar upp garderober och väggytor i lägenheten.

– Hon tycker det är rätt kul men alla andra undrar hur hon kan gå med på det. I början var det många som tyckte att det var lite ovanligt och sa "Du är ju kille, killar samlar ju inte på skor" men nu när sneakers har blivit så allmänt kända är det inte så många som tycker att det är konstigt att jag samlar. Däremot händer det ofta att folk frågar hur stort vi bor när de hör hur många skor jag har. Det gäller att ha lite smarta lösningar för att gömma undan dem, säger David.


Sneakerssamlande som företeelse uppstod i USA på mitten av 1980-talet och influerades framförallt av basket- och hiphop-kulturen. Air Jordan-skor från Nike, som släpptes första gången 1985, spelade en central roll i framväxten av sneakerskulturen och just Air Jordan-skor har fortfarande en särställning hos många sneakerssamlare. En av Davids skogarderober är till exempel helt vigd åt Air Jordan-skor.

Själv blev David intresserad av skor när han spelade basket på mellanstadiet och hade Charles Barkley och Michael Jordan som stora idoler. Men det var först när han tog studenten för tolv år sedan som han började samla på riktigt. Ett år efter studenten åkte han till New York för första gången, och kom hem med 14 par skor.

– När jag såg alla skobutiker där så spårade det ur. Men det var så billigt också, var nästan halva priset mot vad de kostade här hemma. Det var perfekt, säger David som förutom skor även samlat på vinylskivor och kepsar. När han var yngre samlade han på kapsyler, basketbilder och kulor. Även hans syskon har haft samlarintressen.

– Min lillasyster samlar på CD-skivor och min storasyster har samlat på klistermärken så vi är lite av en samlarfamilj. Men jag är nog värst.

En av juvelerna i samlingen: Shadow 5000 "Burger", ett colab mellan Saucony Originals och brittiska butiken End.

David har över 300 par skor utspridda i sin lägenhet, på jobbet och hos föräldrarna. Han har använt åtminstone 90 procent av dem även om vissa av dem inte är använda särskilt mycket. Han går inte gärna ut i ett par sällsynta favoritsneakers i slaskig snö uppblandad med vägsalt.

– Då blir det några slitskor istället.

I kartongerna finns skor från varumärken som Reebok, Adidas, Vans, Puma, Saucony, New Balance och framförallt från favoritmärket Nike.

– Nike känns alltid fräschast. De har massor med gamla skor från 80-talet som är jättecoola för att de är retro men de kan även släppa en helt ny sko som känns "wow". De andra märkena lever framförallt på att sätta nya färger på sina retroskor. Deras nya modeller är oftast väldigt dåliga.

Olika sneakersbloggar är de främsta inspirations- och informationskällorna. Instagram är också bra precis som parisaren Michael Dupouys årliga streetwearbibel All Gone som är en tillbakablick över det gångna årets streetwear, däribland sneakers.

Inriktningen på Davids samlande har varierat genom åren. I början ville han helst hitta skor som inte fanns här hemma. Då var det en stor grej att köpa skor som bara släpptes i till exempel USA. Efter det var målet kvantitet, att hitta så många färger som möjligt av en favoritmodell, men nu på senare år har det behovet mattats av och ibland kan det till och med räcka med att ha läst om en viss sko.

Nuförtiden ska det vara något speciellt med de skor han köper. Kanske en Jordan-sko som inte släppts sedan 1986 eller något spännande samarbete mellan en skotillverkare och en butik eller designer.

– Förut var målet att ha 365 par skor, ett par för varje dag, men nu är planerna att komma ner till hundra par. Det vore lite lättare, lite mer mobilt att ha med sig när man flyttar. Det tog ett tag att bära in alla skokartonger när vi flyttade in. Jag borde givetvis ha lagt dem i flyttlådor men det kom jag på först efteråt.

David har samlat på sneakers sedan tonåren. Det har satt sina spår i lägenheten.

Oftast köper David sina skor på bra sneakersbutiker som Caliroots eller Sneakersnstuff. Han håller koll på släppdatum för de skor han vill ha men det är han givetvis inte ensam om. Är det en riktigt attraktiv sko i sneakerskretsar händer det att kön ringlar lång utanför butiken flera dagar före öppning.

