Sommarens trend: Longboard

Sommarens trend: Longboard

Publicerad

Longboards var en oväntad storsäljare förra året och intresset håller i sig även i sommar. Vi förklarar vad longboard är, vilka som åker och hur du ska sätta ihop ett bra sortiment.

De elaka säger att longboards är brädor för dem som inte har lärt sig åka skateboards. De frälsta säger att longboards är det skönaste som finns med kläderna på och det bästa transportmedlet för korta sträckor.

Själva grejen med longboards är egentligen inte brädan utan de mjuka, stora hjulen. Vanliga skateboardhjul är både för små och för hårda för att åka på skrovlig asfalt men med longboardhjul på brädan rullar det hur bra som helst. Och ljudlöst.

Brädan är, som namnet antyder, längre än en vanlig skateboard och ofta har den formen av en surfbräda med spetsig nose och tail. Den senaste trenden är brädor med ett rakare, bredare mittparti och väldigt smalt där truckarna sitter fram och bak. Denna form minskar risken för att hjulen ska gå emot brädan i tighta svängar och den kan också ge brädan en lägre tyngdpunkt.

Truckarna på en longboard är också lite annorlunda. De flesta har en lutande konstruktion som ger en kortare svängradie och det behövs verkligen på en längre bräda. Det finns också en del truckar som använder fjädrar istället för gummibussningar och de sägs vara extra bra för downhill eftersom de inte wobblar (kommer i egensvängning) så lätt.

Longboardintresset formligen exploderade förra året och inte ens de distributörer som jobbade för att öka intresset var beredda på de volymer som såldes.

– Det var helt sjukt förra året, säger Patrik Lundin på Frontflip som säljer Madrid och Layback longboards. Vi fick flyga hem brädor i tre omgångar och ändå räckte inte det. Till i år hade vi förorder på mer än vad vi sålde hela förra året och nu är vi i samma sits igen med att vi är snudd på slutsålda.

– Det började som ett Göteborgssyndrom som spred sig längs västkusten, säger Ulf Molander på Team Sportia. Nu är det över hela landet och jag tror att vi bara har sett början på det. En rolig sak är att det är en hel del tjejer som åker longboard, nästan alla tjejer man ser åka på stan åker longboard.

– Vi sålde en hel del longboards förra året och tillverkade därför 3 000 egna under märket Junkyard till i år, säger Thomas Löfgren vd på Junkyard. Vi var lite rädda för att det var för mycket men de är snart slut. Dessutom har vi distributionen av Globe longboards och de bara flyger iväg.

Longboards finns i många storlekar och former.

Så vem är det då som köper longboards? Vi frågade Mats Ohlander på Boardlife som är en butik som specialiserat sig på longboards.

– De flesta som köper en longboard gillar själva brädkulturen men är kanske inte tillräckligt duktiga, eller har inte intresset, för street och rampåkning, säger Mats. Longboard är så enkelt att alla kan åka direkt. Många kunder har åkt skateboard tidigare och vill nu bara ha en bräda att cruisa runt på. Många har alltså en longboard som ett transportmedel och jag själv är en av dem. Det är snabbt, smidigt och du behöver inte låsa fast den när du ska in i en affär. Du kan ta med den på bussen och in på kontoret, det enda jobbiga är regn och uppförsbackar. Men det finns också de som har en longboard för att pressa sig själva och jaga adrenalin. De åker downhill nerför backar antingen så fort de bara kan eller så driftar de genom kurvorna för att få lite surfkänsla helt utan kallsupar med saltvatten.

Om du vill sätta ihop ett vettigt sortiment med longboards så är det viktigaste rådet att ha en bredd på brädor och inte glömma bort tillbehören. De flesta väljer att köpa en komplett longboard och majoriteten kommer att välja en bräda på 36–40 tum så det är där du ska ha ditt största utbud.Idag finns en trend mot kortare brädor runt 30–32 tum med lite retrostuk och de brädorna svänger betydligt snabbare än längre brädor. Samtidigt blir de ostabilare så därför kallas de ibland för cruiserbrädor och inte longboards. De har dock samma mjuka hjul som på longboards för att rulla bra på asfalt.

En del kommer också att vilja ha riktigt långa brädor på över 40 tum och antingen är det någon som vill åka downhill riktigt fort eller så är det en surfare med svår vågabstinens. Riktigt långa brädor är dock inget bra val för nybörjare eftersom de är klumpiga att åka på och jobbiga att bära. Hellre lite för kort än lite för långt är ett bra råd för dem som tvekar mellan två längder.

Det viktigaste tillbehöret är lösa hjul. Dels för att mjuka hjul slits ganska snabbt och dels för att de hjul som sitter på en del kompletta brädor inte alltid är de bästa. Därför är det första som byts ut på en longboard hjulen och därför ska du bara ha bra hjul i ditt sortiment. Storleken ligger på 65–75 mm i diameter och ju större hjul desto bättre rull men de blir också tyngre att rulla igång och tyngre att bära.

Nästa tillbehör är lösa truckar. De behövs inte så mycket för att truckar går sönder utan mer för att olika truckar har olika svängradie och stabilitet. De som vill cruisa mest kommer att vilja ha truckar som svänger mer och de som vill köra fort vill ha stabila truckar.

Det går heller inte att strunta i småsaker som gummibussningar i olika hårdheter, pads till truckarna i olika höjder och vinklar och så måste ni ha de speciella downhillhandskarna med glidplattor i plast i handflatan.

Ett sista tips är att ha några testbrädor som kunderna kan ta ut och rulla på för att känna hur de beter sig. Precis som med cyklar är det lättare att sälja något som kunden har provat och gillat.

