God hälsa ger god lönsamhet

God hälsa ger god lönsamhet

Publicerad

När hälsofrågor diskuteras på ett företag ses personalhälsa många gånger som en kostnad. Så behöver det inte vara. Enligt Anna Ferneman på hälsoföretaget Betania kan företag som tar personalhälsan på allvar tvärtom öka sin lönsamhet.

Det är ingen nyhet att ohälsa kostar samhället enorma belopp varje år. Må det vara staten eller privata näringslivet som står bakom betalningarna. När en anställd får fysiska eller psykosociala problem som inverkar negativt på arbetsprestationen brukar företagshälsovården kopplas in.

En bra början för att skapa en arbetsplats som främjar god hälsa är att se till att arbetsmiljön är bra. Genom att systematiskt jobba med arbetsmiljön säkerställer företaget att de anställda befinner sig i en miljö med till exempel lämplig belysning, en rimlig bullernivå och adekvata arbetsverktyg, samt en god psykosocial miljö.

– Första steget är att ta in en expert som till exempel genomför en arbetsmiljöenkät. Upptäcks det då att det finns faktorer som behöver tittas närmare på så kallar man in en arbetsmiljöingenjör, ergonom eller organisationskonsult. När det kommer till personalens fysiska hälsa kan arbetsgivaren förebygga problem och upptäcka signaler på ohälsa genom att genomföra exempelvis hälsoundersökningar, säger Anna Ferneman, chef Betania Hälsomanagement och certifierad framtidsstrateg.

Det så kallade friskvårdsbidraget är också populärt att använda för att främja personalens hälsa. En arbetsgivare som inte har en egen motionsanläggning har möjlighet att skattefritt erbjuda personalen ett ekonomiskt bidrag till aktiviteter som styrketräning, motionsdans, volleyboll, kostrådgivning eller kurser om rökavvänjning. Ungefär hälften av svenskarna i åldrarna 20-64 år får ett friskvårdsbidrag av sin arbetsgivare.

Anna Ferneman menar dock att tanken med friskvårdsbidraget inte alltid får full effekt.

– Nej, tyvärr är det få företag som följer upp friskvårdsbidraget eller ens tittar på hur det kan utnyttjas för att hjälpa människor att må och prestera bättre. Oftast är det de redan frälsta som utnyttjar bidraget. Det finns många konkreta saker man kan göra för att verkligen fånga in dem som verkligen har behov av fysisk aktivitet. Ett exempel kan vara att utvecklingssamtalen har en punkt som behandlar hälsa. Under den punkten kan vi stärka cheferna hur de kan motivera och följa upp effekten av friskvårdsbidraget, säger Anna Ferneman.

Förutom företagshälsovård arbetar Betania även med affärsområdet hälsomanagement. Tanken bakom hälsomanagement är att koppla ihop hälsa och lönsamhet enligt principen ju hälsosammare personal, desto högre lönsamhet tack vare bättre prestationer. Medan företagshälsovården tittar på den fysiska och psykosociala arbetsmiljön hos de anställda, tar hälsomanagement ett helhetsgrepp kring hälsa och arbetar strategiskt och proaktivt. De stöttar företagsledningen med att integrera hälsa i den övergripande verksamhetsstyrningen.

– Vi realiserar dolda affärsvärden genom att implementera hälsa som helhet. Idag känner många företag till att en stor del av deras långsiktiga framgång är kopplad till hälsa. Konsultbolaget McKinsey kom nyligen ut med en rapport där de säger att 50 procent av ett företags långsiktiga framgång är kopplad till organisationens hälsa. Det är dock inte så många som vet hur de ska göra för att realisera dessa värden, hur de ska gå från ord till handling. Det är här vi kommer in, säger Anna Ferneman.

Enligt Anna Ferneman finns det flera olika faktorer som avgör hur väl en anställd presterar. Chefens ledarskap är en sådan faktor.

– Ledarskapet är en jätteviktig faktor för hur personalen presterar. Kairos Future (analysföretag, red. anm.) har visat i stora empiriska undersökningar att chefer som mår bra och presterar bra har en förmåga att skapa ett positivare arbetsklimat i en grupp, säger Anna Ferneman.

Meningsfullhet är ett annat nyckelord i sammanhanget enligt Anna Ferneman. Ett företags vision behöver kommuniceras ut till de anställda för att ge dem en arbetsmiljö med meningsfullhet.

– Visionen finns ibland bara på papper i en pärm och då skapar den inte meningsfullhet hos de anställda. Kommunicerar ledningen ut visionen frigörs energi när alla ser vad de strävar mot, säger Anna Ferneman.

Dessutom behöver de mål som sätts upp vara begripliga. En anställd som inte förstår de mål som avdelningen eller företaget försöker uppnå har inte särskilt stor chans att prestera väl och förverkliga vare sig de egna målen eller företagets mål. Enligt Anna Ferneman har det konstaterats i studier att anställda som har väldigt tydliga mål och som kontinuerligt får feedback kan pressa sig hårdare utan att bli utmattade. I motsats mår medarbetare som inte förstår sitt uppdrag och som inte får feedback, sämre.

– De mjuka värdena handlar väldigt mycket om ledarskap, hanterbarhet, begriplighet och meningsfullhet. En anställd som är rätt man på rätt plats (hanterbarhet), har tydligt uppsatta mål (begriplighet) och jobbar under en väl kommunicerad vision (meningsfullhet) presterar bättre vilket gör företaget lönsammare, avslutar Anna Ferneman.

