2011 - jättarnas och apparnas år

2011 - jättarnas och apparnas år

Publicerad

2011 kommer säkerligen att bli ihågkommet för att varuhusjätten Decathlon kom till Sverige samtidigt som de stora kedjorna öppnade olika varianter av megastores. 2011 var också året då elektroniken och apparna definitivt tog sin plats i sportbranschen.

Årets nyetableringer

Under 2011 hände det. Den stora franska sportkedjan Decathlon slog ner sina bopålar också på svensk mark. Första butiken i Bromma utanför Stockholm ska följas av fler stora varuhus i fransk regi.

Norska Norröna lade sig mitt i sportbutiksklustret på Norrlandsgatan i Stockholm med sin nya butik. I en av Sveriges mest urbana miljöer kan konsumenterna idag hitta de mest prestigefyllda sportleverantörerna med sina egna konceptbutiker.

Även Fred Perry valde att placera sin första konceptbutik på Norrlandsgatan i Stockholm. Det engelska företaget har som en uttalad strategi att öppna en konceptbutik i varje land där man är verksam.

Den kanske intressantaste och i varje fall största svenska nyetableringen, stod Usport för. Den nya svenska sportkedjan som öppnade sin första butik i Malmö står dessutom i startgroparna att öppna två nya storbutiker under en snar framtid. Den ska placeras i Västerås och den andra i Sundsvall.


Årets leverantörsbyte

Grundarna till Extrem sålde sin baby för några år sedan till norrmän. Men saknaden efter det egna varumärket och fabriken blev tydligen för stark och därför köpte Stefan Cederberg och Patrik Söderlund tillbaka rubbet av norrmännen. Åre Skidfabrik är namnet på den nygamla leverantören.

Killarna på Combistyle tog över det anrika skidmärket Armadas distribution. Bröderna Cornelius samt Martin Krejci kommer i framtiden att se till att Armadas skidor och kläder finns i de svenska sportbutikerna.

Scandtrade tar in Lowas vandrarskor i sin produktportfölj. Företaget med bara knappt tre år på nacken har gått från klarhet till klarhet och bland annat lyft Blizzard-skidorna till nya höjder i Sverige.


 

Årets snackisar

En mindre storm utbröt när Svenskt Sportforum meddelade att de ska kora Årets kvinna inom sportbranschen. Speciellt på Sportfacks hemsida gick debattens vågor höga och ibland hätska. Inte trodde vi att en utmärkelse till en kvinna skulle väcka en sådan ilska, 92 år efter det att kvinnorna fick rösträtt i Sverige.

Näthandeln var på allas läppar under 2011. Falangerna är tydliga. Några anser att den utgör ett hot, andra ser den som en sporre för sportbutikerna att bli bättre på vad de gör. Antagligen ligger sanningen någonstans mitt i mellan.


Årets innovationer

Längdskidåkningen är kanske inte den sport där förändringarna och innovationerna duggat tätt. Därför är Atomic Skintech en både välkommen och intressant innovation. Den integrerade stighuden verkar ha alla förutsättningar att bli en storsäljare. En skida för den stressade eller lata motionären som inte vill valla men som ändå vill ha greppet i skidspåret.

Materialtillverkaren Schoeller presenterade under året ett nytt innovativt fuktionsmaterial. Det nya materialet fick namnet Energear och tar till vara kroppsvärmen som den reflekterar tillbaka till användaren. Funktionen uppstår genom att företaget blandat in olika mineraler i fibrerna.

Det var en tid sedan några stora förändringar skedde på Inlines. Men året bjöd på ett nytt tänk för denna motionsform när svenske Per Mårs presenterade sin innovation, Marsblade. Hjulen är monterade i en gunga så att skenan inte känns lång och rak utan böjd, precis som en hockeyskridsko. Ypperlig sommarträning för hockeylirare.


 

Årets Mässor

Den största och vackraste av dem alla, Ispo, höll sina ställningar. Antalet besökare översteg 80 000 personer vilket är en ökning med 25 procent jämfört med året före. Även antalet utställare var rekordstort. Över 2 260 utställare fyllde mässans 101 100 kvadratmeter.

Swesport växer också. Svenskt Sportforum har jobbat hårt med mässan och den har sin givna betydelse för hela den svenska sportbranschen. Att mässan dessutom nu har skrivit ett treårigt avtal med Kista-mässan ger Claes Forsberg & company möjligheter att vidareutveckla konceptet.

Även Inköpsdagar Outdoor blev en lyckad satsning för Svenskt Sportforum. Flytten till natursköna Edsviken i Sollentuna blev ett lyft tyckte de dryg 50-talet utställare som fanns på plats i Edsvikens konsthall. Fortsättningen följer, var så säkra.


Årets personalrekryteringar

En av sportbranschens inflytelserikaste personer, Ninni Lindertz, lämnade under året sin tjänst som marknadschef på Nike. Det kan man bara beklaga. Istället kommer hon att jobba som marketing strategist på Facebook och lär därför inte helt försvinna från kartan.

