Porträtt: Rodney Hiram

Porträtt: Rodney Hiram

Publicerad

Rodney Hiram står i mässvimlet på Swesport och ler. Det gör han ofta. Resan från San Fransisco till jobbet på Svenskt Sportforum har varit lång men hans goda humör har alltid hjälpt honom hålla den svensk-hawaianska fanan högt.

Den 44-årige Rodney Hiram kallar sig själv ett genetiskt experiment. Pappan Jeffrey var född och uppvuxen på Hawaii-ön Oahu och Rodneys mamma Harriet kommer från Stockholm. För att göra den svensk-hawaiianska genetiska mixen ännu tydligare gifte sig Rodney med en svensk kvinna, som av en slump också hette Blomkvist i efternamn, precis som hans mor.
– Visst är det lite konstigt. Jag hade kanske trott att jag skulle träffa någon kvinna av polynesiskt ursprung och istället blir det en svensk kvinna, precis som mamma, säger Rodney med glimten i ögat.

Född och uppvuxen i East Bay i San Francisco på den amerikanska västkusten med surfing och amerikansk fotboll hade den unge Rodney inga planer på att flytta till Sverige. Efter high school blev det college-studier med grafisk formgivning som huvudämne. Siktet var inställt på att jobba inom den grafiska sektor eller med reklam och marknadsföring. Redan på sitt första jobb på ett mindre tryckeri fick han frågan om han också kunde tänka sig att jobba med säljbiten. Lönen som säljare var på den tiden tre gånger högre än lönen för grafiska formgivare, så valet var lätt. Karriären tog fart och inom ett par år var Rodney försäljningschef med ansvar för kunder som Levi Strauss och Joe Boxer. Jobbet var utmanande men han ville ändå vara sin egen chef och startade ett eget företag. Kärleken kom samtidigt in i bilden och i slutet av 90-talet var det dags för familjebildning. Det var också då tankarna på en flytt till Sverige började dyka upp. Trygghet, miljön och levnadsstandarden var några av huvudargumenten som avgjorde frågan för familjen Hiram.

– Jag ville att mina barn skulle kunna leka tryggt utomhus och cykla på gatorna utan att jag hela tiden behövde oroa mig. Det var de frågorna som var avgörande för mig och Lena, säger Rodney.

Flytten var ändå ingen okomplicerad omställning. Trots att Rodney som barn tillbringat somrarna hos släktingar i Sverige var kulturkrocken och bristen på ett socialt nätverk ett faktum. Varken Rodney eller hans fru hade jobb som väntade och till en början följde en tid av stor ovisshet. Nätverkande, engagemang och hårt arbete ledde till både nya uppdrag och till jobberbjudanden. Till en början märkte han också att hans amerikanska "tänk" inte alltid föll den svenska lagomkulturen på läppen. Ett exempel är när en kund till honom ville att han skulle presentera ett förslag på var kundens logga skulle placeras på ett par grillvantar som skulle delas ut till affärspartners. Rodney slog till och lade loggan över hela översidan av handsken. Företaget ogillade förslaget och tyckte att det blev för vräkigt och lade istället in firmanamnet på en liten lapp på insidan av handsken vid handleden.

Tack vare sitt intresse för amerikansk fotboll och hans engagemang i sporten inom Djurgården kom han i kontakt med Claes Forsberg. Ett möte som senare skulle leda till en anställning som projektledare på Svenskt Sportforum. Där får han använda sina färdigheter både som säljare och grafisk formgivare.

– Det är det som känns så givande att jag får jobba med båda bitarna. Vi är dessutom ett litet gäng som jobbar jättebra tillsammans, säger Rodney.

Han kom in i Svenskt Sportforum nästan samtidigt som Claes Forsberg och har fått vara med om att utveckla branschorganet. Svenskt Sportforum fick under förra året ett antal nya medlemmar trots att man inte aktivt "jagat" nya medlemmar.

– Vi har koncentrerat oss på att göra så bra mässor och event som möjligt istället för att försöka locka nya medlemmar. Det är bättre att företagen själva upptäcker vad vi gör och att ett medlemskap i Svenskt Sportforum kan gynna dem och ge dem ett mervärde, säger Rodney.

Idag ansvarar Rodney för Outdoordagarna i Stockholm, Inköpsdagarna i Åre och Sportakademin Outdoor. En gedigen uppgift men som Rodney sin vana trogen genomför med ett litet leende på läpparna.

