Herr Kantarell

Herr Kantarell

Publicerad

Said Baumann är som en Duracellkanin - han kör på långt efter det att alla andra somnat in. Det spelar ingen roll om det handlar om att skruva bindningar på ett skidtest, dra historier i baren eller plocka svamp på fjället. Said är kungen.

Said Baumann är en person som gör saker och ting fullt ut. Halvhjärtade försök ligger liksom inte i hans natur. Speciellt gäller det hans favoritsysselsättning - kantarellplockning. När andra nöjer sig med att plocka svamp så att det räcker till att förgylla kvällens köttbit, då plockar Said så mycket att inte ens gårdens stora skottkärra räcker till.

I höstas tog han kantarelljakten till en helt ny nivå genom att ta helikoptern till svampmarkerna. Heliplocking som företeelse var född. Bara Said Baumann skulle komma på tanken.

Saids personliga kantarellrekord för en säsong ligger på 300 liter. Det är vansinnigt mycket svamp och vill du nå samma nivåer krävs det plockning fem dagar i veckan under hela svampsäsongen. Frågan är bara varför han är så kantarellfanatisk.

- För det första tycker jag att det är otroligt roligt, svarar Said, och för det andra så ger det mig den träning jag behöver. Fler skäl än så behövs inte.

De som känner Said blir inte det minsta förvånade när han säger att han vägrar att använda gps för att hitta tillbaka till sina kantarellställen. För er andra ger det en bra bild över en man med principer och som hellre vill leva ett roligt än ett enkelt liv. Han säger också at det inte finns några genvägar för att hitta svamp.

- Du måste leta och du måste ha tålamod. Det räcker inte med att gå tio meter utanför den upptrampade stigen. Du måste gå iväg en bit och sedan stanna upp och verkligen leta, inte bara titta. När du hittar den första kantarellen finns det garanterat fler i närheten, men de där gula fälten som folk drömmer om finns väldigt sällan. En gång har jag hittat den drömmen, då plockade vi 35 kilo på en yta stor som ett par tennisplaner.

När kantarellerna är rensade och ligger där och glänser som guld tillagar Said dem på enklast möjliga sätt - smörstekta med lite salt. Vill han krångla till det så blir det antingen en kantarellomelett eller en toast med kantareller och Västerbottenost. Said är en vän av det enkla livet.

Det enkla livet lever Said i Åre. Han bor med sin fru Gertrud en bit upp på höjden och vintertid driver de tillsammans Idet i Björnen. Det är en liten restaurang vid foten av Förberget där längdspåren börjar och slutar. Gertrud och kompanjonen Birgitta står för maten medan Said är ställets allt-i-allo.

- Jag diskar, fixar saker som gått sönder, pratar med gästerna och försöker vara så mycket ur vägen jag bara kan, säger Said.

Said Baumann är också ansvarig för Salomons utbildningar och tidigare var han märkets säljare i fjällvärlden. Han är därför ett välkänt ansikte i branschen och många har skrattat åt hans väloljade uttryck. Jag själv var tvungen att lämna en föreläsning under Sportakademin för två år sedan då jag inte kunde sluta skratta efter Saids underbara jämförelse av Lindvallens Gustavbacken på morgonen och eftermiddagen.

”På morgonen är Gustavsbacken slät som en barnrumpa och då fungerar korta pistskidor hur bra som helst, men på eftermiddagen är backen lika uppkörd som en gubbröv och då är korta skidor inte lika roliga.”

Som säljare av Salomonprodukter fick han en gång, under en stor samling med Sveriges skidlärare, frågan om vad han trodde om carvingskidor. Då hade Salomon ännu inte hoppat på carvingtåget och Said stöttade sin arbetsgivare genom att svara ”Nej, det där med carvingskidor tror vi inte på.”

Ett annat exempel är när han skulle sälja snowboards för första gången - ett sortiment han inte direkt hade stenkoll på. Han öppnade med att säga ”Vi har två sorter - röda och blå.”

Saids alla fantastiska citat har lett till att det bildats en Facebookgrupp med namnet ”Jag känner Said Herbert Baumann” I dagsläget har den 80 medlemmar som delar med sig av sina minnen av Said. Det om något är ett bevis på att han är en omtyckt person. Gå med du också och fyll på arkivet med odödliga citat.

