Frankensteins nallebjörn

Frankensteins nallebjörn

Publicerad

Björn ”Lurch” Andersson vann aldrig någon titel med handbollslandslaget. Men han var en av de första att få sina egna signaturskor och en av de första att jobba med miljövård i landet. Snart belönas han med nya knän.

Björn Andersson på BA Sportprodukter är en veteran, både inom handbollen och inom sportbranschen. För de allra flesta är han ”Lurch” efter den Frankensteins monster-liknande betjänten med samma namn i Familjen Addams. Han vaggar fram på trasiga knän och sätter sig med det goda högerörat vänt mot mig inne på Swesportmässan och ser snarare ut som en väldigt snäll nallebjörn än något monster. Samma dag som jag möter 58-åringen har han drabbats av en insikt:

- Jag kom på idag på frukosten att det är nästan exakt 30 år sedan jag började i branschen. Jag började den andra januari 1978 för Karhu Titan. Då fick jag en bunt ritningar under armen och blev ansvarig för att bygga en fabrik för längdskidor i Linköping. Trettio år, det är skrämmande när man tänker på det.


Vad skulle du pyssla med om du gjorde något annat?

- Nu är väl det en väldigt hypotetisk fråga. Men jag är egentligen utbildad kemiingenjör. När jag började med miljövård 1971 var det ett rätt abstrakt ord. Första två åren var jag knappt på kontoret - jag var på utbildning hela tiden. Allting var så nytt. Det hade säkert varit en utvecklande bransch det också.


Det känns väldigt kamratligt här på mässan. Som om alla är kompisar?

- Ja. Eftersom jag hållit på så länge känns det mer som att jag träffar vänner och gamla bekanta. Det är så många evenemang i branschen och man har kanske umgåtts några dagar med kunderna. Kanske hejat fram Anja Pärson till guld. Det är ju det som gör branschen: Du jobbar med grejor som folk använder på sin fritid och mår bra av. Sedan att det måste finnas en affärsmässig uppsida på det hela, det är ju självklart. Men jag gör hellre det här än att sälja järnstänger eller vad jag nu ska jämföra med.


Bild 332157Hur länge vill du hålla på?

- Jag har inte satt något datum men det känns fortfarande väldigt bra. Nytt folk som är yngre och entusiasmerar kommer in i företaget och min roll är mer att jag backar upp dem än tvärtom.


Är du involverad i handbollen någonting nu för tiden?

- Inte direkt. Kanske mera så att jag träffar gamla kompisar som jag spelade tillsammans med i Linköpings HF, före detta Saab. Annars hänger jag med via media. Det gick ju oförskämt bra under en period och sen blir det förstås generationsväxlingar. Det skulle förvåna mig mycket om det skulle bli något stort resultat i årets EM (facit: vi åkte ut i andra gruppspelet mot regerande världsmästarna Tyskland, red. anm.).


Vilket är ditt finaste handbollsminne?

- Jag brukar säga att när jag spelade lärde vi oss mycket, men vi vann inget. Sedan när jag slutade började de vinna, ha ha. Men i en lagsport som handboll har man hela tiden många olika individuella minnen. Jag har spelat tre VM och ett OS och varje stor turnering är en upplevelse. Under OS i München 1972 var det första gången handboll var med. Det var uppmärksammat och nytt och spännande. Tyvärr fick tävlingarna ett abrupt slut med dödsskjutningarna (då palestinska terrorister sköt ihjäl israeliska OS-deltagare, red. anm.).


Varifrån kommer egentligen smeknamnet ”Lurch”?

- Jag vet faktiskt inte exakt. Kopplingen var förstås Familjen Addams. Vi var på ett juniorlandslagsläger och jag imiterade väl honom eller någon hittade på något. Det hänger fortfarande med.


Berätta om dina tuffa Karhuskor!

