Kunskapsvägen till sporthandeln

Kunskapsvägen till sporthandeln

Publicerad

I sportbranschen finns många titlar att sträva efter: butikschef på Stadium, inköpare på Amer Sports och försäljningschef på Nike som exempel. Hur vägen än dit ser ut bidrar kunskap till en lättare vandring.

I sportbranschen finns många titlar att sträva efter: butikschef på Stadium, inköpare på Amer Sports och försäljningschef på Nike som exempel. Hur vägen än dit ser ut bidrar kunskap till en lättare vandring.

Efter gymnasiet finns bland annat två vägar att gå för att kunna vidareutbilda sig - traditionell högskoleutbildning och KY-utbildning.

KY-utbildning, som betyder kvalificerad yrkesutbildning, är ofta branschspecifik med en stor del praktik och har som mål att leda till ett arbete efter avslutad kurs. Praktiken är en extremt viktig ingrediens i utbildningarna och i regel förläggs så mycket som en tredjedel av utbildningstiden på en arbetsplats i anknytning till utbildningen.

Dessa utbildningar drivs av kommuner, företag och högskolor tillsammans med arbetsgivare. Kompletta listor över utbildningar finns bland annat på sajterna www.studera.nu och www.ky.se.

På sajter som www.syoguiden.com och www.studentum.se finns gedigen information om universitet, högskolor, folkhögskolor, yrkesutbildningar, distansutbildningar, KY-utbildningar, språkreseanordnare och skolor i Sverige och i utlandet. Syoguiden har även grundlig information om arbete på hemmaplan och utanför landets gränser. Ett annat smart sätt att ta reda på vilka utbildningar och kurser olika universitet har att erbjuda är genom att ringa universitetens studievägledare. Sportfack listar här tio möjliga utbildningsvägar att gå.

Bild 330583


Butikschef/Ledare inom shoppingturism

Haparanda ger en KY-utbildning i ämnet sedan Ikea-effekten lett till att 60 nya butiker öppnats där och i Torneå på andra sidan gränsen. Lernia i Haparanda har skapat en utbildning som är till för de som vill skapa upplevelser för människor och bygga upp en helhetssyn på handel och turism.

Längd: 40 veckor, 40 KY-poäng

Studieort: Haparanda

Arrangör: Lernia

Ansökan: Senast 28 juni

www.lernia.se


Affärsutveckling för detaljhandeln

Stockholm erbjuder en 2-årig utbildning vars övergripande mål är att ge praktisk träning och teoretiska kunskaper om hur man leder och utvecklar en detaljhandelsverksamhet. Kurser som ingår berör butiksdesign, projektledning, företagsekonomi samt svensk och internationell detaljhandel i framtiden.

Längd: 2 år, 80 KY-poäng

Studieort: Stockholm

Arrangör: Centrum Vux i Haninge

Ansökan: Senast 30 maj

www.detaljhandel.nu


Sportteknologi

Östersund har en utbildning som ger dig de kunskaper som krävs för att du ska kunna designa och utveckla framtidens sport- och fritidsutrustning. Utbildningen har en maskinteknisk bas med kurser inom bland annat produktutveckling, belastnings- och rörelseanalys, fysiologi och anatomi, projektledning och design.

Längd: 3 år, 180 poäng

Ort: Östersund

Arrangör: Mittuniversitetet

Ansökan: Senast 15 april

www.sportstech.se/www.miun.se


Sport-, sko- och modedesign

I Borås finns Nordisk Designskola som har tagit fram tre utbildningar som vänder sig mot sporthandeln. I kursplanerna ingår bland annat modeteckning, formgivning, trendanalyser, inköp och budgetering och mönsterkonstruktion. Arbetspraktik både i Sverige och utomlands samt utlandsbesök ingår i utbildningen.

Längd: 1 år

Ort: Borås

Arrangör: Nordisk designskola

Ansökan: Senast 30 april

www.nordiskdesignskola.se


Textilekonomutbildning

I Borås finns även via högskolan en utbildning som ger bred kunskap om den textila tillverkningsprocessen, företagsekonomi och marknadsföring. Efter tre år kan du arbeta med inköp, produktutveckling, tillverkning eller logistik inom det textilrelaterade näringslivet. Textilhögskolan har även fler textila utbildningar under sitt paraply.

