Obalans som träningsmetod

Toningskor var förra årets försäljningsraket i sporthandeln. Allt pekar på att det kommer att bli ännu bättre fart på segmentet i år och därför ska vi förklara vad det handlar om och hur det fungerar.

Det är drömmen om automatisk träning som fått försäljningen av toningskor att explodera. Med budskap om ökad förbränning, mer muskelaktivitet och bättre hållning bara tack vare nya skor har nyfikenheten väckts hos kunderna. De som har testat har varit lyriska och budskapet har spridits via vänner och nätet. I USA startade det för två år sedan och i somras var det Sveriges tur. Flera sporthandlare som vi träffade under hösten sa att toningskorna tog slut så fort de kom in i butiken. Alla tror dessutom att vi bara har sett början på den här trenden och nu kommer det också fler märken med toningskor.Hela toningtrenden började med MBT-skorna. Det är lite konstigt eftersom MBT-skorna mer är utvecklade för att ge bra hållning än ökad träning. Användarna märkte dock snabbt att inte bara hållningen blev bättre utan att de även blev starkare i ben, rumpa och rygg. Skotillverkarna tog hjälp av avancerade labb för att få reda på varför och svaret var instabilitet.

Den medvetna instabilitet som toningskor har går mot både vårt invanda rörelsemönster och vårt genetiska arv. Hjärnan tolkar den här instabiliteten som att användaren är på väg att trampa snett eller tappa balansen och blixtsnabbt skickar hjärnan ut impulser till musklerna att dra ihop sig för att minimera skadan. Ögonblicket därefter märker hjärnan att det var falskt alarm eftersom den känner det stöd som finns i skon, kontraorder skickas istället ut till musklerna att slappna av. Det är de här små muskelspänningarna som ger den ökade träningseffekten med toningskor men de olika tillverkarna har olika metoder för att nå denna effekt. Låt oss förklara hur det fungerar för MBT, Reebok och Puma – tre av de stora aktörerna inom toningskor.

MBT

MBT:s koncept bygger på en ganska tjock och väldigt rundad sula. Den rundade sulan gör att det inte går att stå hur som helst i skon. Omedvetet sträcker användaren på sig för att inte tappa balansen och därmed blir hållningen bättre.Den tjocka och mjuka sulan ger också en instabilitet som gör att många små muskler sätts i arbete för att hålla balansen och det är dessa små, men frekventa, muskelsammandragningar som skapar den ökade förbränningen.MBT finns som sportskor, dressade walkingskor, sandaler och även stövlar för vinterbruk och för både herr och dam.

Reebok Easytone

Reebok Easytone använder tre stora balans-kuddar i sulan för att nå sin effekt. En kudde under hälen, en under framfoten och en under tårna gör att obalansen finns där under hela steget. Kuddarna skapar dessutom obalans på två olika sätt. Dels precis vid steg-isättningen då hjärnan tror att något är fel och spänner musklerna och dels vid stillastående då skorna även är instabila i sidled tack vare de runda kuddarna. De mjuka kuddarna gör också att det krävs mer energi för att förflytta sig framåt.Reebok Easytone finns som sportskor, walkingskor och sandaler och numera för både dam och herr.

Puma Body Train

Puma gör sin entré på toningskomarknaden nu i vår och de gör det med en sula som de kallar för Bioride. Sulan påminner om MBT:s runda form men den är betydligt tunnare och skon ser ut som en smidig sportsko. Den runda sulan skapar dels en obalans när du sätter ned foten och dels så ökar den tempot i steget eftersom den är rundad även framtill för att få en rörelse framåt i steget. Sulan är dessutom väldigt mjuk och Puma säger att det ska kännas som att gå i sand och denna fjädrande effekt ska göra att det krävs mer energi för att ta ett steg och därmed ska träningseffekten öka.Puma Body Train finns till en början som sportskor och sandaler och bara för kvinnor. Redan till hösten ska det dock komma walkingskor och kanske även modeller för män.

Skorna funkar alltså på snarlika sätt men tillverkarna har använt olika metoder för att nå dit. Notera att skorna är tänkta för att stå och gå i och inte för att springa i eller användas under ett svettigt pass på gymmet. Till det är de alldeles för instabila och då är det bättre med fitness- eller löparskor. 

Obalans som träningsmetod
Andra märken med toningskor är bland annat Cogent Shoes, Crocs, Fitflop, ,MS Zone, New Balance, Skechers, Springboost, Women Earth Shoes.