Modehuliganen

Ross McPhie ser ut att ha hamnat fel. Han är urtypen för en fotbollshuligan - blek, rödlätt, fräknig och lätt överviktig. I själva verket är Ross chefsdesigner på Rip Curl.

I Ispos snowboardhallar ligger trendigheten som en tät dimma. Alla – märken likväl som individer – gör allt för att överträffa varandra i att vara coolast i stan just dessa dagar i februari. Det är högt ljud, starka färger, skrikande grafik och partystämning så till den milda grad att inte ens en uppklädd Peter Siepen skulle synas.

Ross McPhie bryr sig inte om den skenande karusellen. Ross är designansvarig för Rip Curls vinterkollektion och ser mer ut som en fotbollshuligan än en cool brädåkare. Intrycket förstärks av hans skotska brytning som inte alls hör hemma i vare sig surf- eller snowboardkulturen.

Som vanligt visar det sig att förutfattade meningar har väldigt lite med verkligheten att göra. Ross är en erfaren designer som verkligen hittade hem då han hamnade på Rip Curl 2004. Hans designbana började på Trespass och följdes av jobb på Nike, Elesse, Animal, Marc Ecko och Puff Daddy. Det genomgripande uppdraget har varit att designa kläder för en ung och trendintresserad målgrupp.

Modehuliganen

– Jag försöker att vara ute bland åkarna på berget så mycket som möjligt, säger Ross. Dels för att testa funktionen men mest för att lyssna på åkarna för att få reda på vad de vill ha.

Ross säger att han lyssnar med både öronen och ögonen. Folk kan säga en sak men göra en helt annan. En brädåkare kan till exempel säga att han vill ha baggy byxor då han åker snowboard men sedan byta om till tajta jeans då det är dags för party på kvällen. Ross tolkar det som ett tydligt tecken på att han snart kommer att vilja ha tajta byxor även på berget.

– Att lyssna och analysera är oerhört viktigt för att nå framgång som designer, säger Ross. Du kan aldrig skapa något utifrån dina egna idéer och tro att det ska sälja, det är alltid kundernas önskningar som ska färga det du gör. Ditt jobb som designer är att ta reda på vad det är de vill ha även om de själva inte har en aning om det.

Förutom att lyssna till åkare runt hela världen så hämtar Ross inspiration från andra ungdomskulturer. Musik och konst är de två viktigaste och hans senaste projekt är ett samarbete med den engelske konstnären Jon Burgerman som resulterade i en färgsprakande kollektion.

Rip Curls vinterkollektion är uppdelad i två tydliga serier. En för friåkarna som vill ha ett vuxet och tekniskt utseende på kläderna. Här efterfrågas smarta detaljlösningar och förstklassig funktion men det får ändå inte bli tråkigt. Eller ”look skiing” som Ross uttrycker det. Den andra serien är för de trickbaserade åkarna, de som helst hänger i parken eller halfpipen. Här är det mycket mer mönstrat, färgstarkt och attityd.

– Freestyleåkarna vill synas och friåkarna är lite mer diskreta, förklarar Ross.

En annan stark skiljelinje är den mellan tjej- och killkollektionerna.

– Det blir bara större och större skillnad mellan dam och herr, säger Ross. Damkollektionen blir allt mer feminin med mjuka material och kroppsnära skärning medan herrkollektionen blir aggressivare och mer rak i skärningen. Unisex finns inte som begrepp längre.

Vi kommer in på surfföretagens satsning på vintersport och Ross säger att det har skett en viktig förändring där de senaste åren. Från början handlade det om att kunna sprida sitt varumärke även på vintern och många surfföretag hakade på snowboardhypen i början av 90-talet. De var ytterligare några som hoppade på det skenande tåget. Nu betraktas surfing som grunden till alla brädsporter och det har lett till att surfföretagen möts med en helt annan respekt idag.

Av: Martin Willners

Modehuliganen Modehuliganen Modehuliganen