On
Off

3 kommentarer

 • Här öppnar Lululemons första Sverigebutik

  Här öppnar Lululemons första Sverigebutik

  Hajpade, kanadensiska konfekionsvarumärket Lululemon har landat i Sverige. Inom en snar framtid öppnar man dessutom sin första flaggskeppsbutik. På hetaste möjliga shoppingplats.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-05-30 21:09

 • Sveriges bästa cykelstäder korade

  Sveriges bästa cykelstäder korade

  Cykelfrämjandet har poängsatt hur väl Sveriges kommuner och städer arbetar med cykelfrämjande åtgärder. Nu har årets vinnare av utmärkelsen Sveriges bästa cykelstäder presenterats i rapporten Kommunvelometern.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-05-30 12:12

 • Salming Sports stänger butik

  Salming Sports stänger butik

  Indoor- och löpskovarumärket Salming Sports stänger en av sina konceptbutiker. Orsaken är att företaget gör en stor omstrukturering på grund av en föränderlig sporthandel.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-04-14 09:20

 • Shimano Nordic flyttar

  Shimano Nordic flyttar

  För att kunna växa ytterligare och anpassa sig till framtiden kommer Shimano Nordic att bygga ett nytt huvudkontor. "Shimano Nordic Sales and Education Center" blir 1850 kvadratmeter i två våningar och samtidigt satsar bolaget stort digitalt.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-03-02 16:36

 • Månadens event: Women in sport + adventure

  Månadens event: Women in sport + adventure

  Girls in sport är en plattform för att förbättra jämställdhet inom idrott och äventyrssport. Under festivalen Women in sport + adventure fick Divas en pratstund med initiativtagarna Lucy Rist och Jenny Lidqvist.

  Artiklar Redaktionen, 2016-02-04 15:40

 • Månadens Diva: Johanna Davidsson

  Månadens Diva: Johanna Davidsson

  Johanna Davidsson är sjuksköterskan och äventyraren som vill inspirera fler kvinnor och tjejer att ge sig ut på tur. Hon har gått från att köra flera skidsäsonger i Alperna till att planera ett äventyr till Sydpolen.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 10:23

 • Månadens Diva: Sara Georgsson

  Månadens Diva: Sara Georgsson

  Sara Georgsson jobbar som varumärkeschef på Silva. Hon är aktiv i Divas men om tio år hoppas hon att ett sådant nätverk inte behövs.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 10:04

 • Månadens Diva: Eva Strand

  Månadens Diva: Eva Strand

  Eva Strand jobbar som tillfällig VD på Haglöfs och är dessutom medlem i Asics General Executive Meeting. Hon tycker att kvinnor i ledningen är ett måste om sport- och outdoorindustrin vill överleva och fortsätta växa.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:55

 • Månadens Diva Helena Jacobsson

  Månadens Diva Helena Jacobsson

  Helena Jacobsson jobbar på Stadiums inköpsavdelning. Hon vill se fler kvinnor på ledande positioner men tror inte att kvotering är vägen att gå.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:41

 • Månadens Diva: Sara Wänseth

  Månadens Diva: Sara Wänseth

  Sara Wänseth är marknadschef på Lundhags. Just nu bor hon i Sigtuna i flyttkartonger på väg tillbaka till Undersåker, Jämtland. Hon flyttar dit med sin sambo Håkan Nyström som jobbar på Haglöfs, sonen Måns 11 år och hunden Arragon 2,5 år

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:29

 • Månadens Diva: Isbjörn of Sweden

  Månadens Diva: Isbjörn of Sweden

  Månadens Divas är Camilla Schmidt och Maria Frykman Forsberg som driver barnklädmärket Isbjörn genom företaget Nordic Kidswear AB.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:15

 • Månadens Diva: Linnéa Grahn

  Månadens Diva: Linnéa Grahn

  Linnéa Grahn har under många år deltagit i expeditioner över hela världen. Nu vill hon få fler tjejer med på sina äventyr. Så via sin och Emma Forsells nystartade äventyrsförening Mind for Adventure lockar de med tjejer att springa tvärs över Skottland.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 15:28

 • Månadens Diva: Vanessa Åsell Tsuruga

  Månadens Diva: Vanessa Åsell Tsuruga

  Vanessa Åsell Tsuruga har varit Divas ansikte utåt i ett par år men nu tar hon en paus. Hon ska till Grekland för att plugga den olympiska rörelsen med målet att på något sätt jobba med OS i Tokyo 2020.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 15:23

 • Månadens Diva: Viktoria Stärner

  Månadens Diva: Viktoria Stärner

  Som årets kranskulla hade Viktoria Stärner det mest ärofyllda uppdraget bland de tusentals funktionärer som möjliggjorde Vasaloppets vintervecka 2015. Talet hon höll i Mora Kyrka under Högtidsfesten, fredagen den 6 mars, lämnade inte ett öga torrt. Viktoria är en sann ambassadör som kommer att gå långt, i fäders spår för framtids segrar.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 15:12

 • Månadens Diva: Christine Hägglund

  Månadens Diva: Christine Hägglund

  Christine Hägglund blev utsedd till Årets kvinnliga äventyrare 2013. Detta efter att hon under sex veckor ha sprungit 130 mil i våra svenska fjäll – ensam.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 14:59

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Lågprishjälm säkrast i största testet

8 kommentarer

Mattias B: Vi har tänkt lika där då. Men ibland måste man dessutom lägga ut något snabbt. Där har vi på Sportfack dubbla möjligheter, som vi också hela tiden använder oss av. Kort och snabbt online och så...

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Artikelkommentarer

Prenumerera på Sportfack
Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842