Trendfärger 2012: Medelhavet möter storstadsnatten

Trendfärger 2012: Medelhavet möter storstadsnatten

Publicerad

De starka färgerna från i år finns kvar men får sällskap av lite dovare färger. Det är en blandning mellan varma och kalla färger och kontraster är det viktigaste av allt.

Turkos, blodrött, rött och mintgrönt. Trots ett myller av färger går det att plocka ut nästa vintersäsongs viktigaste färger. Samtidigt är det inte så enkelt att det bara är att rabbla några färger utan det handlar mer om hur olika färger används ihop.Om vi börjar med den turkosa färgskalan så går den från klar turkos till ganska mörk blå. Det är kalla färger som antingen blir ännu kallare genom att användas ihop med vitt eller som värms upp med grått, rosa eller guld. Det är en hel del Medelhavet över den här färgskalan – vita grekiska hus mot en klarblå himmel och rosa bouganvilla som växer överallt.Blodrött har inte synts på flera år men för dem som inte vill att deras kläder ska skrika så kommer blodrött att bli den kanske viktigaste färgen. En sober färg som känns både varm och trygg.Den klarröda färgen kommer du att se precis överallt – på kläder, skor och hårdvara. Tillsammans med turkos är det nog den hetaste färgen och den används ofta helt ren utan några andra färger. När den mixas så är det tillsammans med andra rena färger som gult, lila, svart och vitt.Den fjärde trendfärgen vintern 2012 är den iskallt mintgröna och framförallt är den stor bland tjejer. Mintgrönt mixas ofta ihop med vitt, vilket gör den ännu kallare, eller ihop med en mörkare grön eller en varm gul för att få upp värmen lite.

Vinrött, lila och grått bildar den sobra färgskalan. /// Vitt är en stark kontrast mot grönt och gult. Mintgrönt är stort för tjejer. /// Turkos och blå är två av de viktigaste färgerna nästa vinter. /// Starka färgkontraster mellan gult, rött, lila

Förutom olika färger så finns det två andra väldigt tydliga trender till nästa vinter. Två ytterligheter. Eller motpoler om du så vill. Den första är starka kontraster och som starkast blir det när klara färger mixas med vitt eller svart. Vitt blir den vanligaste kontrastfärgen nästa höst/vinter, speciellt inom vinterplagg. Svart är oftare med på detaljer som ska kontrastera mot huvudfärgen eller i ett mönster på plagget. Oavsett vilket så är kontraster en av de starkaste färgtrenderna nästa vinter och ett extra plus är att butikerna blir riktigt snygga per automatik med alla dessa färgkontraster.Som en direkt motpol till kontrastexplosionen kommer de sobra plaggen i dova färger som grått, blodrött, marinblått och mörk lila. Den här stilen är starkast inom streetmodet och tekniska stadsplagg. Ofta har materialen en matt yta och ofta är det också en blandning av olika material med olika känsla. Den här stilen är inte lika sportig som den kontrastrika utan är lite mer dressad och en föraning om i vilken riktning sportmodet kommer att gå på lite längre sikt.


Till sist ska vi prata lite mönster. Den starkaste av alla mönstertrender är skogshuggarrutigt. Vi vet att vi har snackat om den här trenden tidigare och att den är het redan i år men den blir bara större och större. Den storrutiga flanellskjortan är killarnas viktigaste plagg i höst men rutor kommer även till tjejer i både jackor och skor. Rutor är ett måste helt enkelt.Den andra stora mönstertrenden är små geometriska mönster. Det kan vara trekanter, romber eller cirklar som ligger på rad och bildar ett mönster likt norska lusekoftor. Etniska mönster som ger en historisk touch åt plaggen. Främst är det för tjejer som vi ser dessa geometriska mönster.


Så där, då har du fått koll på de viktigaste trenderna för 2012. Turkos, blodrött, rött och mintgrönt. Kontrastrikt eller sobert. Rutigt och geometriska mönster. Allt ska finnas i din butik om 8–9 månader.

On
Off

0 kommentarer

 • Här öppnar Lululemons första Sverigebutik

  Här öppnar Lululemons första Sverigebutik

  Hajpade, kanadensiska konfekionsvarumärket Lululemon har landat i Sverige. Inom en snar framtid öppnar man dessutom sin första flaggskeppsbutik. På hetaste möjliga shoppingplats.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-05-30 21:09

 • Sveriges bästa cykelstäder korade

  Sveriges bästa cykelstäder korade

  Cykelfrämjandet har poängsatt hur väl Sveriges kommuner och städer arbetar med cykelfrämjande åtgärder. Nu har årets vinnare av utmärkelsen Sveriges bästa cykelstäder presenterats i rapporten Kommunvelometern.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-05-30 12:12