Svenske Patrik Frisk utsågs under året till vd för storföretaget Timberland. Frisk som är en av de riktigt tunga svenska aktörerna inom sportbranschen jobbade tidigare som ansvarig för VF Corporations outdoor-och actionsportsdivision.

Sportmarket stärkte under året sin organisation med att värva unge Viktor Telégin till key account-och brand manager. Telégin ska jobba med varumärket Quicksilver som han känner väl efter alla år på bräda. 


 

Årets miljöinsats

Sko-och sportjättarna Puma, Adidas och Nike beslöt under året att sluta använda miljöfarliga kemikalier i sin produktion. Kemikalierna ska fasas ut stegvis och omställningen av verksamheten till totalt giftfri produktion ska vara genomförd 2020. Vi gläds.

Alltid när det snackas miljöinsatser är Patagonia med på ett hörn. Under året fick företaget den prestigefyllda utmärkelsen Conservation Champion under Outdoor Messe i Friedrichshafen. Vi lyfter också på hatten.

Textilföretagen Unifi och Polartec inledde under året ett arbete för att återvinna polyesterbaserade tyger. Med återvinningsprogrammet Repreve Textile Takeback Program ska företagen presentera en hållbar lösning för att återvinna överblivet material.


Årets företagsnyheter

Det var många som höjde på ögonbrynen när tre handlare på Sportringen, Hans Hedefur, Sandro Arcari och Krister Jonsson, meddelade att de köper loss kedjan från ägaren, Team Sportia. Initiativet var behjärtansvärt för utan dessa entreprenörers insats fanns risken att Sverige hade blivit en sportkedja fattigare.

Ett par trötta knäleder var orsaken till ett generationsskifte på BA Sportprodukter. Det handlar om grundaren Björn Anderssons knäleder och beslutet att sälja har växt fram under en längre tid. Det blir Marcus Pupp och Andreas Håkansta som har friska knäleder och som i framtiden bland annat ska lotsa fram K2-skidorna på den svenska marknaden.

Lundhags flytt till skogen mitt i staden var ett oväntat drag. Deras flytt av kontor och design från jämtländska Järpen till hoppbacken vid Fiskartorpet i Stockholm, bara ett stenkast från Stureplan var en lika genomtänkt som överraskande åtgärd. Flytten närmare marknaden lär ändå hjälpa skotillverkaren att växa och nå nya målgrupper utan att de för den skull glömma sina jämtländska rötter.

En oblodig palatskupp skedde i maj vid Intersports årsstämma. Den gamla frivilligkedjan beslöts då att omvandlas till en integrerad sportkedja där Intersport äger medlemsbutikerna och där besluten fattas centralt. Orsaken till förändringen av ägarstrukturen är att kedjan vill vara bättre rustad för att möta framtidens konkurrens och utmaningar.

Den svenska cykelleverantören Vartex köptes under året av holländska Batavus. Affären var ett led i jättekoncernen Accell Groups stora shoppingrunda i cykelvärlden. För Vartex del betydde affären att företaget i framtiden också distribuerar varumärken som Tunturi, Batavus och Lapierre till de svenska cykelhandlarna.


Årets trender

Jättebutiker var ordet på allas läppar. Det handlar om gigantiska sportbutiker med ett dunderstort sortiment. XXL, Stadium, Decathlon och alla de andra kedjorna öppnade sina mammutbutiker till kundernas stora förtjusning. Butiker där motionären och filuftsnörden kan tillbringa timmar utan att bli uttråkad.

Born to run är inte längre bara namnet på ett superalbum av Bruce Springsteen. Det är också namnet på en bok som var startskottet till den stora löpartrenden, barfotalöpning. Under året har så gott som samtliga leverantörer presenterat sina tolkningar och tillämpningar av barfotaskor.

Strumpor var tidigare bara någonting funktionellt som man hade på fötterna och gömde i skorna. 2011 var året då strumporna fick färg och blev nästan som en modeacessoar. Kul att någonting kunden har på fötterna ibland kan bli en huvudsak.

Stora hjul på mountainbikes var någonting som Gary Fischer och de amerikanska konsumenterna höll på med. Ända till i år. Nu finns 29-tummarna hos alla leverantörerna och de europeiska konsumenterna rusar till cykelbutikerna för att få tag på en sådan. Hajpen är så stor att många butiker redan är tvungna att överväga att rea 2012-års modeller av de vanliga 26-tummarna.

Elektroniken kom in i sportbranschen med stormsteg under året, inte minst alla "appar" som kan laddas ner. Apparna håller koll på dig när du tränar, var du springer, hur ditt hjärta slår och berättar för dina vänner hur det går. Det är ingen vild gissning från Sportfacks sida att vi bara har sett början på den utvecklingen år 2011.

