Mattias Björklund

Mattias Björklund

Publicerad

Skicka E-post till Mattias

Redaktör. Ansvarig för cykel, racket- och lagsporter. Direktnummer: 08-692 66 73.

Karl Mattias Björklund är född i vågens stjärntecken på samma dag som Jean-Claude Van Damme. Trots det får han ses som en hyffsat balanserad reporter utan skådespelardrömmar.

Att det blev en redaktör av den tanige lintotten från Stockholms södra förorter är inte alls någon slump. Redan i riktigt unga år höll han nämligen på med text. Resultaten blev allt ifrån egenhändigt producerade tidningar som såldes i kvarteret till skoltidningsreportage. Ett av de första (men kanske inte helt lyckade) ”scoopen” skrev Björklund på mellanstadiet. Rubriken på artikeln på Fruängsskolans skoltidnings framsida löd ”Biblioteket stängs” och handlade om skolans bibbla som tyvärr skulle läggas ner på grund av pengabrist. Problemet var bara att biblioteket aldrig stängde. Mattias lärdom av debaclet i skoltidningsbranschen ledde till att han hädanefter alltid blev noggrann med sina källor.

Mattias största intressen vid sidan om att skriva och fotografera kan kategoriseras i tre fack: resor, sport och natur. Mattias har alltid en diger lista med resemål som han vill göra den kommande femårsperioden. Backar vi fem år tillbaka så har han tillsammans med sin sambo varit i både Thailand och Australien. Just Australien, med sin fantastiska natur och djurvärld gjorde intryck på Björklund och på sin femårsplan finns därför sedan dess en tripp till landets västkust uppsatt. Där vill han med en fyrhjulig jeep utforska både hav och land. Sjöko-spotting, surfing och opalletning blir några av de självklara hållpunkterna under denna resa. Men Mattias, eller Matte som de flesta kallar honom, gillar också att resa i hemlandet. I sommar bär det av till Gotland för att utforska Stora Karlsö tillsammans med sambon och deras lilla bebis. Men Gotland är mer än kalksten och tordmular. Därför kommer trion att efter Karlsön bo på södra Gotland tillsammans med ett gäng vänner och där sätta upp ett lokalt ”Camp Sweden”. Allt för att stämningen till avspark i Sveriges inledningsmatch mot Grekland den 10 juni ska bli så bra som möjlig. För i Mattias liv kommer, efter familj och foto, just fotboll.

Vilka tre saker tar du med dig till en öde ö?
En bokhylla fylld med grymma böcker jag aldrig hunnit läsa, en stor flaska solkräm (eftersom mitt skinn inte direkt älskar sol) samt en stor, välfylld kyl med tjeckisk, engelsk och tysk öl.

Nämn en okänd talang hos dig själv?
Är det en talang att vara duktig på att bygga lego? Kanske på lågstadiet. Annars är jag rätt grym på att baka, allt från grahamsfrallor till chokladtårta. Kan göra en schysst apfelstrudel också om det kniper.

Vilken är din största idrottsliga merit?
Har gjort Vätternrundan, Lidingöloppet, Öppet Spår och Stockholm Marathon. Roliga upplevelser allihop utom en. Ohyggligast var helt klart Lidingöloppet. Fyra timmars helvete där det enda man får att äta är torra bullar och saltgurka. Respekt till alla som grejar Aborrbacken levande!

Nämn tre personer du ser upp till!
Jag beundrar människor som Tommie Smith, John Carlos och Peter Norman. Namnen kanske inte säger den sportointresserade så mycket men det var dessa 200-meterslöpare och medaljörer vid Mexico-OS 1968 som under prisceremonin höjde sina handskbeklädda nävar och protesterade mot hur de svarta behandlades hemma i USA. Norman, silvermedaljör och australiensare, höjde aldrig armen men ställde upp i sympati på protesten och bar ett märke på sin överdragsjacka till stöd för den svarta Black Power-rörelsen. Det var också Norman som kläckte idén med de svarta handskarna strax innan ceremonin. För ”tilltaget” slängdes de båda amerikanerna ut ur OS-truppen och Norman blev aldrig uttagen till OS i München 1972 trots sin överlägsenhet på hemmaplan. Han sprang bland annat under kvalificeringstiderna för 100 meter 15 gånger och klarade tiden för 200 meter 5 gånger. De tre löparna vann i alla fall något annat som var större. De blev vänner för livet. Och när Norman gick bort blott 64 år gammal efter många års hårt leverne var Smith och Carlos två av kistbärarna vid begravningen. Under 2008 är det sagt att filmen om Normans liv ska vara klar. Filmen som heter ”Salute” är regisserad av Normans brorsson. Behöver jag tillägga att jag beundrar alla som står upp mot orättvisor, maktmissbruk och tokigheter. Prisceremonierna under kommande Peking-OS ska bli lika spännande att följa som tävlingarna. Idrottarna må tycka att det inte är deras strid men vilka andra har 5 miljarder par ögons uppmärksamhet? En fin chans finns att få göra explosiv medial civil olydnad. Vågar ni, Klüft, Holm och Wissman?

Av: Mattias Björklund

On
Off

0 kommentarer

 • Träningstoppar och flåsdalar – forskningen visar på träningstapp under pandemin

  Träningstoppar och flåsdalar – forskningen visar på träningstapp under pandemin

  Hemmaträningen har ökat under pandemin, men en del har helt slutat träna. En stor anledning är den nedstängda organiserade träningen, enligt en forskningsstudie. Universitetslektor Maria Elvén reder ut siffrorna.