När Sneakersnstuff skulle släppa Nike Air Foamposite One var David riktigt sugen på skon men inte alls sugen på att köa. Fast när han råkade passera butiken klockan åtta kvällen före släppet insåg han att han inte hade något val om han ville ha skon. Så han åkte hem, drog på sig långkalsonger och tog med sig matsäck och en brassestol.

– Men det var ganska trevligt även fast det var i mars. Vi hade ju varma kläder och höll varandras platser så att man kunde gå iväg och sova i bilen någon timme. Men de som kom direkt till kön från krogen och inte hade tillräckligt med kläder på sig, de hade det nog lite värre.

Tidigare handlade han även mycket på Ebay. Många av auktionerna avslutades under natten svensk tid så David ställde klockan på ringning fem minuter innan auktionen skulle avslutas för att kunna lägga sitt bud. Ibland hände det även att han la in ett inte helt genomtänkt bud på kanske 500 dollar när han kom hen från krogen.

– Det är livsfarligt och det är en viss panik när man vaknar med känslan "säg inte att jag vann de där skorna!". Men jag har haft tur och aldrig vunnit med ett fyllebud.

I början av sitt samlande, under de första resorna till New York till exempel, kunde David inte låta bli att konstant lyfta på locket till skokartongen när han var på väg från affären. Köpte han en sko här hemma, var det direkt hem, på med skon och sedan ut och visa upp den.

Den ivern har försvunnit lite med åren. Eller, det måste till någon speciell sko för att höja pulsen. Men när det händer så lägger han ut en instagrambild.

– Det är lite samma sak som tidigare fast digitalt. Men får jag tag på en sko som kanske inte har släppts här då är det kul att ta på sig dem och gå i just de butiker där man vet att folk fattar vilka skor jag har på mig. Det är lite roligt.

Dyraste skorna i samlingen är ett par Nike Atmos designade av en japansk sneakersbutik. De tog slut direkt efter släppet men David hade tur och fick tag på ett par oanvända för ungefär 2 500 kronor. Det händer att vänner som samlar vill köpa hans Atmos men just de skorna vill David inte sälja. Däremot säljer han då och då en del av de andra skorna i samlingen. Ofta rör det sig om skor som han köpte under perioden när han bara var ute efter att bygga kvantitet.

– Många av dem är lite "vad tänkte jag där?" så de har jag inga problem att sälja. Jag tjänar inte så mycket på att sälja men för något år sedan sålde jag tio par som betalade mitt flyg och vårt hotell i Thailand under två veckor. Det var smidigt.

Även om Davids samlande antagligen kommer att minska i framtiden är han övertygad om att han alltid kommer att fortsätta att samla. Det finns fortfarande skor som han känner att han måste ha.

– Egentligen känner jag så för alldeles för många skor. Men måste jag välja ut några så skulle jag säga alla originalfärgerna på Air Jordan I till XII, alltså en i varje originalfärg.

On
Off

0 kommentarer

 • Här öppnar Lululemons första Sverigebutik

  Här öppnar Lululemons första Sverigebutik

  Hajpade, kanadensiska konfekionsvarumärket Lululemon har landat i Sverige. Inom en snar framtid öppnar man dessutom sin första flaggskeppsbutik. På hetaste möjliga shoppingplats.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-05-30 21:09

 • Sveriges bästa cykelstäder korade

  Sveriges bästa cykelstäder korade

  Cykelfrämjandet har poängsatt hur väl Sveriges kommuner och städer arbetar med cykelfrämjande åtgärder. Nu har årets vinnare av utmärkelsen Sveriges bästa cykelstäder presenterats i rapporten Kommunvelometern.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-05-30 12:12

 • Salming Sports stänger butik

  Salming Sports stänger butik

  Indoor- och löpskovarumärket Salming Sports stänger en av sina konceptbutiker. Orsaken är att företaget gör en stor omstrukturering på grund av en föränderlig sporthandel.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-04-14 09:20

 • Shimano Nordic flyttar

  Shimano Nordic flyttar

  För att kunna växa ytterligare och anpassa sig till framtiden kommer Shimano Nordic att bygga ett nytt huvudkontor. "Shimano Nordic Sales and Education Center" blir 1850 kvadratmeter i två våningar och samtidigt satsar bolaget stort digitalt.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-03-02 16:36

 • Månadens event: Women in sport + adventure

  Månadens event: Women in sport + adventure

  Girls in sport är en plattform för att förbättra jämställdhet inom idrott och äventyrssport. Under festivalen Women in sport + adventure fick Divas en pratstund med initiativtagarna Lucy Rist och Jenny Lidqvist.

