12 trender SS12

Trender är numera inte bara sådant som modehusen skapar utan lika viktigt är konsumenternas förändrade beteenden och helt nya handelsformer. Vi blandar och ger er de hetaste trenderna för vår och sommar 2012.


12 trender SS12

1 Dressat mode
Det råder ingen tvekan om att det dressade modet är på väg tillbaka. Alla kommer dock inte att gå hela vägen och klä sig i kostym eller dräkt till vardags, men renare plagg utan stora loggor kommer att bli storsäljare. Även skorna kommer att gå samma väg så se till att ta hem dressade sneakers i helvitt, helsvart eller brunt. Självklart i skinn.

 

2 Outdoor
Redan till hösten kommer vi se hur outdoor påverkar det vanliga modet med tjocka jackor, rutiga flanellskjortor och grova kängor. Detta kommer att fortsätta till våren och dessutom är friluftsliv som aktivitet på tillväxt. Allt fler vill ut i naturen och även om många väljer enklare dagsetapper så föder dessa kortare äventyr riktiga entusiaster som vill ut och tälta, fiska, klättra och annat på en mer seriös nivå.

 

3 Erbjudanden i nya former
Det krävs nya grepp för att locka kunderna till butikerna och vi kommer att få se mängder av nya idéer på kampanjer. Det kan vara tidsbegränsade kampanjer som bara gäller under en timme, kampanjer i butik med rabattkuponger på hyllan eller digitala erbjudande då kunden checkar in i butiken med mobilen. Häng med i den här utvecklingen för det kommer att gå undan.

 

4 Melerat
Mixa träningstrenden med retro och det svar du får är melerade tyger. Den gråmelerade sweatshirten eller hooden kommer att bli riktigt stor nästa sommar men melerade tyger kommer att finnas i alla slags plagg eftersom det är ett enkelt sätt att ge liv åt ett tyg.

 

5 Chinos
Denimjeans är fortfarande ohotade som de hetaste byxorna men de som vill sticka ut kommer att sätta på sig ett par chinos istället. Gärna i starkare färger och lite tajtare passform.          

 

6 Nörden
Allt fler ser sig som en expert eller nörd. Det spelar ingen roll om det handlar om löpning, skidåkning, fiske eller skateboard – de vill veta allt om sitt intresse och de vill handla av de som vet minst lika mycket. Nörden väljer att handla hos specialistbutiken eller på nätet där de udda modellerna och varumärkena finns. Eller en bred butik med personal som själva är aktiva.


12 trender SS12

7 Strumpor
T-shirten har gått från att vara vit till att bli en imagebärare av rang. Samma sak har skett med mössan och kalsongerna och nu är det dags för strumporna att göra samma resa. Happy Socks har byggt sitt varumärke på färgglada, mönstrade strumpor och räkna med att se liknande strumpor från andra sportmärken. Och att loggorna ska synas på samma sätt som de syns på kalsongerna idag.

 

8 Kontrastsömmar
När det dressade och rena modet vinner mark är det små detaljer som kommer att göra att plagg sticker ut. Som sömmar i kontrastfärger. Du kommer att hitta det på allt från T-shirts och hoods till skor och byxor. En liten detalj som ger ett plagg eller ett par skor karaktär.

 

9 Vad kunden vill ha
Det snackas väldigt mycket om att lyssna på kunderna och erbjuda dem exakt det de vill ha. I USA har det dykt upp en sajt – zaarly.com – som tar det här ett steg längre. Istället för att butiker eller privatpersoner annonserar vad de har att erbjuda lägger kunden upp en annons om vad hon vill köpa och till vilket pris. Sedan är det bara för butiker och enskilda att komma med förslag. Som ett omvänt Blocket och en stor möjlighet för butiker att hitta köpare.

 

10 Kortare shorts
Det har snackats länge nu om att surfshortsen ska bli kortare utan att något har hänt med längden. Till nästa sommar händer det dock saker och de flesta surfmärken tror att det är shortslängder över knäna som kommer att sälja bäst. Med kortare längd kommer också tajtare passform och superstretchiga tyger.

 

11 Konstsamarbeten
Vi har sett märken samarbeta med konstnärer tidigare men de kommer bara att bli fler och fler och dessutom kommer det att bli högre klass på konstverken. Ibland kommer det att bli i form av starkt begränsade upplagor men oftare erbjuds det alla men på få plagg. Det kommer att vara konst på T-shirts och sweats men också på mer udda produkter som kepsar, skidor, cyklar och väskor.

 

12 Färger – solblekt och neutralt
Jag hade tänkt göra en trendrapport utan att snacka färger, men det går helt enkelt inte. Efter flera år av starka färger kommer en mer nedtonad färgskala. Dels i form av neutrala färger som svart, grått och marint och dels i form av solblekta färger i alla nyanser. Det är inte riktigt pastell men det är inte alls lika färgstarkt som det har varit de senaste åren.