  Artiklar Redaktionen, 2021-10-12 17:07

 • Orage återvänder till Europa

  Orage återvänder till Europa

  Kanadensiska Orage återvänder till Europa efter ett antal år utanför kontinenten. Montreal-baserade bolaget siktar på att åter klä Europas skidåkare.

  Artiklar Jesper Johansson, 2021-10-12 16:27

 • Här öppnar Lululemons första Sverigebutik

  Här öppnar Lululemons första Sverigebutik

  Hajpade, kanadensiska konfekionsvarumärket Lululemon har landat i Sverige. Inom en snar framtid öppnar man dessutom sin första flaggskeppsbutik. På hetaste möjliga shoppingplats.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-05-30 21:09

 • Sveriges bästa cykelstäder korade

  Sveriges bästa cykelstäder korade

  Cykelfrämjandet har poängsatt hur väl Sveriges kommuner och städer arbetar med cykelfrämjande åtgärder. Nu har årets vinnare av utmärkelsen Sveriges bästa cykelstäder presenterats i rapporten Kommunvelometern.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-05-30 12:12

 • Salming Sports stänger butik

  Salming Sports stänger butik

  Indoor- och löpskovarumärket Salming Sports stänger en av sina konceptbutiker. Orsaken är att företaget gör en stor omstrukturering på grund av en föränderlig sporthandel.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-04-14 09:20

 • Shimano Nordic flyttar

  Shimano Nordic flyttar

  För att kunna växa ytterligare och anpassa sig till framtiden kommer Shimano Nordic att bygga ett nytt huvudkontor. "Shimano Nordic Sales and Education Center" blir 1850 kvadratmeter i två våningar och samtidigt satsar bolaget stort digitalt.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-03-02 16:36

 • Månadens event: Women in sport + adventure

  Månadens event: Women in sport + adventure

  Girls in sport är en plattform för att förbättra jämställdhet inom idrott och äventyrssport. Under festivalen Women in sport + adventure fick Divas en pratstund med initiativtagarna Lucy Rist och Jenny Lidqvist.

  Artiklar Redaktionen, 2016-02-04 15:40

 • Månadens Diva: Johanna Davidsson

  Månadens Diva: Johanna Davidsson

  Johanna Davidsson är sjuksköterskan och äventyraren som vill inspirera fler kvinnor och tjejer att ge sig ut på tur. Hon har gått från att köra flera skidsäsonger i Alperna till att planera ett äventyr till Sydpolen.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 10:23

 • Månadens Diva: Sara Georgsson

  Månadens Diva: Sara Georgsson

  Sara Georgsson jobbar som varumärkeschef på Silva. Hon är aktiv i Divas men om tio år hoppas hon att ett sådant nätverk inte behövs.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 10:04

 • Månadens Diva: Eva Strand

  Månadens Diva: Eva Strand

  Eva Strand jobbar som tillfällig VD på Haglöfs och är dessutom medlem i Asics General Executive Meeting. Hon tycker att kvinnor i ledningen är ett måste om sport- och outdoorindustrin vill överleva och fortsätta växa.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:55

 • Månadens Diva Helena Jacobsson

  Månadens Diva Helena Jacobsson

  Helena Jacobsson jobbar på Stadiums inköpsavdelning. Hon vill se fler kvinnor på ledande positioner men tror inte att kvotering är vägen att gå.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:41

 • Månadens Diva: Sara Wänseth

  Månadens Diva: Sara Wänseth

  Sara Wänseth är marknadschef på Lundhags. Just nu bor hon i Sigtuna i flyttkartonger på väg tillbaka till Undersåker, Jämtland. Hon flyttar dit med sin sambo Håkan Nyström som jobbar på Haglöfs, sonen Måns 11 år och hunden Arragon 2,5 år

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:29

 • Månadens Diva: Isbjörn of Sweden

  Månadens Diva: Isbjörn of Sweden

  Månadens Divas är Camilla Schmidt och Maria Frykman Forsberg som driver barnklädmärket Isbjörn genom företaget Nordic Kidswear AB.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:15

 • Månadens Diva: Linnéa Grahn

  Månadens Diva: Linnéa Grahn

  Linnéa Grahn har under många år deltagit i expeditioner över hela världen. Nu vill hon få fler tjejer med på sina äventyr. Så via sin och Emma Forsells nystartade äventyrsförening Mind for Adventure lockar de med tjejer att springa tvärs över Skottland.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 15:28

 • Månadens Diva: Vanessa Åsell Tsuruga

  Månadens Diva: Vanessa Åsell Tsuruga

  Vanessa Åsell Tsuruga har varit Divas ansikte utåt i ett par år men nu tar hon en paus. Hon ska till Grekland för att plugga den olympiska rörelsen med målet att på något sätt jobba med OS i Tokyo 2020.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 15:23

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Nike gör sko med Gore Tex-material – fortsätter satsa på traillöpning

1 kommentar

Björn: Detta är väll Nike pegasus 3 med gtx? Nyhetsvärdet?

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Artikelkommentarer

Prenumerera på Sportfack
Denna sajt drivs av Story House Egmont AB. Story House Egmont publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Story House Egmont är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.storyhouseegmont.se.

Story House Egmont AB, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556046-9206