Crossfit är hetast

Crossfit är hetast

Publicerad

Det är fullare än någonsin på våra gym. Att säga att svenskarna är ett aktivt folk är ingen överdrift, det är ett faktum. Men vad är hetast inom fitnessvärlden, var är kön längst? Sportfack ringde upp träningsprofilen och melodifestivalaktuella Blossom Tainton Lindquist och bad henne lista tre heta trender inom fitness.

Den egna kroppen används ofta som redskap i crossfit.

Blossom Tainton Lindquist.

Crossfit

– Crossfittrenden är det hetaste just nu och intresset bara växer och växer. Det är kö till de så kallade crossfit-boxarna med sina lite garageliknande träningsmiljöer men även vissa av de traditionella gymmen har börjat köra med crossfit. Det som är så genialiskt med crossfit är att verkligen alla kan göra det här. Det finns superelit och så finns det totala nybörjare som aldrig har rört på sig. Alla jobbar på sin egen nivå, det är hela poängen. Många gillar det för att det är korta pass. Man värmer upp och sedan är det 10–15 väldigt högintensiva minuter innan det är dags för nedvarvning och lite stretch. Hela passet tar bara omkring en halvtimme.

Vad går det ut på?
– Utövaren gör så kallade woddar (work-out of the day, red. anm.) kanske inte varje dag men flera dagar i veckan och då är det ofta fyra övningar som ska göras på tid. Det är väldigt allsidiga övningar som kräver styrka, kondition, uthållighet och stabilitet. Det kan vara till exempel pull ups, olympialyft, burpees, armhävningar, knäböjshopp – man kan göra vilka övningar som helst.


Zumba har farit fram som en vårflod över hela världen.

Zumba

– Kombinationen dans och fitness har blivit väldigt hett och den största fitnessrörelsen i hela världen just nu är zumba, utan konkurrens. Så är det bara, det är helt galet. Vem som helst kan gå en helgkurs och sedan vara zumbalärare. Jag har till och med sett folk som tatuerat in zumba, det är nästan lite sektigt.

Vad går det ut på?
– Det som är briljant med zumba är att det inte är någon svår koreografi. Alla ska kunna dansa, och det är inget som återkommer utan det är bara att haka på. Man gör något till en låt och sedan gör man något till en annan låt och så kommer det aldrig tillbaka. Det innebär att du inte behöver lära dig någon dans utan du bara kör, det är samma upplägg som gympa på Friskis&Svettis. Du behöver inte kunna någonting och det är därför folk som inte är dansare ändå kan få till det. Det är som ett enda stort party och naturligtvis blir det träningseffekt för det blir som att gå ut och springa en timma. Fast det blir mest kondition. Det är inte så mycket styrketräning i det även om de ibland har små hantlar och några andra redskap som de använder som något slags maracas. Men framförallt är det kondition och väldigt roligt.


Bikram har blivit väldigt populärt de senaste åren.

Yoga

– Yoga har också vuxit i popularitet. Tidigare var yogan mycket striktare och man var tvungen att hålla sig till en 5 000 år gammal tradition. Nu har det blivit mycket mer utrymme för nya former och det har blivit friare att mixa yogan med lite annat. Så nu finns det väldigt många olika namn på yoga och folk hittar på lite vad som helst.

Vad är nytt inom yoga?
– Många som har yogat länge och som har kunskap skapar sina egna versioner precis som jag har skapat min Blossom-yoga. Det är inte alls lika allvarligt som tidigare och yogan får vara rolig och lekfull. Det finns allt från vattenyoga till discoyoga och technoyoga. Även bikram har blivit jättepopulärt, det är knökfullt på de ställena. Utövarna står i speciella lokaler där det är drygt 40 grader och fuktigt. Alla står i bikini eller badbyxor och svettas enormt.

On
Off

0 kommentarer

 • Här öppnar Lululemons första Sverigebutik

  Här öppnar Lululemons första Sverigebutik

  Hajpade, kanadensiska konfekionsvarumärket Lululemon har landat i Sverige. Inom en snar framtid öppnar man dessutom sin första flaggskeppsbutik. På hetaste möjliga shoppingplats.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-05-30 21:09

 • Sveriges bästa cykelstäder korade

  Sveriges bästa cykelstäder korade

  Cykelfrämjandet har poängsatt hur väl Sveriges kommuner och städer arbetar med cykelfrämjande åtgärder. Nu har årets vinnare av utmärkelsen Sveriges bästa cykelstäder presenterats i rapporten Kommunvelometern.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-05-30 12:12

 • Salming Sports stänger butik

  Salming Sports stänger butik

  Indoor- och löpskovarumärket Salming Sports stänger en av sina konceptbutiker. Orsaken är att företaget gör en stor omstrukturering på grund av en föränderlig sporthandel.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-04-14 09:20

