Kunskapsvägen till sporthandeln

I sportbranschen finns många titlar att sträva efter: butikschef på Stadium, inköpare på Amer Sports och försäljningschef på Nike som exempel. Hur vägen än dit ser ut bidrar kunskap till en lättare vandring.

I sportbranschen finns många titlar att sträva efter: butikschef på Stadium, inköpare på Amer Sports och försäljningschef på Nike som exempel. Hur vägen än dit ser ut bidrar kunskap till en lättare vandring.

Efter gymnasiet finns bland annat två vägar att gå för att kunna vidareutbilda sig – traditionell högskoleutbildning och KY-utbildning.

KY-utbildning, som betyder kvalificerad yrkesutbildning, är ofta branschspecifik med en stor del praktik och har som mål att leda till ett arbete efter avslutad kurs. Praktiken är en extremt viktig ingrediens i utbildningarna och i regel förläggs så mycket som en tredjedel av utbildningstiden på en arbetsplats i anknytning till utbildningen.

Dessa utbildningar drivs av kommuner, företag och högskolor tillsammans med arbetsgivare. Kompletta listor över utbildningar finns bland annat på sajterna www.studera.nu och www.ky.se.

På sajter som www.syoguiden.com och www.studentum.se finns gedigen information om universitet, högskolor, folkhögskolor, yrkesutbildningar, distansutbildningar, KY-utbildningar, språkreseanordnare och skolor i Sverige och i utlandet. Syoguiden har även grundlig information om arbete på hemmaplan och utanför landets gränser. Ett annat smart sätt att ta reda på vilka utbildningar och kurser olika universitet har att erbjuda är genom att ringa universitetens studievägledare. Sportfack listar här tio möjliga utbildningsvägar att gå.

Kunskapsvägen till sporthandeln

Butikschef/Ledare inom shoppingturism

Haparanda ger en KY-utbildning i ämnet sedan Ikea-effekten lett till att 60 nya butiker öppnats där och i Torneå på andra sidan gränsen. Lernia i Haparanda har skapat en utbildning som är till för de som vill skapa upplevelser för människor och bygga upp en helhetssyn på handel och turism.

Längd: 40 veckor, 40 KY-poäng

Studieort: Haparanda

Arrangör: Lernia

Ansökan: Senast 28 juni

www.lernia.se

Affärsutveckling för detaljhandeln

Stockholm erbjuder en 2-årig utbildning vars övergripande mål är att ge praktisk träning och teoretiska kunskaper om hur man leder och utvecklar en detaljhandelsverksamhet. Kurser som ingår berör butiksdesign, projektledning, företagsekonomi samt svensk och internationell detaljhandel i framtiden.

Längd: 2 år, 80 KY-poäng

Studieort: Stockholm

Arrangör: Centrum Vux i Haninge

Ansökan: Senast 30 maj

www.detaljhandel.nu

Sportteknologi

Östersund har en utbildning som ger dig de kunskaper som krävs för att du ska kunna designa och utveckla framtidens sport- och fritidsutrustning. Utbildningen har en maskinteknisk bas med kurser inom bland annat produktutveckling, belastnings- och rörelseanalys, fysiologi och anatomi, projektledning och design.

Längd: 3 år, 180 poäng

Ort: Östersund

Arrangör: Mittuniversitetet

Ansökan: Senast 15 april

www.sportstech.se/www.miun.se

Sport-, sko- och modedesign

I Borås finns Nordisk Designskola som har tagit fram tre utbildningar som vänder sig mot sporthandeln. I kursplanerna ingår bland annat modeteckning, formgivning, trendanalyser, inköp och budgetering och mönsterkonstruktion. Arbetspraktik både i Sverige och utomlands samt utlandsbesök ingår i utbildningen.

Längd: 1 år

Ort: Borås

Arrangör: Nordisk designskola

Ansökan: Senast 30 april

www.nordiskdesignskola.se

Textilekonomutbildning

I Borås finns även via högskolan en utbildning som ger bred kunskap om den textila tillverkningsprocessen, företagsekonomi och marknadsföring. Efter tre år kan du arbeta med inköp, produktutveckling, tillverkning eller logistik inom det textilrelaterade näringslivet. Textilhögskolan har även fler textila utbildningar under sitt paraply.

Längd: 3 år, 180 poäng

Ort: Borås

Arrangör: Högskolan i Borås

Ansökan: Senast 15 april

www.hb.se/ths

Kunskapsvägen till sporthandeln

Detaljhandelsprogrammet

Borlänge är brukstaden som erbjuder en bred branschorientering inom detaljhandeln eftersom en stor del av detaljhandelsprogrammet behandlar branschspecifika problem. Som student läser du företagsekonomi, ekonomistyrning, organisation och marknadsföring, butiksutveckling, design samt inköp och försäljning.

Längd: 2 år, 120 poäng

Studieort: Borlänge

Arrangör: Högskolan i Dalarna

Ansökan: Senast 15 april

www.du.se

Retail Management

Lunds Universitet erbjuder en utbildning som bland annat ger kunskap om hur butiken kan användas som kommunikationsverktyg. Kurserna berör service, styrning av sortiment och butiksverksamheters utveckling. Möjliga arbeten är inom ledning och utveckling av retailföretag, projektledning, marknadsföring och inköp.

Längd: 3 år, 180 poäng

Studieort: Helsingborg

Arrangör: Lunds Universitet

Ansökan: Senast 15 april

www.msm.lu.se/retail

Kandidatprogram med inriktning detaljhandel

Nordiska Detaljhandelshögskolan erbjuder tre års studier som leder till en kandidatexamen i ekonomi med djupa kunskaper i detaljhandeln. I utbildningen ingår allt från varuförsörjning och konsumentbeteende till butiksutformning och produktivitet i retailing. Möjliga arbeten när examen är klar är bland annat som butikschef och inköpschef.

Studieort: Norrtälje

Längd: 3 år, 180 poäng

Arrangör: Stiftelsen Nordiska Detaljhandelshögskolan

Ansökan: Senast 15 april

www.hhs.se

Civilekonomprogrammet med inriktning handel & logistik

Utbildningen vid Handelshögskolan i Umeå är initierad av Svensk Handel och har utvecklats i samarbete med medlemsorganisationerna. Målsättningen med programmet är att tillfredsställa behovet av välutbildade ledare i fristående företag och kedjeföretag. Utbildningen ger kunskap att förstå och analysera och leda verksamheter inom parti- och detaljhandel.

Längd: 4 år, 240 poäng

Studieort: Umeå

Arrangör: Handelshögskolan vid Umeå universitet

Ansökan: Från och med 16 mars

www.umu.se

Butikskommunikation

Handelsakademin i Göteborg har en utbildning för den kreative som vill arbeta med exponering och butikskommunikation i butiksmiljö. Ämnen som ingår är marknadsföring, butiksdesign, ledarskap, försäljning samt undervisning i ledande design- och illustrationsprogram. I utbildningen ingår en praktikperiod på 27 veckor.

Längd: 2 år, 80 KY-poäng

Studieort: Göteborg

Arrangör: Handelsakademin

Ansökan: Kan göras från och med nu

www.handelsakademin.se

Av: Tore Tobiasson

Kunskapsvägen till sporthandeln Kunskapsvägen till sporthandeln Kunskapsvägen till sporthandeln

Kunskapsvägen till sporthandeln Kunskapsvägen till sporthandeln