Trygghet ger kunder

Trygghet ger kunder

Publicerad

Sportson har hittat sin nisch. Det är att erbjuda kunden trygghet och bra produkter. Det konceptet ger också klirr i kassan för butikerna.

Jag träffar Lars Haglund mitt under ett franchisemöte på huvudkontoret i Göteborg. Sportson ordnar flera sådana under året. Vissa är årligen är återkommande andra ordnas av speciella anledningar, som detta möte där butikerna ska diskutera sportkedjans it-lösningar. Lars hinner ändå ställa upp på en intervju med mig även om han ideligen blir avbruten av folk som vill prata med honom och fråga om hans åsikt. Att vara vd för en franchisekedja stället speciella krav på ledarskapet.

- Det kräver en större ödmjukhet att vara vd för ett franchiseföretag än att bara vara vd för ett vanligt företag. Du måste vara väldigt flexibel och lära dig lyssna på folk. Jag tycker också att det är jätte viktigt att ha franchisemöten där vi har tid att umgås och prata med varandra om alldagliga saker, inte bara jobb, säger Lars Haglund, vd för Sportson.

Han drev själv i många år en cykelbutik vid sidan av vd-jobbet på Sportson men de senaste tre åren har han varit vd på heltid. Kedjan har under sina dryga 20 år vuxit sakta men säkert och omfattar idag 23 butiker. Den senaste öppnade i Lund för bara några dagar sedan.

Konkurrensen inom cykelbranschen har hårdnat de senaste åren. Även om det talas om en cykelboom har även aktörerna blivit fler och kostnaderna att driva en cykelbutik ökat. Marginalerna är små och de stora sportkedjorna går i många fall in och krigar med pris. 

- Många av kedjorna som säljer cykel pratar mycket pris och tävlar med det som huvudargument, precis som elektronikhandeln gjort en längre tid. När XXL öppnade alldeles nära oss här i Göteborg stagnerade vår tillväxt det första året men sedan har vi inte märkt någon effekt av XXL överhuvudtaget, säger Lars.

När de andra kedjorna pratar om att vara billigast eller störst så väljer ledningen på Sportson att prata om trygghet. Det kanske inte låter sexigt men det har visat sig locka många trogna kunder till butikerna. Tanken med att vara en "trygg" aktör för slutkunden handlar om produkternas kvalitet och personalens kunnande och engagemang. När en kund handlar hos Sportson ska han eller hon veta att de kommer att få den produkt som passar deras behov och deras önskemål.

- Det är viktigt att kunden får rätt produkter. Därför tvingar vi alltid kunden att prova cykeln här ute på parkeringen innan de köper cykeln. Om vi mot förmodan inte har den cykelmodellen som passar kunden bäst så säger vi nog, tyvärr du kan inte köpa en cykel i den här butiken, säger Lars allvarligt.

Att ha fått stämpeln" trygg" gillar Sportson. För när de tagit den positionen har konkurrenterna svårt att muta in sig på samma nisch. De andra aktörerna får istället kämpa om att vara billigast, snabbast eller störst.

Att Sportson är en välskött kedja visar det faktum att den fortfarande lockar nya franchisetagare. För en entreprenör som vill starta en Sportson-butik innebär medlemskap i kedjan många föredelar, speciellt i inledningsfasen. Handlaren får hjälp av Sportson med att träffa hyresavtal, prata med banken och bygga butiken. Med den erfarenhet som finns i kedjan slipper cykelhandlaren att göra samma misstag som andra redan gjort.

- Vi har någonting vi kallar store-check  och det är grundbulten för hela Sportsons koncept. Det är uppdelat på IT, butik, kommunikation och ekonomi. Vi åker runt till alla butiker ett par gånger per år för att hjälpa personalen med de här frågorna. Jag har därför fullständig pejl på samtliga butikers nackdelar och fördelar vad gäller ekonomi och inköp. Därför kan jag också gå in och ge dem tips och råd var de borde lägga fokus, säger Lars.

För Sportsons del handlar det inte heller bara om att sälja cyklar från butikerna ut till kund. Företaget har också startat ett sidoprojekt, Sportson Patrol. Där söker några av Sportsons cykelmekaniker upp olika företag i Göteborgstrakten och servar de anställdas cyklar. Det blir ett 40-50-tal sådana tillfällen per år och de har varit väldigt uppskattade av cyklisterna.

