Stranden exploderar i färg

Sportfack klättrade upp i badvakternas torn för att spana in de största trenderna för strand-modet 2009. Där kunde vi konstatera att livet på stranden i sommar blir en skön mix av rejäla klickar färg, bling bling, sammetsaffischer á la 70-tal och en och annan panda.

Mönstermani
Den viktigaste grafiken för strandmodet är den heliga treenigheten – linjer, fyrkanter och cirklar. Alla märken jobbar med det vilket knappast är konstigt eftersom det helt enkelt är lika snyggt som simpelt. Varför gå över hela stranden och köpa glass när kiosken ligger runt hörnet? Varför skapa komplicerade former när enkelheten finns att tillgå. Linjernas längd och tjocklek varieras i det oändliga och skapar dynamiska plagg. Fyrkanterna komponeras i allt från 3D-block och mönster till Sherlock Holmes-inspirerade fält (tänk filthatt). Rutor regerar! Blommönster finns absolut kvar men då i princip enbart på tjejernas plagg.

Färgstärkt
Stranden exploderar i färg Nej, det blir ingen tillbakagång på färgfronten 2009 heller. På beachen 2009 kommer alla sol- och baddyrkare att synas vare sig de vill eller inte. Och det ligger väl något logiskt i det. För vem har kommit till stranden för att smälta in i sanden? Färgskalan för stranden i sommar är lika bred som den vidaste sanddyn. Bikinis, surfshorts och kompletterande badmode finns i precis alla tänkbara kulörer. Klassiker som klarblått, signalrött och korallgrönt dominerar och toppas med neonfärger i magenta, azurblått och gult när det gäller både kill- och tjejplagg. Tjejerna har mer plagg att välja på och kan se fram emot bikinis i framför allt limegrönt, ljusblått och lätt rosa som ofta och fördelaktigt ställs mot svart, vitt och brunt.

Logolek
Stranden exploderar i färgLoggor är ett fortsatt jätteviktigt mönster när det gäller de tunga varumärkena, och fantasin när det kommer till användningen av dem som designelement vet inga begränsningar. Loggan dras upp extremt, klipps sönder, dupliceras, spegelvänds, upprepas i det oändliga, görs till 3D, och originaltypsnitten byts och blandas huller om buller. Det viktigaste är att loggan just inte ska vara bara loggan.

Retrorace
Stranden exploderar i färg Vi har sett det ett par säsonger nu och till 2009 växer retrotrenden sig ännu starkare. Speciellt tydlig blir flörten med 70- och 80-talet vad gäller tryck, mönster och färger. Tänk sammetsaffisch i gillestugan – blodröda och gula solnedgångar med palmer och svallande vågor. Lägg till batikmönster i pasteller så ger det två tydliga inspirationskällor till en hel drös av årets plagg. Grafik i form av runda och ovala, upprepande former där färgerna är lila, orange och brunt ser vi på många, många damplagg. Även mönster som består av hundratals romber och trianglar som bildar fantasitapeter utlovas. Precis som på de där sjaletterna som var så populära på, just det – 70-talet.

Naturligtvis
Stranden exploderar i färg Naturen är en växande trend som utvecklats denna säsong. Förutom de eviga Hawaii-blommorna kommer nya fräscha grepp. Vi kommer att få se allt ifrån zebraränder och leopardfläckar till fantastiska mönster där arapapegojor, koalor och Påskögubbar utgör mönsterstommen. Självklart blir det även fortsatt mycket palmer, vågor och tryck som hämtat inspiration från självaste Moder jord. Många designer verkar vilja ropa: Tillbaka till naturen, till oss! Varför inte? Där trivs vi väl egentligen bäst.

Svartvitt
Stranden exploderar i färg De två ytterligheterna på färgskalans betydelse kan inte överskattas ens på playan. Trots beachplaggens intensiva kulörer vore de knappast någonting utan svart eller vitt. De två finns hela tiden med som en ytterst väsentlig ingrediens i nästan varje bikini eller byxa. Som inramning av ett plagg, i en kantsöm eller längs en halslinning, som bas att bygga på, i mönsterdetaljer, i snörning, öljetter och resår. Det är precis som vanligt – utan svart och vitt, ingen helhet.

Krympmån
Stranden exploderar i färg Surfshortsen verkade ett tag växa med fem centimeter per säsong. Till slut var de väldigt långa och kanske knappt shorts längre. Nu har leverantörerna tagit fram saxarna och klippt till. I sommar verkar shortslängden nämligen hamna någonstans mellan 40 och 47 centimeter i storlek large. Lite kortare än tidigare alltså. Dessutom kommer de riktigt korta shortsen starkare och starkare. Återigen är det en tillbakagång till rötterna. På sextiotalet hade man helt enkelt inte byxor som gick till knäna. Samtidigt ska det sägas att det är de längre shortsen som dominerar som killplagg. För damerna är det riktigt korta shorts som gäller även fortsättningsvis.

Detaljister
Stranden exploderar i färgPrecis som inom många andra sportsegment är detaljerna viktiga hos strandplaggen. En dragkedja är inte bara en dragkedja. Den ska ha rätt accentfärg, vara av schysst kvalitet och även sitta i närheten av ett knippe snyggt designade öljetter där en gedigen snörning löper igenom, som självklart avslutas med en rejäl försegling av snörändan. Detaljerna gör skillnaden mellan plagg och plagg. En snyggt designad knapp förstärker intrycket på en ficka, och en söm i en accentfärg lyfter ett par shorts. På damsidan blir det mer blänk i form av hängen i olika former, som stjärnor, diamanter och solar. Dessutom blir det en hel del försilvrade skärp samt band och rosetter i accentfärger.

Extraeko

Stranden exploderar i färg Satsningen på plagg printade med tryckfärg som är snäll mot vår planet och allt som lever här, och satsningen på surfshorts producerade från återvunnen polyester har vuxit till sig. Från att ha utgjort några alibiprodukter för ett par år sedan finns nu hela kollektioner hos flera av de stora märkena. Produkterna är allt ifrån bikinis och shorts till t-shirts, skjortor och byxor i ekobomull. Dessutom finns accessoarer som flip flops och rash guards från återvunnet gummi och polyester. Så varför inte satsa på en ekohörna i butiken med dessa goda plagg? Möjligheterna till mångfald finns i alla fall numera.

Av: Mattias Björklund

Stranden exploderar i färg Stranden exploderar i färg Stranden exploderar i färg

Stranden exploderar i färg Stranden exploderar i färg Stranden exploderar i färg Stranden exploderar i färg Stranden exploderar i färg Stranden exploderar i färg Stranden exploderar i färg