On
Off

0 kommentarer

 • Här öppnar Lululemons första Sverigebutik

  Här öppnar Lululemons första Sverigebutik

  Hajpade, kanadensiska konfekionsvarumärket Lululemon har landat i Sverige. Inom en snar framtid öppnar man dessutom sin första flaggskeppsbutik. På hetaste möjliga shoppingplats.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-05-30 21:09

 • Sveriges bästa cykelstäder korade

  Sveriges bästa cykelstäder korade

  Cykelfrämjandet har poängsatt hur väl Sveriges kommuner och städer arbetar med cykelfrämjande åtgärder. Nu har årets vinnare av utmärkelsen Sveriges bästa cykelstäder presenterats i rapporten Kommunvelometern.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-05-30 12:12

 • Salming Sports stänger butik

  Salming Sports stänger butik

  Indoor- och löpskovarumärket Salming Sports stänger en av sina konceptbutiker. Orsaken är att företaget gör en stor omstrukturering på grund av en föränderlig sporthandel.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-04-14 09:20

 • Shimano Nordic flyttar

  Shimano Nordic flyttar

  För att kunna växa ytterligare och anpassa sig till framtiden kommer Shimano Nordic att bygga ett nytt huvudkontor. "Shimano Nordic Sales and Education Center" blir 1850 kvadratmeter i två våningar och samtidigt satsar bolaget stort digitalt.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-03-02 16:36

 • Månadens event: Women in sport + adventure

  Månadens event: Women in sport + adventure

  Girls in sport är en plattform för att förbättra jämställdhet inom idrott och äventyrssport. Under festivalen Women in sport + adventure fick Divas en pratstund med initiativtagarna Lucy Rist och Jenny Lidqvist.

  Artiklar Redaktionen, 2016-02-04 15:40

 • Månadens Diva: Johanna Davidsson

  Månadens Diva: Johanna Davidsson

  Johanna Davidsson är sjuksköterskan och äventyraren som vill inspirera fler kvinnor och tjejer att ge sig ut på tur. Hon har gått från att köra flera skidsäsonger i Alperna till att planera ett äventyr till Sydpolen.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 10:23

 • Månadens Diva: Sara Georgsson

  Månadens Diva: Sara Georgsson

  Sara Georgsson jobbar som varumärkeschef på Silva. Hon är aktiv i Divas men om tio år hoppas hon att ett sådant nätverk inte behövs.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 10:04

 • Månadens Diva: Eva Strand

  Månadens Diva: Eva Strand

  Eva Strand jobbar som tillfällig VD på Haglöfs och är dessutom medlem i Asics General Executive Meeting. Hon tycker att kvinnor i ledningen är ett måste om sport- och outdoorindustrin vill överleva och fortsätta växa.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:55

 • Månadens Diva Helena Jacobsson

  Månadens Diva Helena Jacobsson

  Helena Jacobsson jobbar på Stadiums inköpsavdelning. Hon vill se fler kvinnor på ledande positioner men tror inte att kvotering är vägen att gå.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:41

 • Månadens Diva: Sara Wänseth

  Månadens Diva: Sara Wänseth

  Sara Wänseth är marknadschef på Lundhags. Just nu bor hon i Sigtuna i flyttkartonger på väg tillbaka till Undersåker, Jämtland. Hon flyttar dit med sin sambo Håkan Nyström som jobbar på Haglöfs, sonen Måns 11 år och hunden Arragon 2,5 år

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:29

 • Månadens Diva: Isbjörn of Sweden

  Månadens Diva: Isbjörn of Sweden

  Månadens Divas är Camilla Schmidt och Maria Frykman Forsberg som driver barnklädmärket Isbjörn genom företaget Nordic Kidswear AB.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:15

 • Månadens Diva: Linnéa Grahn

  Månadens Diva: Linnéa Grahn

  Linnéa Grahn har under många år deltagit i expeditioner över hela världen. Nu vill hon få fler tjejer med på sina äventyr. Så via sin och Emma Forsells nystartade äventyrsförening Mind for Adventure lockar de med tjejer att springa tvärs över Skottland.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 15:28

 • Månadens Diva: Vanessa Åsell Tsuruga

  Månadens Diva: Vanessa Åsell Tsuruga

  Vanessa Åsell Tsuruga har varit Divas ansikte utåt i ett par år men nu tar hon en paus. Hon ska till Grekland för att plugga den olympiska rörelsen med målet att på något sätt jobba med OS i Tokyo 2020.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 15:23

 • Månadens Diva: Viktoria Stärner

  Månadens Diva: Viktoria Stärner

  Som årets kranskulla hade Viktoria Stärner det mest ärofyllda uppdraget bland de tusentals funktionärer som möjliggjorde Vasaloppets vintervecka 2015. Talet hon höll i Mora Kyrka under Högtidsfesten, fredagen den 6 mars, lämnade inte ett öga torrt. Viktoria är en sann ambassadör som kommer att gå långt, i fäders spår för framtids segrar.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 15:12

 • Månadens Diva: Christine Hägglund

  Månadens Diva: Christine Hägglund

  Christine Hägglund blev utsedd till Årets kvinnliga äventyrare 2013. Detta efter att hon under sex veckor ha sprungit 130 mil i våra svenska fjäll – ensam.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 14:59

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Lågprishjälm säkrast i största testet

8 kommentarer

Mattias B: Vi har tänkt lika där då. Men ibland måste man dessutom lägga ut något snabbt. Där har vi på Sportfack dubbla möjligheter, som vi också hela tiden använder oss av. Kort och snabbt online och så...

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Artikelkommentarer

Prenumerera på Sportfack
Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842