On
Off

0 kommentarer

 • Här öppnar Lululemons första Sverigebutik

  Här öppnar Lululemons första Sverigebutik

  Hajpade, kanadensiska konfekionsvarumärket Lululemon har landat i Sverige. Inom en snar framtid öppnar man dessutom sin första flaggskeppsbutik. På hetaste möjliga shoppingplats.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-05-30 21:09

 • Sveriges bästa cykelstäder korade

  Sveriges bästa cykelstäder korade

  Cykelfrämjandet har poängsatt hur väl Sveriges kommuner och städer arbetar med cykelfrämjande åtgärder. Nu har årets vinnare av utmärkelsen Sveriges bästa cykelstäder presenterats i rapporten Kommunvelometern.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-05-30 12:12

 • Salming Sports stänger butik

  Salming Sports stänger butik

  Indoor- och löpskovarumärket Salming Sports stänger en av sina konceptbutiker. Orsaken är att företaget gör en stor omstrukturering på grund av en föränderlig sporthandel.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-04-14 09:20

 • Shimano Nordic flyttar

  Shimano Nordic flyttar

  För att kunna växa ytterligare och anpassa sig till framtiden kommer Shimano Nordic att bygga ett nytt huvudkontor. "Shimano Nordic Sales and Education Center" blir 1850 kvadratmeter i två våningar och samtidigt satsar bolaget stort digitalt.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-03-02 16:36

 • Månadens event: Women in sport + adventure

  Månadens event: Women in sport + adventure

  Girls in sport är en plattform för att förbättra jämställdhet inom idrott och äventyrssport. Under festivalen Women in sport + adventure fick Divas en pratstund med initiativtagarna Lucy Rist och Jenny Lidqvist.

  Artiklar Redaktionen, 2016-02-04 15:40

 • Månadens Diva: Johanna Davidsson

  Månadens Diva: Johanna Davidsson

  Johanna Davidsson är sjuksköterskan och äventyraren som vill inspirera fler kvinnor och tjejer att ge sig ut på tur. Hon har gått från att köra flera skidsäsonger i Alperna till att planera ett äventyr till Sydpolen.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 10:23

 • Månadens Diva: Sara Georgsson

  Månadens Diva: Sara Georgsson

  Sara Georgsson jobbar som varumärkeschef på Silva. Hon är aktiv i Divas men om tio år hoppas hon att ett sådant nätverk inte behövs.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 10:04

 • Månadens Diva: Eva Strand

  Månadens Diva: Eva Strand

  Eva Strand jobbar som tillfällig VD på Haglöfs och är dessutom medlem i Asics General Executive Meeting. Hon tycker att kvinnor i ledningen är ett måste om sport- och outdoorindustrin vill överleva och fortsätta växa.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:55

 • Månadens Diva Helena Jacobsson

  Månadens Diva Helena Jacobsson

  Helena Jacobsson jobbar på Stadiums inköpsavdelning. Hon vill se fler kvinnor på ledande positioner men tror inte att kvotering är vägen att gå.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:41

 • Månadens Diva: Sara Wänseth

  Månadens Diva: Sara Wänseth

  Sara Wänseth är marknadschef på Lundhags. Just nu bor hon i Sigtuna i flyttkartonger på väg tillbaka till Undersåker, Jämtland. Hon flyttar dit med sin sambo Håkan Nyström som jobbar på Haglöfs, sonen Måns 11 år och hunden Arragon 2,5 år

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:29

 • Månadens Diva: Isbjörn of Sweden

  Månadens Diva: Isbjörn of Sweden

  Månadens Divas är Camilla Schmidt och Maria Frykman Forsberg som driver barnklädmärket Isbjörn genom företaget Nordic Kidswear AB.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:15

 • Månadens Diva: Linnéa Grahn

  Månadens Diva: Linnéa Grahn

  Linnéa Grahn har under många år deltagit i expeditioner över hela världen. Nu vill hon få fler tjejer med på sina äventyr. Så via sin och Emma Forsells nystartade äventyrsförening Mind for Adventure lockar de med tjejer att springa tvärs över Skottland.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 15:28

 • Månadens Diva: Vanessa Åsell Tsuruga

  Månadens Diva: Vanessa Åsell Tsuruga

  Vanessa Åsell Tsuruga har varit Divas ansikte utåt i ett par år men nu tar hon en paus. Hon ska till Grekland för att plugga den olympiska rörelsen med målet att på något sätt jobba med OS i Tokyo 2020.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 15:23

 • Månadens Diva: Viktoria Stärner

  Månadens Diva: Viktoria Stärner

  Som årets kranskulla hade Viktoria Stärner det mest ärofyllda uppdraget bland de tusentals funktionärer som möjliggjorde Vasaloppets vintervecka 2015. Talet hon höll i Mora Kyrka under Högtidsfesten, fredagen den 6 mars, lämnade inte ett öga torrt. Viktoria är en sann ambassadör som kommer att gå långt, i fäders spår för framtids segrar.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 15:12

 • Månadens Diva: Christine Hägglund

  Månadens Diva: Christine Hägglund

  Christine Hägglund blev utsedd till Årets kvinnliga äventyrare 2013. Detta efter att hon under sex veckor ha sprungit 130 mil i våra svenska fjäll – ensam.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 14:59

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Lager 157 knaprar på outdoorkakan

16 kommentarer

Sportfan: @spisen, om nu S.Palm är så duktig som du antyder, är de väl inga problem att de görs en undersökning som bekräftar de du skriver, och då slipper vi alla spekulationer. De du upplever som apati, de...

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Artikelkommentarer

Prenumerera på Sportfack
Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842