Stadium fortsatt i topp bland kedjorna

Stadium fortsatt i topp bland kedjorna

Publicerad

Stadium är fortfarande Sveriges största sportkedja. Men bäst tillväxt har XXL och Sportringen som båda växte ordentligt under fjolåret.

Förra året blev ett handelsår som bjöd på ömsom vin och ömsom vatten. Efter en trög inledning på året ökade försäljningen under våren för att sedan åter igen gå trögt under sommarmånaderna. Med hösten och mörkret blev dock försäljningen bättre igen för att sedan gå på pumpen rejält i december. Enligt HUI Research blev totalomsättningen för branschen 22,05 miljarder kronor vilket var plus minus noll jämfört med 2012. Värt att notera är att dessa siffror är inklusive moms. De siffror som redovisas senare i texten och som anger kedjornas omsättning, är exklusive moms.

Tråkigt med nolltillväxt kanske någon tycker men då ska vi komma ihåg att ökningen under 2012 var väldigt kraftig. Om vi istället förlänger perspektivet med ytterligare sex år så har sportbranschen under den tiden ökat med drygt sex miljarder kronor. Det är inte fy skam.

Bakom de senaste årens positiva siffror döljer sig bland annat den pågående hälsotrenden som inte visar några tecken på att avta, tvärtom. En annan bakomliggande faktor är den ofta omskrivna branschglidningen där sportbranschen plockat konsumentköp från sko- och klädhandeln. Det är dock möjligt att H&M:s växande sportsatsning får efterföljare och sportbranschen får se upp så att den inte får smaka för mycket på sin egen medicin under de kommande åren.

Mot bakgrund av ovanstående kan det tyckas märkligt att branschen inte växte förra året. Det är som sagt alltjämt väldigt populärt att motionera och se efter sin hälsa, och något större avtryck har H&M:s försäljning knappast hunnit göra. Sannolikt handlar det istället om att det intensifierade priskriget i sportbranschen har fått intäkterna att minska trots att försäljningsvolymen faktiskt har ökat.

 

XXL hade bäst tillväxt 2013 och det nya centrallagret i Örebro kommer att stärka kedjan ytterligare enligt vd Marcus Wibergh.

Innan vi går in på själva listan kan det vara värt att nämna att vi år tyvärr saknar Team Sportias siffror. Kedjan är som bekant landets tredje största och omsatte 2012 drygt 2,7 miljarder kronor. Förhoppningsvis kan vi redovisa siffrorna vid ett senare tillfälle.

Listan med Sveriges största sportkedjor toppas även i år av Stadium som ökar sin omsättning med 3 procent till drygt 3,85 miljarder kronor. Inklusive sina Outletbutiker hade Stadium 111 butiker på den svenska marknaden under det brutna räkenskapsåret 2012/2013 vilket är 6 fler än året före. Omsättningen per butik sjönk med lite drygt 2,5 procent men kedjan drar ändå ifrån listans tvåa, Intersport.

– Det är glädjande att konstatera att Stadium trots den ökande konkurrensen och vår marknadsledande ställning kan fortsätta att redovisa tillväxt och ta marknadsandelar på den svenska marknaden och fortsatt förbättra vår lönsamhet. Vi konstaterar nöjt att vårt arbete med att fortsätta utveckla oss både vad gäller erbjudandet och konceptet uppskattas av våra kunder, vi fortsätter oförtrutet vårt arbete med visionen att aktivera världen och ta positionen som den moderna sportkedjan, säger Gustaf Öhrn, vd Stadium AB.

Tvåa på listan är Intersport som backar med knappt 5 procent till 3,22 miljarder kronor. Tillbakagång kommer främst av att kedjan under 2013 hade fem butiker färre än under 2012. Omsättning per butik sjönk från 21,6 miljoner kronor till 21,2 miljoner kronor.

– Omsättningen har minskat eftersom vi har stängt fem butiker. I övrigt ligger vi i utveckling med marknaden, säger Intersports vd Ulf Kinneson.

På tredje plats hittar vi den aktör som har haft högst tillväxt under de senaste åren, XXL Sport och Vildmark. XXL:s omsatte förra året 1,24 miljarder kronor vilket var en ökning med 56 procent. Tillväxten låg till viss del i ökad försäljning i befintliga butiker men kom framförallt från de fyra nya butiker som kedjan öppnade under 2013. XXL har nu 13 butiker på den svenska marknaden och den genomsnittliga omsättningen per butik ligger på 96 miljoner kronor vilket ingen annan av aktörena är i närheten av.

– Vi tar marknadsandelar men det gäller även att tjäna pengar och det gör vi, 2013-siffrorna ser väldigt bra ut, säger Marcus Wibergh som utlovar fortsatt kraftig expansion och framhåller att XXL:s nya centrallager i Örebro som invigdes för några månader sedan kommer att stärka kedjan ytterligare:

– Man kan säga att vi bara har haft 50 procent av XXL eftersom vi inte har haft den logistikapparat som vi nu har. Nu har vi en riktigt bra distribution till våra butiker och kan förse dem med rätt varor i rätt tid till rätt pris, säger Marcus Wibergh.