On
Off

0 kommentarer

 • Här öppnar Lululemons första Sverigebutik

  Här öppnar Lululemons första Sverigebutik

  Hajpade, kanadensiska konfekionsvarumärket Lululemon har landat i Sverige. Inom en snar framtid öppnar man dessutom sin första flaggskeppsbutik. På hetaste möjliga shoppingplats.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-05-30 21:09

 • Sveriges bästa cykelstäder korade

  Sveriges bästa cykelstäder korade

  Cykelfrämjandet har poängsatt hur väl Sveriges kommuner och städer arbetar med cykelfrämjande åtgärder. Nu har årets vinnare av utmärkelsen Sveriges bästa cykelstäder presenterats i rapporten Kommunvelometern.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-05-30 12:12

 • Salming Sports stänger butik

  Salming Sports stänger butik

  Indoor- och löpskovarumärket Salming Sports stänger en av sina konceptbutiker. Orsaken är att företaget gör en stor omstrukturering på grund av en föränderlig sporthandel.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-04-14 09:20

 • Shimano Nordic flyttar

  Shimano Nordic flyttar

  För att kunna växa ytterligare och anpassa sig till framtiden kommer Shimano Nordic att bygga ett nytt huvudkontor. "Shimano Nordic Sales and Education Center" blir 1850 kvadratmeter i två våningar och samtidigt satsar bolaget stort digitalt.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-03-02 16:36

 • Månadens event: Women in sport + adventure

  Månadens event: Women in sport + adventure

  Girls in sport är en plattform för att förbättra jämställdhet inom idrott och äventyrssport. Under festivalen Women in sport + adventure fick Divas en pratstund med initiativtagarna Lucy Rist och Jenny Lidqvist.

  Artiklar Redaktionen, 2016-02-04 15:40

 • Månadens Diva: Johanna Davidsson

  Månadens Diva: Johanna Davidsson

  Johanna Davidsson är sjuksköterskan och äventyraren som vill inspirera fler kvinnor och tjejer att ge sig ut på tur. Hon har gått från att köra flera skidsäsonger i Alperna till att planera ett äventyr till Sydpolen.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 10:23

 • Månadens Diva: Sara Georgsson

  Månadens Diva: Sara Georgsson

  Sara Georgsson jobbar som varumärkeschef på Silva. Hon är aktiv i Divas men om tio år hoppas hon att ett sådant nätverk inte behövs.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 10:04

 • Månadens Diva: Eva Strand

  Månadens Diva: Eva Strand

  Eva Strand jobbar som tillfällig VD på Haglöfs och är dessutom medlem i Asics General Executive Meeting. Hon tycker att kvinnor i ledningen är ett måste om sport- och outdoorindustrin vill överleva och fortsätta växa.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:55

 • Månadens Diva Helena Jacobsson

  Månadens Diva Helena Jacobsson

  Helena Jacobsson jobbar på Stadiums inköpsavdelning. Hon vill se fler kvinnor på ledande positioner men tror inte att kvotering är vägen att gå.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:41

 • Månadens Diva: Sara Wänseth

  Månadens Diva: Sara Wänseth

  Sara Wänseth är marknadschef på Lundhags. Just nu bor hon i Sigtuna i flyttkartonger på väg tillbaka till Undersåker, Jämtland. Hon flyttar dit med sin sambo Håkan Nyström som jobbar på Haglöfs, sonen Måns 11 år och hunden Arragon 2,5 år

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:29

 • Månadens Diva: Isbjörn of Sweden

  Månadens Diva: Isbjörn of Sweden

  Månadens Divas är Camilla Schmidt och Maria Frykman Forsberg som driver barnklädmärket Isbjörn genom företaget Nordic Kidswear AB.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:15

 • Månadens Diva: Linnéa Grahn

  Månadens Diva: Linnéa Grahn

  Linnéa Grahn har under många år deltagit i expeditioner över hela världen. Nu vill hon få fler tjejer med på sina äventyr. Så via sin och Emma Forsells nystartade äventyrsförening Mind for Adventure lockar de med tjejer att springa tvärs över Skottland.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 15:28

 • Månadens Diva: Vanessa Åsell Tsuruga

  Månadens Diva: Vanessa Åsell Tsuruga

  Vanessa Åsell Tsuruga har varit Divas ansikte utåt i ett par år men nu tar hon en paus. Hon ska till Grekland för att plugga den olympiska rörelsen med målet att på något sätt jobba med OS i Tokyo 2020.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 15:23

 • Månadens Diva: Viktoria Stärner

  Månadens Diva: Viktoria Stärner

  Som årets kranskulla hade Viktoria Stärner det mest ärofyllda uppdraget bland de tusentals funktionärer som möjliggjorde Vasaloppets vintervecka 2015. Talet hon höll i Mora Kyrka under Högtidsfesten, fredagen den 6 mars, lämnade inte ett öga torrt. Viktoria är en sann ambassadör som kommer att gå långt, i fäders spår för framtids segrar.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 15:12

 • Månadens Diva: Christine Hägglund

  Månadens Diva: Christine Hägglund

  Christine Hägglund blev utsedd till Årets kvinnliga äventyrare 2013. Detta efter att hon under sex veckor ha sprungit 130 mil i våra svenska fjäll – ensam.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 14:59

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Lager 157 knaprar på outdoorkakan

16 kommentarer

Sportfan: @spisen, om nu S.Palm är så duktig som du antyder, är de väl inga problem att de görs en undersökning som bekräftar de du skriver, och då slipper vi alla spekulationer. De du upplever som apati, de...

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Artikelkommentarer

Prenumerera på Sportfack
Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842