 • Salming Sports stänger butik

  Salming Sports stänger butik

  Indoor- och löpskovarumärket Salming Sports stänger en av sina konceptbutiker. Orsaken är att företaget gör en stor omstrukturering på grund av en föränderlig sporthandel.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-04-14 09:20

 • Shimano Nordic flyttar

  Shimano Nordic flyttar

  För att kunna växa ytterligare och anpassa sig till framtiden kommer Shimano Nordic att bygga ett nytt huvudkontor. "Shimano Nordic Sales and Education Center" blir 1850 kvadratmeter i två våningar och samtidigt satsar bolaget stort digitalt.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-03-02 16:36

 • Månadens event: Women in sport + adventure

  Månadens event: Women in sport + adventure

  Girls in sport är en plattform för att förbättra jämställdhet inom idrott och äventyrssport. Under festivalen Women in sport + adventure fick Divas en pratstund med initiativtagarna Lucy Rist och Jenny Lidqvist.

  Artiklar Redaktionen, 2016-02-04 15:40

 • Månadens Diva: Johanna Davidsson

  Månadens Diva: Johanna Davidsson

  Johanna Davidsson är sjuksköterskan och äventyraren som vill inspirera fler kvinnor och tjejer att ge sig ut på tur. Hon har gått från att köra flera skidsäsonger i Alperna till att planera ett äventyr till Sydpolen.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 10:23

 • Månadens Diva: Sara Georgsson

  Månadens Diva: Sara Georgsson

  Sara Georgsson jobbar som varumärkeschef på Silva. Hon är aktiv i Divas men om tio år hoppas hon att ett sådant nätverk inte behövs.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 10:04

 • Månadens Diva: Eva Strand

  Månadens Diva: Eva Strand

  Eva Strand jobbar som tillfällig VD på Haglöfs och är dessutom medlem i Asics General Executive Meeting. Hon tycker att kvinnor i ledningen är ett måste om sport- och outdoorindustrin vill överleva och fortsätta växa.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:55

 • Månadens Diva Helena Jacobsson

  Månadens Diva Helena Jacobsson

  Helena Jacobsson jobbar på Stadiums inköpsavdelning. Hon vill se fler kvinnor på ledande positioner men tror inte att kvotering är vägen att gå.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:41

 • Månadens Diva: Sara Wänseth

  Månadens Diva: Sara Wänseth

  Sara Wänseth är marknadschef på Lundhags. Just nu bor hon i Sigtuna i flyttkartonger på väg tillbaka till Undersåker, Jämtland. Hon flyttar dit med sin sambo Håkan Nyström som jobbar på Haglöfs, sonen Måns 11 år och hunden Arragon 2,5 år

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:29

 • Månadens Diva: Isbjörn of Sweden

  Månadens Diva: Isbjörn of Sweden

  Månadens Divas är Camilla Schmidt och Maria Frykman Forsberg som driver barnklädmärket Isbjörn genom företaget Nordic Kidswear AB.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:15

 • Månadens Diva: Linnéa Grahn

  Månadens Diva: Linnéa Grahn

  Linnéa Grahn har under många år deltagit i expeditioner över hela världen. Nu vill hon få fler tjejer med på sina äventyr. Så via sin och Emma Forsells nystartade äventyrsförening Mind for Adventure lockar de med tjejer att springa tvärs över Skottland.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 15:28

 • Månadens Diva: Vanessa Åsell Tsuruga

  Månadens Diva: Vanessa Åsell Tsuruga

  Vanessa Åsell Tsuruga har varit Divas ansikte utåt i ett par år men nu tar hon en paus. Hon ska till Grekland för att plugga den olympiska rörelsen med målet att på något sätt jobba med OS i Tokyo 2020.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 15:23

 • Månadens Diva: Viktoria Stärner

  Månadens Diva: Viktoria Stärner

  Som årets kranskulla hade Viktoria Stärner det mest ärofyllda uppdraget bland de tusentals funktionärer som möjliggjorde Vasaloppets vintervecka 2015. Talet hon höll i Mora Kyrka under Högtidsfesten, fredagen den 6 mars, lämnade inte ett öga torrt. Viktoria är en sann ambassadör som kommer att gå långt, i fäders spår för framtids segrar.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 15:12

 • Månadens Diva: Christine Hägglund

  Månadens Diva: Christine Hägglund

  Christine Hägglund blev utsedd till Årets kvinnliga äventyrare 2013. Detta efter att hon under sex veckor ha sprungit 130 mil i våra svenska fjäll – ensam.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 14:59

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Lager 157 knaprar på outdoorkakan

16 kommentarer

Sportfan: @spisen, om nu S.Palm är så duktig som du antyder, är de väl inga problem att de görs en undersökning som bekräftar de du skriver, och då slipper vi alla spekulationer. De du upplever som apati, de...

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Artikelkommentarer

Prenumerera på Sportfack
Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842