 • Shimano Nordic flyttar

  Shimano Nordic flyttar

  För att kunna växa ytterligare och anpassa sig till framtiden kommer Shimano Nordic att bygga ett nytt huvudkontor. "Shimano Nordic Sales and Education Center" blir 1850 kvadratmeter i två våningar och samtidigt satsar bolaget stort digitalt.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-03-02 16:36

 • Månadens event: Women in sport + adventure

  Månadens event: Women in sport + adventure

  Girls in sport är en plattform för att förbättra jämställdhet inom idrott och äventyrssport. Under festivalen Women in sport + adventure fick Divas en pratstund med initiativtagarna Lucy Rist och Jenny Lidqvist.

  Artiklar Redaktionen, 2016-02-04 15:40

 • Månadens Diva: Johanna Davidsson

  Månadens Diva: Johanna Davidsson

  Johanna Davidsson är sjuksköterskan och äventyraren som vill inspirera fler kvinnor och tjejer att ge sig ut på tur. Hon har gått från att köra flera skidsäsonger i Alperna till att planera ett äventyr till Sydpolen.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 10:23

 • Månadens Diva: Sara Georgsson

  Månadens Diva: Sara Georgsson

  Sara Georgsson jobbar som varumärkeschef på Silva. Hon är aktiv i Divas men om tio år hoppas hon att ett sådant nätverk inte behövs.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 10:04

 • Månadens Diva: Eva Strand

  Månadens Diva: Eva Strand

  Eva Strand jobbar som tillfällig VD på Haglöfs och är dessutom medlem i Asics General Executive Meeting. Hon tycker att kvinnor i ledningen är ett måste om sport- och outdoorindustrin vill överleva och fortsätta växa.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:55

 • Månadens Diva Helena Jacobsson

  Månadens Diva Helena Jacobsson

  Helena Jacobsson jobbar på Stadiums inköpsavdelning. Hon vill se fler kvinnor på ledande positioner men tror inte att kvotering är vägen att gå.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:41

 • Månadens Diva: Sara Wänseth

  Månadens Diva: Sara Wänseth

  Sara Wänseth är marknadschef på Lundhags. Just nu bor hon i Sigtuna i flyttkartonger på väg tillbaka till Undersåker, Jämtland. Hon flyttar dit med sin sambo Håkan Nyström som jobbar på Haglöfs, sonen Måns 11 år och hunden Arragon 2,5 år

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:29

 • Månadens Diva: Isbjörn of Sweden

  Månadens Diva: Isbjörn of Sweden

  Månadens Divas är Camilla Schmidt och Maria Frykman Forsberg som driver barnklädmärket Isbjörn genom företaget Nordic Kidswear AB.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:15

 • Månadens Diva: Linnéa Grahn

  Månadens Diva: Linnéa Grahn

  Linnéa Grahn har under många år deltagit i expeditioner över hela världen. Nu vill hon få fler tjejer med på sina äventyr. Så via sin och Emma Forsells nystartade äventyrsförening Mind for Adventure lockar de med tjejer att springa tvärs över Skottland.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 15:28

 • Månadens Diva: Vanessa Åsell Tsuruga

  Månadens Diva: Vanessa Åsell Tsuruga

  Vanessa Åsell Tsuruga har varit Divas ansikte utåt i ett par år men nu tar hon en paus. Hon ska till Grekland för att plugga den olympiska rörelsen med målet att på något sätt jobba med OS i Tokyo 2020.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 15:23

 • Månadens Diva: Viktoria Stärner

  Månadens Diva: Viktoria Stärner

  Som årets kranskulla hade Viktoria Stärner det mest ärofyllda uppdraget bland de tusentals funktionärer som möjliggjorde Vasaloppets vintervecka 2015. Talet hon höll i Mora Kyrka under Högtidsfesten, fredagen den 6 mars, lämnade inte ett öga torrt. Viktoria är en sann ambassadör som kommer att gå långt, i fäders spår för framtids segrar.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 15:12

 • Månadens Diva: Christine Hägglund

  Månadens Diva: Christine Hägglund

  Christine Hägglund blev utsedd till Årets kvinnliga äventyrare 2013. Detta efter att hon under sex veckor ha sprungit 130 mil i våra svenska fjäll – ensam.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 14:59

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Lågprishjälm säkrast i största testet

8 kommentarer

Mattias B: Vi har tänkt lika där då. Men ibland måste man dessutom lägga ut något snabbt. Där har vi på Sportfack dubbla möjligheter, som vi också hela tiden använder oss av. Kort och snabbt online och så...

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Artikelkommentarer

Prenumerera på Sportfack
Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842