Tvåa på tillväxtlistan och fyra på den totala listan är Sportringen som ökar sin omsättning med 30 procent till 520 miljoner kronor. Jämfört med året före har kedjan ökat butiksbeståndet med 5 butiker men omsättningsökningen kommer också av att snittomsättningen per butik ökar med nästan 20 procent.

Thomas Wallhager, vd Sportringen, är nöjd med förra årets utveckling och ser ljust på framtiden. Han säger till Sportfack att vädret givetvis kommer att spela en viss roll för hur innevarande års försäljning utvecklas men påpekar också att det handlar mycket om kundmottagande.

– Vi finns ofta på mindre och mellanstora orter och vi måste ta hand om de kunder vi har. Det gör vi genom att ha bra priser men också genom hög kunskap och genom bra service. På de områdena måste vi spetsa till oss ännu mer. För att göra det har vi tagit fram utbildningar om till exempel ekonomistyrning som snart kommer att presenteras för organisationen men vi uppmanar även våra medlemmar att delta i de olika säljutbildningar som Svenskt Sportforum anordnar, säger Thomas Wallhager.

 

Just4Sport står i stort sett stilla under 2013. Kedjan har vare sig öppnat eller stängt någon butik och backar med 0,6 procent till 462 miljoner kronor. Just4Sports vd Benny Oversand säger till Sportfack att han tycker att butikerna har gjort ett väldigt bra jobb som i stort sett behållit omsättningen trots ett turbulent år.

– Jag tycker att Just4Sport-handlarna har hittat en bra nivå för sina verksamheter. De kan sina marknader och kommer att hålla sin linje, säger Benny Oversand.

Även Naturkompaniet backar något under 2013. Precis som Just4Sport hade kedjan samma butiksbestånd som året före men omsättningen sjönk med 3,6 procent. Enligt Naturkompaniets vd Henrik Hoffman är det i första hand vädret som påverkat försäljningen i negativ riktning.

– Det var ett ganska besvärligt väderår för vår bransch med en torr och fin sommar och en höst- och vintersäsong helt utan vinter. Som alla andra branscher är sportbranschen under hårt tryck och vi kan förvänta oss förändringar gällande allt från konsumentbeteenden till konkurrenssituation men jag känner mig positiv inför framtiden, säger Henrik Hoffman.

Golfkedjan Dormy ökade sin omsättning med nästan 13 procent. Enligt Dormys Mats Hedlund, delägare och grundare, infriades dock inte målsättningarna utan ökningen kom från kedjans nya butik i Kungens kurva söder om Stockholm. Boven i dramat var den långdragna vintern.

– Våren var katastrof med snö 1,5 månad för länge så vi är supertacksamma att vi ändå kom dit vi kom, säger Mats Hedlund.

I år har dock väderläget varit i stort sett det omvända och hittills i år har Dormys försäljning ökat med 28 procent. Helårsbudgeten är aggressivt satt till 340 miljoner kronor vilket motsvarar en ökning med nästan 18 procent.

– Vi har precis öppnat en ny butik i Jönköping samtidigt som butiken i Kungens kurva har mognat. Vi ser positivt på allting just nu, säger Mats Hedlund.

Golf Store Groups butiksbestånd sjönk med två butiker under förra året vilket påverkade omsättningen negativt. Men givetvis drabbades även Golf Store Groups butiker av den långa vintern och totalt sjönk snittomsättningen per butik med 6,6 procent.

– Det man tappar i början av säsongen tar man sällan igen under resten av året, säger Lars Thonning, vd Golf Store Group, som menar att kedjans butiker påverkas mer av vädret än av den allmänna konjunkturen.

– Om säsongen kommer igång tidigt och folk tar fram sina klubbor och börjar spela mycket golf, då kommer försäljningen igång automatiskt. Folk slår bort bollar och sliter ut handskar men de börjar också fundera på om de ska köpa en ny driver, ett nytt järnset eller kanske nya skor eller en ny vindjacka, säger Lars Thonning.

Löplabbet genomförde en kraftig nedskärning i sitt butiksbestånd under 2013. Antalet butiker sjönk från 19 till 14 och därmed sjönk även kedjans omsättning med nästan 8 procent. Däremot steg snittomsättningen per butik med drygt 25 procent.

– Det var rätt beslut att stänga olönsamma butiker. Vi har haft ett par tuffa år men vi har gjort en bra lågsäsong tack vare en förhållandevis mild vinter och nu ser vi fram mot en ny spännande vår och sommar, säger Tom Kellheim, vd Löplabbet.

On
Off

6 kommentarer

 • Flowlife utsett till Gasellföretag

  Flowlife utsett till Gasellföretag

  Det går bra nu. Flowlife fortsätter att öka sin omsättning för tredje året i rad och har därmed utsetts till ett Gasellföretag.

