I fokus: Columbia Bugathermo Electric

Kalla fötter får ner humöret hos de flesta. Med det i bakhuvudet ville Columbia ta fram en sko som skulle göra riktigt kallt väder uthärdligt även för de mest frusna. Resultatet blev bland annat skon Bugathermo Electric.


I fokus: Columbia Bugathermo Electric

Det som skiljer Bugathermo från en vanlig vattentät vinterkänga är inte ovandelen i nubuck och mocka. Nej, det som särskiljer Bugathermo är teknologin Omni Heat och kängans elektriska värmesystem.

Omni Heat är en värmande teknologi från Columbia som består av två delar: vaddering och foder. Vadderingen består av extremt tunna polyesterfibrer som till hälften är återvunna. Dessa fibrer ligger lite huller om buller för att binda så mycket luft som möjligt och enligt Columbias egna mätningar ska det vara 20 procent varmare än marknadsledaren Primaloft. Fodret å sin sida har försetts med små aluminiumpunkter som ska reflektera kroppsvärmen. Genom att inte täcka hela insidan med aluminium förhindras inte den viktiga andningen.

Men skon har även teknologin Omni Heat Thermal Electric. I skaftet sitter ett tunt, utbytbart litiumbatteri som ger liv åt ”värme-lappar” som placerats under framfoten. Värmen regleras med ett enkelt handgrepp på sidan av skon i tre olika nivåer. Den lägsta nivån ger värme under åtta timmar medan den högsta nivån ger tre timmars värme. Batteriet laddas enkelt upp genom en USB-port.