Ett annat projekt som sportkedjan är engagerad i är ett samarbete med Göteborgsstad. I projektet får de anställda inom kommunen köpa en cykel till subventionerat pris från någon av de tre Sportsonbutikerna i Göteborg. Sportson skickar sedan fakturan till Göteborgs stad som subventionerar en del av cykelpriset och drar av den resterande delen från de anställdas lön varje månad.

- Det är ett treårigt projekt och det erbjuder en enkelhet för de anställda som kan komma hit till oss och bara plocka ut en cykel. Det blir en hel del elcyklar, men jag är också förvånad över hur många som väljer riktiga high-end cyklar, säger Lars.

Han hamnade själv i cykelbranschen av en slump. Han hade jobbat på ett riskkapitalbolag men som så ofta drabbades företaget av en konkurs. Då tipsade hans gode vän Thomas Andersson som redan drev en Sportsonbutik honom att också starta en cykelbutik . Trots inga förkunskaper om cyklar lyssnade Lars på rådet och drog igång en butik. Som den entreprenör han är fick han svung på verksamheten och affärerna gick bra och inom några år drev Lars tillsammans med Thomas Andersson och Lars Gerlach nio stycken cykelbutiker. Det var då, år 1993, som tanken att starta en franchisekedja föddes. Sagt och gjort. Idag, över 20 år senare jobbar Lars fortfarande med cykel.

- Det är världens roligaste produkt för det finns ingenting negativt med den. Det finns ju också ett gediget cykelintresse i Sverige även om jag inte tror på en boom, den har snarare skaptas av massmedia. Men cykelintresset kommer nog att hålla i sig. Cykeln har en framtid, säger Lars.

 

Cykelverkstaden är hjärtat i en Sportsonbutik.

För att ständigt vara på tårna har Sportson en strategi i kedjan som fått namnet "Hundra små steg". Där har företaget plockat fram 100 punkter som en väl fungerande Sportson-butik bör uppfylla. Varje punkt har en gradering från 1 till 5 där butiken får försöka bedöma hur den ligger till i varje fråga. Prioriteringarna för de olika punkterna varierar. En fråga är central och högt prioriterad - det ska finnas en verkstad i varje butik. Verkstaden är enligt Sportsons koncept hjärtat i en cykelbutik.

- Jag åker ut till alla butikerna en gång per år och så går vi genom formuläret med personalen. Då försöker vi resonera oss fram till var butiken står och hur de kunde bli bättre just på den punkten. Målet är naturligtvis att komma upp till 5 på alla punkter, säger Lars.

Trots den ökade konkurrensen både från sportkedjorna och näthandeln ser Sportson ljust på framtiden. De har hittat sin nisch och kör i många avseenden sitt eget race. Då behöver man inte oroa sig över annat än den egna prestationen. Det gör livet så mycket lättare.

 

On
Off

1 kommentarer

 • Flowlife utsett till Gasellföretag

  Flowlife utsett till Gasellföretag

  Det går bra nu. Flowlife fortsätter att öka sin omsättning för tredje året i rad och har därmed utsetts till ett Gasellföretag.

  Artiklar Jesper Johansson, 2021-10-28 11:49

 • Träningstoppar och flåsdalar – forskningen visar på träningstapp under pandemin

  Träningstoppar och flåsdalar – forskningen visar på träningstapp under pandemin

  Hemmaträningen har ökat under pandemin, men en del har helt slutat träna. En stor anledning är den nedstängda organiserade träningen, enligt en forskningsstudie. Universitetslektor Maria Elvén reder ut siffrorna.

  Artiklar Redaktionen, 2021-10-12 17:07

 • Orage återvänder till Europa

  Orage återvänder till Europa

  Kanadensiska Orage återvänder till Europa efter ett antal år utanför kontinenten. Montreal-baserade bolaget siktar på att åter klä Europas skidåkare.