  Artiklar Jesper Johansson, 2021-10-28 11:49

 • Träningstoppar och flåsdalar – forskningen visar på träningstapp under pandemin

  Träningstoppar och flåsdalar – forskningen visar på träningstapp under pandemin

  Hemmaträningen har ökat under pandemin, men en del har helt slutat träna. En stor anledning är den nedstängda organiserade träningen, enligt en forskningsstudie. Universitetslektor Maria Elvén reder ut siffrorna.

  Artiklar Redaktionen, 2021-10-12 17:07

 • Orage återvänder till Europa

  Orage återvänder till Europa

  Kanadensiska Orage återvänder till Europa efter ett antal år utanför kontinenten. Montreal-baserade bolaget siktar på att åter klä Europas skidåkare.

  Artiklar Jesper Johansson, 2021-10-12 16:27

 • Här öppnar Lululemons första Sverigebutik

  Här öppnar Lululemons första Sverigebutik

  Hajpade, kanadensiska konfekionsvarumärket Lululemon har landat i Sverige. Inom en snar framtid öppnar man dessutom sin första flaggskeppsbutik. På hetaste möjliga shoppingplats.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-05-30 21:09

 • Sveriges bästa cykelstäder korade

  Sveriges bästa cykelstäder korade

  Cykelfrämjandet har poängsatt hur väl Sveriges kommuner och städer arbetar med cykelfrämjande åtgärder. Nu har årets vinnare av utmärkelsen Sveriges bästa cykelstäder presenterats i rapporten Kommunvelometern.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-05-30 12:12

 • Salming Sports stänger butik

  Salming Sports stänger butik

  Indoor- och löpskovarumärket Salming Sports stänger en av sina konceptbutiker. Orsaken är att företaget gör en stor omstrukturering på grund av en föränderlig sporthandel.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-04-14 09:20

 • Shimano Nordic flyttar

  Shimano Nordic flyttar

  För att kunna växa ytterligare och anpassa sig till framtiden kommer Shimano Nordic att bygga ett nytt huvudkontor. "Shimano Nordic Sales and Education Center" blir 1850 kvadratmeter i två våningar och samtidigt satsar bolaget stort digitalt.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-03-02 16:36

 • Månadens event: Women in sport + adventure

  Månadens event: Women in sport + adventure

  Girls in sport är en plattform för att förbättra jämställdhet inom idrott och äventyrssport. Under festivalen Women in sport + adventure fick Divas en pratstund med initiativtagarna Lucy Rist och Jenny Lidqvist.

  Artiklar Redaktionen, 2016-02-04 15:40

 • Månadens Diva: Johanna Davidsson

  Månadens Diva: Johanna Davidsson

  Johanna Davidsson är sjuksköterskan och äventyraren som vill inspirera fler kvinnor och tjejer att ge sig ut på tur. Hon har gått från att köra flera skidsäsonger i Alperna till att planera ett äventyr till Sydpolen.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 10:23

 • Månadens Diva: Sara Georgsson

  Månadens Diva: Sara Georgsson

  Sara Georgsson jobbar som varumärkeschef på Silva. Hon är aktiv i Divas men om tio år hoppas hon att ett sådant nätverk inte behövs.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 10:04

 • Månadens Diva: Eva Strand

  Månadens Diva: Eva Strand

  Eva Strand jobbar som tillfällig VD på Haglöfs och är dessutom medlem i Asics General Executive Meeting. Hon tycker att kvinnor i ledningen är ett måste om sport- och outdoorindustrin vill överleva och fortsätta växa.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:55

 • Månadens Diva Helena Jacobsson

  Månadens Diva Helena Jacobsson

  Helena Jacobsson jobbar på Stadiums inköpsavdelning. Hon vill se fler kvinnor på ledande positioner men tror inte att kvotering är vägen att gå.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:41

 • Månadens Diva: Sara Wänseth

  Månadens Diva: Sara Wänseth

  Sara Wänseth är marknadschef på Lundhags. Just nu bor hon i Sigtuna i flyttkartonger på väg tillbaka till Undersåker, Jämtland. Hon flyttar dit med sin sambo Håkan Nyström som jobbar på Haglöfs, sonen Måns 11 år och hunden Arragon 2,5 år

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:29

 • Månadens Diva: Isbjörn of Sweden

  Månadens Diva: Isbjörn of Sweden

  Månadens Divas är Camilla Schmidt och Maria Frykman Forsberg som driver barnklädmärket Isbjörn genom företaget Nordic Kidswear AB.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:15

 • Månadens Diva: Linnéa Grahn

  Månadens Diva: Linnéa Grahn

  Linnéa Grahn har under många år deltagit i expeditioner över hela världen. Nu vill hon få fler tjejer med på sina äventyr. Så via sin och Emma Forsells nystartade äventyrsförening Mind for Adventure lockar de med tjejer att springa tvärs över Skottland.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 15:28

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Patagonia och North Face väljer att bojkotta Facebook

1 kommentar

Magnus: Vilket fjantigt företag. Eller snarare, de verkar inte ha koll på hur värdlen faktiskt fungerar.

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Artikelkommentarer

Prenumerera på Sportfack
Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206