Längd: 3 år, 180 poäng

Ort: Borås

Arrangör: Högskolan i Borås

Ansökan: Senast 15 april

www.hb.se/ths

Bild 330584


Detaljhandelsprogrammet

Borlänge är brukstaden som erbjuder en bred branschorientering inom detaljhandeln eftersom en stor del av detaljhandelsprogrammet behandlar branschspecifika problem. Som student läser du företagsekonomi, ekonomistyrning, organisation och marknadsföring, butiksutveckling, design samt inköp och försäljning.

Längd: 2 år, 120 poäng

Studieort: Borlänge

Arrangör: Högskolan i Dalarna

Ansökan: Senast 15 april

www.du.se


Retail Management

Lunds Universitet erbjuder en utbildning som bland annat ger kunskap om hur butiken kan användas som kommunikationsverktyg. Kurserna berör service, styrning av sortiment och butiksverksamheters utveckling. Möjliga arbeten är inom ledning och utveckling av retailföretag, projektledning, marknadsföring och inköp.

Längd: 3 år, 180 poäng

Studieort: Helsingborg

Arrangör: Lunds Universitet

Ansökan: Senast 15 april

www.msm.lu.se/retail


Kandidatprogram med inriktning detaljhandel

Nordiska Detaljhandelshögskolan erbjuder tre års studier som leder till en kandidatexamen i ekonomi med djupa kunskaper i detaljhandeln. I utbildningen ingår allt från varuförsörjning och konsumentbeteende till butiksutformning och produktivitet i retailing. Möjliga arbeten när examen är klar är bland annat som butikschef och inköpschef.

Studieort: Norrtälje

Längd: 3 år, 180 poäng

Arrangör: Stiftelsen Nordiska Detaljhandelshögskolan

Ansökan: Senast 15 april

www.hhs.se


Civilekonomprogrammet med inriktning handel & logistik

Utbildningen vid Handelshögskolan i Umeå är initierad av Svensk Handel och har utvecklats i samarbete med medlemsorganisationerna. Målsättningen med programmet är att tillfredsställa behovet av välutbildade ledare i fristående företag och kedjeföretag. Utbildningen ger kunskap att förstå och analysera och leda verksamheter inom parti- och detaljhandel.

Längd: 4 år, 240 poäng

Studieort: Umeå

Arrangör: Handelshögskolan vid Umeå universitet

Ansökan: Från och med 16 mars

www.umu.se


Butikskommunikation

Handelsakademin i Göteborg har en utbildning för den kreative som vill arbeta med exponering och butikskommunikation i butiksmiljö. Ämnen som ingår är marknadsföring, butiksdesign, ledarskap, försäljning samt undervisning i ledande design- och illustrationsprogram. I utbildningen ingår en praktikperiod på 27 veckor.

Längd: 2 år, 80 KY-poäng

Studieort: Göteborg

Arrangör: Handelsakademin

Ansökan: Kan göras från och med nu

www.handelsakademin.se

Av: Tore Tobiasson

On
Off

0 kommentarer

 • Här öppnar Lululemons första Sverigebutik

  Här öppnar Lululemons första Sverigebutik

  Hajpade, kanadensiska konfekionsvarumärket Lululemon har landat i Sverige. Inom en snar framtid öppnar man dessutom sin första flaggskeppsbutik. På hetaste möjliga shoppingplats.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-05-30 21:09

 • Sveriges bästa cykelstäder korade

  Sveriges bästa cykelstäder korade

  Cykelfrämjandet har poängsatt hur väl Sveriges kommuner och städer arbetar med cykelfrämjande åtgärder. Nu har årets vinnare av utmärkelsen Sveriges bästa cykelstäder presenterats i rapporten Kommunvelometern.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-05-30 12:12

 • Salming Sports stänger butik

  Salming Sports stänger butik

  Indoor- och löpskovarumärket Salming Sports stänger en av sina konceptbutiker. Orsaken är att företaget gör en stor omstrukturering på grund av en föränderlig sporthandel.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-04-14 09:20

 • Shimano Nordic flyttar

  Shimano Nordic flyttar

  För att kunna växa ytterligare och anpassa sig till framtiden kommer Shimano Nordic att bygga ett nytt huvudkontor. "Shimano Nordic Sales and Education Center" blir 1850 kvadratmeter i två våningar och samtidigt satsar bolaget stort digitalt.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-03-02 16:36

 • Månadens event: Women in sport + adventure

  Månadens event: Women in sport + adventure

  Girls in sport är en plattform för att förbättra jämställdhet inom idrott och äventyrssport. Under festivalen Women in sport + adventure fick Divas en pratstund med initiativtagarna Lucy Rist och Jenny Lidqvist.

