Barfotalöparnas paradis

Born to Run är både namnet på en klassisk löparbok och namnet på en löparbutik i Seattle, USA. Båda har siktat in sig på den senaste löpartrenden – barfotalöpning. Foto Dylan Holmes

Ohhh! So you’re the Swedish lady who’s here to interview us! Well, that is just fabulous. Ted McDonald, alias Barfota-Ted, känd från boken Born to run: jakten på löpningens själ, brister ut i ett brett leende efter att Dan Fairbanks presenterat mig. Det spöregnar utanför när jag kliver in i den lilla butiken Born to Run i Seattle som öppnade i september i fjol.

Born to Run

Butiker Seattle och Bellevue samt näthandel (levererar även internationellt).
Antal anställda 8-9 mellan båda butikerna.
Antal märken 10 skomärken, ett dussin andra märken bland tillbehören.
Vision 1 000 butiker världen över.

Born to Run – the barefoot shoe store säljer endast barfotaskor enligt minimalismens alla regler, skor som tillåter foten att röra sig på ett naturligt sätt. Enligt grundarna Dan Fairbanks och Barfota-Ted handlar det om att stå främst i ledet för en ny generation löparbutiker. Dan är vd och Barfota-Ted talesperson, eller talesapa, som han själv väljer att kalla det. Har du läst Born To Run och skapat dig en mental bild av Barfota-Ted, ja, då kan jag meddela att den med största sannolikhet stämmer. Förutom att sälja de rätta skorna ingår det även i konceptet att lära sina kunder springa korrekt.

– Dåliga vanor är svåra att bryta utan träning, säger Dan Fairbanks. Jag kan lära dig hur du springer korrekt, men en traditionell sko hindrar rörelsen. Du kan springa bättre, men inte korrekt. Utbildningen och skorna går hand i hand, och det är det som är vårt uppdrag – att ge folk de rätta skorna och lära dem springa korrekt.

Barfotalöparnas paradis
Hos Born to run finns enbart skor med barfotakänsla.
I förgrunden till höger syns Luna Sandals, inspirerade av de från boken Born to run kända Tarahumara-indianerna.

Så sent som i början av 2010 började en tanke om att öppna en minimalistisk skobutik gro hos Dan Fairbanks. En knäskada orsakad av löpning i traditionella skor ledde in honom på barfotalöpningen. Att få tag på ett par Fivefingers i rätt storlek visade sig vara en mardröm, vilket ledde den tidigare entreprenörsstudenten från Brigham Young University i Utah att ringa upp Barfota-Ted och övertala honom att en butik var vad som behövdes. De kände inte varandra och samtalet kom precis innan Barfota-Ted skulle springa Leadville Trail 100, men något i Dans röst gjorde att Ted ändå hajade till.

– Det var något med hans ungdomliga vitalitet, säger Ted McDonald. Och så var han väldigt ihärdig. Mindre än ett år senare invigde vi Born to Run i Bellevue.

Egentligen ville de öppna i Seattle som är lite av ett centrum för outdoor i västra USA men de hittade ingen lämplig lokal där och körde därför igång i den mindre orten Bellevue på andra sidan Lake Washington från Seattle sett. När de till slut hittade lokalen i Seattle var det som att hitta en vinstlott.

Barfotalöparnas paradis
Förutom skor finns tillbehör som merinoullsplagg, handskar, vattenflaskor och vätskesystem med mera.

Butiken ligger tvärsöver gatan från vad de flesta i sportbranschen förknippar med Seattle – REI. Men att ligga tio meter från kedjans flaggskepp har inte gjort det besvärligt för affärerna, tvärtom. Bättre synergi får man leta efter, menar Dan.

– Folk vill komma till ett ställe där det finns allt. De [REI] skickar kunder till oss hela tiden. Vi har större utbud, fler märken och bredare sortiment från de märken som även REI har.

Och bra går det. Till och med under vintermånaderna ökade de försäljningen, och de ser med spänning fram emot att se hur det går under vår och sommar när försäljningen av löparskor toppar.

– Det är härligt att vara en del av ett företag som både gör något värdefullt och samtidigt är framgångsrikt, säger Barfota-Ted och Dan fyller i,

– Ju mer framgångsrika vi är, desto större möjlighet har vi att rehabilitera människor och ge dem de rätta skorna så att de kan leva hälsosammare liv.

Barfotalöparnas paradis
I butiken kan kunderna barfota eller med minmalistiska skor, känna på hur det känns att gå på småsten, gräs och träflisor.

Vi sitter mitt i butiken och pratar. Dan sitter på en träbänk och svarar på de flesta frågorna. Barfota-Ted gungar fram och tillbaka på träpallen – en miniversion av en gungstol – trummar lite med fingrarna på sidan, sms:ar på sin Iphone, pratar med kunder, svarar på mina frågor, fyller i Dans svar när han tycker att det behövs och kan helt plötsligt utbrista.

– Det här är så roligt. Vi har verkligen världens coolaste jobb!

De pratar mycket om löpning, men påpekar att det egentligen handlar om rörelse, all sorts rörelse. Många kunder använder skorna till vardags. Numera är det sällan någon som kommer in som aldrig har hört talas om barfotalöpning – många kunder känner någon som har ett par Fivefingers och är själva halvt skeptiska, halvt nyfikna på hur ett par fothandskar av gummi känns när de besöker butiken.

– Många blir förvånade när de provar på skorna. Många har hört talas om dem, men vet inte så mycket om dem, säger Dan. Det gäller att få ned kunderna i skorna så att de får uppleva känslan – det är det som säljer dem. Sedan kan vi börja prata om fördelarna, men det viktigaste är att de får på sig skorna.

5 tips till barfotakunden

1. Ta det långsamt. Spring väldigt korta distanser, runt 1 km, till att börja med. Sprid ut träningspassen och spring inte för ofta, dina fötter behöver tid att återhämta sig. Efterhand kan du öka både kilometrarna och hur ofta du springer.
2. Landa på framfoten.
3. Att öka takten är en nyckelfaktor för att förbättra din löpning. 180 steg per minut är det magiska numret att arbeta med. En löpare som springer i ”vanliga” löparskor har ungefär en takt på 120-140 steg per minut. Denna ”over striding” är den främsta orsaken till löparskador, enligt Dan.
4. Arbeta med hållningen. Tänk på att vara rak i hela kroppen när du springer.
5. Maximera användningen av gravitationen. Fall framåt som en segway, men böj inte ryggen för det. Tänk hur ett träd ser ut när man fäller det vid roten (läs dina fotleder), den faller framåt men behåller fortfarande sin raka hållning.