Marsblade vill få hockeyspelare att börja gunga

Många åker till Ispo för att se innovationer och nya spännande produktlösningar. De besökare som kom till svenska Marsblades monter blev inte besvikna.

Det alla fick se i montern var bland annat Marsblades patenterade teknik som ska ge inlineskridskor samma känsla som vanliga skridskor. I korta drag är skenan delad i två delar där överdelens runda yta gungar mot underdelen. Bakom innovationen ligger före detta hockeyspelare Per Mårs med ett förflutet i bland annat Brynäs.

Marsblade vill få hockeyspelare att börja gunga
Per Mårs.

– Den här gungstolsfunktionen simulerar den runda ytan på en hockeyskena. Vanliga inlines är så stumma att många hockeyspelare tycker att åkning på dem förstör mer än det hjälper och därför används de inte så mycket i försäsongsträningen. Jag vet att en del tränare till och med har förbjudit inlines för att det förstör rörelsemönstren, säger Per Mårs.

Flera kända hockeyspelare, däribland bröderna Sedin, Mikael Backlund och Per Ledin, vittnar om Marsblades positiva effekter. Per Mårs menar att försäsongsträningen kan lyftas upp till en helt ny nivå med hans innovation.

– Nästan alla hockeyspelare upplever övergången från sommar till is som jobbig men med den här funktionen så kan du få samma känsla och muskelaktivering som på is. Det i sin tur har otroligt stora fördelar; när du tränar kondition och snabbhet så ska du träna så likt tävlingsaktiviteten som möjligt för att få bra träningseffekt. Och även om möjligheten till isträning finns så behöver många uppehållet från isen och faktiskt få vara ute och åka i solen och kunna spela med polarna utomhus. Tekniken kan även användas på motions inlines med förbättrad komfort och ökad träningseffekt som följd, säger Per Mårs.

Marsblades skena fäst precis där den vanliga skridskoskenan brukar sitta. Men istället för att tillverka en egen sko har Marsblade tagit kontakt med de stora tillverkarna.

– Vi har träffat alla de stora leverantörerna och de är jätteintresserade av tekniken. Vår strategi framöver är att licensera till de stora leverantörerna. Helst skulle vi naturligtvis vilja att vår produkt ska finnas i alla skridskor likt Intel Inside på en dator. Vi tror att vår teknik kan göra för skridskosporten vad carvingskidan gjorde för alpin skidåkning säger Hans Victor, vd Marsblade.

Utöver inlinesskenan har Marsblade också tagit fram prototyper på en ishockeyskena som bygger på samma princip.

– Fördelen med vår teknik är att man kan använda en planare slipning, ungefär som en bandyskena, vilket gör att du glider väldigt bra. Samtidigt gör gungfunktionen att du kan flytta tyngdpunkten väldigt snabbt vilket gör att du kan svänga snabbare och bättre än med en vanlig skridskoskena. De första testerna känns oerhört lovande, säger Per Mårs.