  Artiklar Jesper Johansson, 2021-10-12 16:27

 • Här öppnar Lululemons första Sverigebutik

  Här öppnar Lululemons första Sverigebutik

  Hajpade, kanadensiska konfekionsvarumärket Lululemon har landat i Sverige. Inom en snar framtid öppnar man dessutom sin första flaggskeppsbutik. På hetaste möjliga shoppingplats.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-05-30 21:09

 • Sveriges bästa cykelstäder korade

  Sveriges bästa cykelstäder korade

  Cykelfrämjandet har poängsatt hur väl Sveriges kommuner och städer arbetar med cykelfrämjande åtgärder. Nu har årets vinnare av utmärkelsen Sveriges bästa cykelstäder presenterats i rapporten Kommunvelometern.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-05-30 12:12

 • Salming Sports stänger butik

  Salming Sports stänger butik

  Indoor- och löpskovarumärket Salming Sports stänger en av sina konceptbutiker. Orsaken är att företaget gör en stor omstrukturering på grund av en föränderlig sporthandel.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-04-14 09:20

 • Shimano Nordic flyttar

  Shimano Nordic flyttar

  För att kunna växa ytterligare och anpassa sig till framtiden kommer Shimano Nordic att bygga ett nytt huvudkontor. "Shimano Nordic Sales and Education Center" blir 1850 kvadratmeter i två våningar och samtidigt satsar bolaget stort digitalt.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-03-02 16:36

 • Månadens event: Women in sport + adventure

  Månadens event: Women in sport + adventure

  Girls in sport är en plattform för att förbättra jämställdhet inom idrott och äventyrssport. Under festivalen Women in sport + adventure fick Divas en pratstund med initiativtagarna Lucy Rist och Jenny Lidqvist.

  Artiklar Redaktionen, 2016-02-04 15:40

 • Månadens Diva: Johanna Davidsson

  Månadens Diva: Johanna Davidsson

  Johanna Davidsson är sjuksköterskan och äventyraren som vill inspirera fler kvinnor och tjejer att ge sig ut på tur. Hon har gått från att köra flera skidsäsonger i Alperna till att planera ett äventyr till Sydpolen.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 10:23

 • Månadens Diva: Sara Georgsson

  Månadens Diva: Sara Georgsson

  Sara Georgsson jobbar som varumärkeschef på Silva. Hon är aktiv i Divas men om tio år hoppas hon att ett sådant nätverk inte behövs.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 10:04

 • Månadens Diva: Eva Strand

  Månadens Diva: Eva Strand

  Eva Strand jobbar som tillfällig VD på Haglöfs och är dessutom medlem i Asics General Executive Meeting. Hon tycker att kvinnor i ledningen är ett måste om sport- och outdoorindustrin vill överleva och fortsätta växa.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:55

 • Månadens Diva Helena Jacobsson

  Månadens Diva Helena Jacobsson

  Helena Jacobsson jobbar på Stadiums inköpsavdelning. Hon vill se fler kvinnor på ledande positioner men tror inte att kvotering är vägen att gå.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:41

 • Månadens Diva: Sara Wänseth

  Månadens Diva: Sara Wänseth

  Sara Wänseth är marknadschef på Lundhags. Just nu bor hon i Sigtuna i flyttkartonger på väg tillbaka till Undersåker, Jämtland. Hon flyttar dit med sin sambo Håkan Nyström som jobbar på Haglöfs, sonen Måns 11 år och hunden Arragon 2,5 år

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:29

 • Månadens Diva: Isbjörn of Sweden

  Månadens Diva: Isbjörn of Sweden

  Månadens Divas är Camilla Schmidt och Maria Frykman Forsberg som driver barnklädmärket Isbjörn genom företaget Nordic Kidswear AB.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:15

 • Månadens Diva: Linnéa Grahn

  Månadens Diva: Linnéa Grahn

  Linnéa Grahn har under många år deltagit i expeditioner över hela världen. Nu vill hon få fler tjejer med på sina äventyr. Så via sin och Emma Forsells nystartade äventyrsförening Mind for Adventure lockar de med tjejer att springa tvärs över Skottland.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 15:28

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Patagonia och North Face väljer att bojkotta Facebook

1 kommentar

Magnus: Vilket fjantigt företag. Eller snarare, de verkar inte ha koll på hur värdlen faktiskt fungerar.

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Artikelkommentarer

Prenumerera på Sportfack
Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206