  Artiklar Redaktionen, 2016-02-04 15:40

 • Månadens Diva: Johanna Davidsson

  Månadens Diva: Johanna Davidsson

  Johanna Davidsson är sjuksköterskan och äventyraren som vill inspirera fler kvinnor och tjejer att ge sig ut på tur. Hon har gått från att köra flera skidsäsonger i Alperna till att planera ett äventyr till Sydpolen.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 10:23

 • Månadens Diva: Sara Georgsson

  Månadens Diva: Sara Georgsson

  Sara Georgsson jobbar som varumärkeschef på Silva. Hon är aktiv i Divas men om tio år hoppas hon att ett sådant nätverk inte behövs.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 10:04

 • Månadens Diva: Eva Strand

  Månadens Diva: Eva Strand

  Eva Strand jobbar som tillfällig VD på Haglöfs och är dessutom medlem i Asics General Executive Meeting. Hon tycker att kvinnor i ledningen är ett måste om sport- och outdoorindustrin vill överleva och fortsätta växa.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:55

 • Månadens Diva Helena Jacobsson

  Månadens Diva Helena Jacobsson

  Helena Jacobsson jobbar på Stadiums inköpsavdelning. Hon vill se fler kvinnor på ledande positioner men tror inte att kvotering är vägen att gå.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:41

 • Månadens Diva: Sara Wänseth

  Månadens Diva: Sara Wänseth

  Sara Wänseth är marknadschef på Lundhags. Just nu bor hon i Sigtuna i flyttkartonger på väg tillbaka till Undersåker, Jämtland. Hon flyttar dit med sin sambo Håkan Nyström som jobbar på Haglöfs, sonen Måns 11 år och hunden Arragon 2,5 år

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:29

 • Månadens Diva: Isbjörn of Sweden

  Månadens Diva: Isbjörn of Sweden

  Månadens Divas är Camilla Schmidt och Maria Frykman Forsberg som driver barnklädmärket Isbjörn genom företaget Nordic Kidswear AB.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:15

 • Månadens Diva: Linnéa Grahn

  Månadens Diva: Linnéa Grahn

  Linnéa Grahn har under många år deltagit i expeditioner över hela världen. Nu vill hon få fler tjejer med på sina äventyr. Så via sin och Emma Forsells nystartade äventyrsförening Mind for Adventure lockar de med tjejer att springa tvärs över Skottland.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 15:28

 • Månadens Diva: Vanessa Åsell Tsuruga

  Månadens Diva: Vanessa Åsell Tsuruga

  Vanessa Åsell Tsuruga har varit Divas ansikte utåt i ett par år men nu tar hon en paus. Hon ska till Grekland för att plugga den olympiska rörelsen med målet att på något sätt jobba med OS i Tokyo 2020.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 15:23

 • Månadens Diva: Viktoria Stärner

  Månadens Diva: Viktoria Stärner

  Som årets kranskulla hade Viktoria Stärner det mest ärofyllda uppdraget bland de tusentals funktionärer som möjliggjorde Vasaloppets vintervecka 2015. Talet hon höll i Mora Kyrka under Högtidsfesten, fredagen den 6 mars, lämnade inte ett öga torrt. Viktoria är en sann ambassadör som kommer att gå långt, i fäders spår för framtids segrar.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 15:12

 • Månadens Diva: Christine Hägglund

  Månadens Diva: Christine Hägglund

  Christine Hägglund blev utsedd till Årets kvinnliga äventyrare 2013. Detta efter att hon under sex veckor ha sprungit 130 mil i våra svenska fjäll – ensam.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 14:59

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Så ser nya Void och Colourwear ut

3 kommentarer

Ove: Straight to outlet-ladorna.

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Artikelkommentarer

Prenumerera på Sportfack
Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206