  Artiklar Redaktionen, 2016-02-04 15:40

 • Månadens Diva: Johanna Davidsson

  Månadens Diva: Johanna Davidsson

  Johanna Davidsson är sjuksköterskan och äventyraren som vill inspirera fler kvinnor och tjejer att ge sig ut på tur. Hon har gått från att köra flera skidsäsonger i Alperna till att planera ett äventyr till Sydpolen.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 10:23

 • Månadens Diva: Sara Georgsson

  Månadens Diva: Sara Georgsson

  Sara Georgsson jobbar som varumärkeschef på Silva. Hon är aktiv i Divas men om tio år hoppas hon att ett sådant nätverk inte behövs.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 10:04

 • Månadens Diva: Eva Strand

  Månadens Diva: Eva Strand

  Eva Strand jobbar som tillfällig VD på Haglöfs och är dessutom medlem i Asics General Executive Meeting. Hon tycker att kvinnor i ledningen är ett måste om sport- och outdoorindustrin vill överleva och fortsätta växa.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:55

 • Månadens Diva Helena Jacobsson

  Månadens Diva Helena Jacobsson

  Helena Jacobsson jobbar på Stadiums inköpsavdelning. Hon vill se fler kvinnor på ledande positioner men tror inte att kvotering är vägen att gå.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:41

 • Månadens Diva: Sara Wänseth

  Månadens Diva: Sara Wänseth

  Sara Wänseth är marknadschef på Lundhags. Just nu bor hon i Sigtuna i flyttkartonger på väg tillbaka till Undersåker, Jämtland. Hon flyttar dit med sin sambo Håkan Nyström som jobbar på Haglöfs, sonen Måns 11 år och hunden Arragon 2,5 år

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:29

 • Månadens Diva: Isbjörn of Sweden

  Månadens Diva: Isbjörn of Sweden

  Månadens Divas är Camilla Schmidt och Maria Frykman Forsberg som driver barnklädmärket Isbjörn genom företaget Nordic Kidswear AB.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:15

 • Månadens Diva: Linnéa Grahn

  Månadens Diva: Linnéa Grahn

  Linnéa Grahn har under många år deltagit i expeditioner över hela världen. Nu vill hon få fler tjejer med på sina äventyr. Så via sin och Emma Forsells nystartade äventyrsförening Mind for Adventure lockar de med tjejer att springa tvärs över Skottland.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 15:28

 • Månadens Diva: Vanessa Åsell Tsuruga

  Månadens Diva: Vanessa Åsell Tsuruga

  Vanessa Åsell Tsuruga har varit Divas ansikte utåt i ett par år men nu tar hon en paus. Hon ska till Grekland för att plugga den olympiska rörelsen med målet att på något sätt jobba med OS i Tokyo 2020.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 15:23

 • Månadens Diva: Viktoria Stärner

  Månadens Diva: Viktoria Stärner

  Som årets kranskulla hade Viktoria Stärner det mest ärofyllda uppdraget bland de tusentals funktionärer som möjliggjorde Vasaloppets vintervecka 2015. Talet hon höll i Mora Kyrka under Högtidsfesten, fredagen den 6 mars, lämnade inte ett öga torrt. Viktoria är en sann ambassadör som kommer att gå långt, i fäders spår för framtids segrar.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 15:12

 • Månadens Diva: Christine Hägglund

  Månadens Diva: Christine Hägglund

  Christine Hägglund blev utsedd till Årets kvinnliga äventyrare 2013. Detta efter att hon under sex veckor ha sprungit 130 mil i våra svenska fjäll – ensam.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 14:59

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Jack Wolfskin får ny vd

5 kommentarer

Oskar: Låg tröskel för att bli älskad. Håller med om att det lät lite trist, ska skärpa mig även om jag ibland tycker att det blir lite väl gnälligt på gnället. Mer konstruktivt framöver. Bra Johan.

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Artikelkommentarer

Prenumerera på Sportfack
Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842