On
Off

0 kommentarer

 • Flowlife utsett till Gasellföretag

  Flowlife utsett till Gasellföretag

  Det går bra nu. Flowlife fortsätter att öka sin omsättning för tredje året i rad och har därmed utsetts till ett Gasellföretag.

  Artiklar Jesper Johansson, 2021-10-28 11:49

 • Träningstoppar och flåsdalar – forskningen visar på träningstapp under pandemin

  Träningstoppar och flåsdalar – forskningen visar på träningstapp under pandemin

  Hemmaträningen har ökat under pandemin, men en del har helt slutat träna. En stor anledning är den nedstängda organiserade träningen, enligt en forskningsstudie. Universitetslektor Maria Elvén reder ut siffrorna.

  Artiklar Redaktionen, 2021-10-12 17:07

 • Orage återvänder till Europa

  Orage återvänder till Europa

  Kanadensiska Orage återvänder till Europa efter ett antal år utanför kontinenten. Montreal-baserade bolaget siktar på att åter klä Europas skidåkare.

  Artiklar Jesper Johansson, 2021-10-12 16:27

 • Här öppnar Lululemons första Sverigebutik

  Här öppnar Lululemons första Sverigebutik

  Hajpade, kanadensiska konfekionsvarumärket Lululemon har landat i Sverige. Inom en snar framtid öppnar man dessutom sin första flaggskeppsbutik. På hetaste möjliga shoppingplats.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-05-30 21:09

 • Sveriges bästa cykelstäder korade

  Sveriges bästa cykelstäder korade

  Cykelfrämjandet har poängsatt hur väl Sveriges kommuner och städer arbetar med cykelfrämjande åtgärder. Nu har årets vinnare av utmärkelsen Sveriges bästa cykelstäder presenterats i rapporten Kommunvelometern.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-05-30 12:12

 • Salming Sports stänger butik

  Salming Sports stänger butik

  Indoor- och löpskovarumärket Salming Sports stänger en av sina konceptbutiker. Orsaken är att företaget gör en stor omstrukturering på grund av en föränderlig sporthandel.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-04-14 09:20

 • Shimano Nordic flyttar

  Shimano Nordic flyttar

  För att kunna växa ytterligare och anpassa sig till framtiden kommer Shimano Nordic att bygga ett nytt huvudkontor. "Shimano Nordic Sales and Education Center" blir 1850 kvadratmeter i två våningar och samtidigt satsar bolaget stort digitalt.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-03-02 16:36

 • Månadens event: Women in sport + adventure

  Månadens event: Women in sport + adventure

  Girls in sport är en plattform för att förbättra jämställdhet inom idrott och äventyrssport. Under festivalen Women in sport + adventure fick Divas en pratstund med initiativtagarna Lucy Rist och Jenny Lidqvist.

  Artiklar Redaktionen, 2016-02-04 15:40

 • Månadens Diva: Johanna Davidsson

  Månadens Diva: Johanna Davidsson

  Johanna Davidsson är sjuksköterskan och äventyraren som vill inspirera fler kvinnor och tjejer att ge sig ut på tur. Hon har gått från att köra flera skidsäsonger i Alperna till att planera ett äventyr till Sydpolen.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 10:23

 • Månadens Diva: Sara Georgsson

  Månadens Diva: Sara Georgsson

  Sara Georgsson jobbar som varumärkeschef på Silva. Hon är aktiv i Divas men om tio år hoppas hon att ett sådant nätverk inte behövs.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 10:04

 • Månadens Diva: Eva Strand

  Månadens Diva: Eva Strand

  Eva Strand jobbar som tillfällig VD på Haglöfs och är dessutom medlem i Asics General Executive Meeting. Hon tycker att kvinnor i ledningen är ett måste om sport- och outdoorindustrin vill överleva och fortsätta växa.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:55

 • Månadens Diva Helena Jacobsson

  Månadens Diva Helena Jacobsson

  Helena Jacobsson jobbar på Stadiums inköpsavdelning. Hon vill se fler kvinnor på ledande positioner men tror inte att kvotering är vägen att gå.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:41

 • Månadens Diva: Sara Wänseth

  Månadens Diva: Sara Wänseth

  Sara Wänseth är marknadschef på Lundhags. Just nu bor hon i Sigtuna i flyttkartonger på väg tillbaka till Undersåker, Jämtland. Hon flyttar dit med sin sambo Håkan Nyström som jobbar på Haglöfs, sonen Måns 11 år och hunden Arragon 2,5 år

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:29

 • Månadens Diva: Isbjörn of Sweden

  Månadens Diva: Isbjörn of Sweden

  Månadens Divas är Camilla Schmidt och Maria Frykman Forsberg som driver barnklädmärket Isbjörn genom företaget Nordic Kidswear AB.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:15

 • Månadens Diva: Linnéa Grahn

  Månadens Diva: Linnéa Grahn

  Linnéa Grahn har under många år deltagit i expeditioner över hela världen. Nu vill hon få fler tjejer med på sina äventyr. Så via sin och Emma Forsells nystartade äventyrsförening Mind for Adventure lockar de med tjejer att springa tvärs över Skottland.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 15:28

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Patagonia och North Face väljer att bojkotta Facebook

1 kommentar

Magnus: Vilket fjantigt företag. Eller snarare, de verkar inte ha koll på hur värdlen faktiskt fungerar.

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Artikelkommentarer

Prenumerera på Sportfack
Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206