- Det togs fram en orange signatursko som hette Lurch. Det var väldigt unikt med namngivna skor men det var gränsfall att man blev avstängd från OS i dem. Det var totalförbud mot reklam på den tiden - helt vit skulle man vara. Men det var inga större inkomster då, mest fåfänga bara.


Har du skorna kvar?

- Vet faktiskt inte. Men jag har ett tidigt idolkort från 1977 där jag har skorna på mig och en orange overall med utsvängda ben. Och är 40 kilo lättare.


Var det handbollen som sabbade knäna?

- Ja. Men imorgon ska jag röntgas inför en knäprotesoperation. Bägge ska bytas ut, är det tänkt.


Vad har du för hobbies annars?

- Jag hackar golf på somrarna. Kom ner till handicap 18 för tio år sedan och lär väl inte komma lägre än så. Jag försöker mest att inte vara till belastning för dem jag spelar tillsammans med. Och så har jag två hundar som jag gillar att vara ute i naturen med. Det rensar hjärnan också.


Spelar du tv-spel?

- Nej. Men jag kan skicka mail!


Avlade du några nyårslöften senast?

- Nej. Det är bättre att ändra levnadssätt löpande om det behövs. Men jag röker inte, så det behöver jag inte sluta med.


Bild: Lurch Idolkort

Bildtext: ”Lurch” fick sina egna signaturskor genom Karhu 1977 - och blev nästan portad från OS på kuppen. Spana även in de tidsenligt utsvängda byxbenen.

Av: Text: Tommy Ryding. Foto: Pelle Jansson.

Faktaruta


Björn Andersson

Ålder: 58. Företag: BA Sportprodukter. Intressen: Golf, hundar, knäoperationer. Kastade så här hårt i sin ungdom: Omkring 110 km/h.

On
Off

0 kommentarer

 • Här öppnar Lululemons första Sverigebutik

  Här öppnar Lululemons första Sverigebutik

  Hajpade, kanadensiska konfekionsvarumärket Lululemon har landat i Sverige. Inom en snar framtid öppnar man dessutom sin första flaggskeppsbutik. På hetaste möjliga shoppingplats.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-05-30 21:09

 • Sveriges bästa cykelstäder korade

  Sveriges bästa cykelstäder korade

  Cykelfrämjandet har poängsatt hur väl Sveriges kommuner och städer arbetar med cykelfrämjande åtgärder. Nu har årets vinnare av utmärkelsen Sveriges bästa cykelstäder presenterats i rapporten Kommunvelometern.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-05-30 12:12

 • Salming Sports stänger butik

  Salming Sports stänger butik

  Indoor- och löpskovarumärket Salming Sports stänger en av sina konceptbutiker. Orsaken är att företaget gör en stor omstrukturering på grund av en föränderlig sporthandel.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-04-14 09:20

 • Shimano Nordic flyttar

  Shimano Nordic flyttar

  För att kunna växa ytterligare och anpassa sig till framtiden kommer Shimano Nordic att bygga ett nytt huvudkontor. "Shimano Nordic Sales and Education Center" blir 1850 kvadratmeter i två våningar och samtidigt satsar bolaget stort digitalt.

  Artiklar Mattias Björklund, 2018-03-02 16:36

 • Månadens event: Women in sport + adventure

  Månadens event: Women in sport + adventure

  Girls in sport är en plattform för att förbättra jämställdhet inom idrott och äventyrssport. Under festivalen Women in sport + adventure fick Divas en pratstund med initiativtagarna Lucy Rist och Jenny Lidqvist.

  Artiklar Redaktionen, 2016-02-04 15:40

 • Månadens Diva: Johanna Davidsson

  Månadens Diva: Johanna Davidsson

  Johanna Davidsson är sjuksköterskan och äventyraren som vill inspirera fler kvinnor och tjejer att ge sig ut på tur. Hon har gått från att köra flera skidsäsonger i Alperna till att planera ett äventyr till Sydpolen.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 10:23

 • Månadens Diva: Sara Georgsson

  Månadens Diva: Sara Georgsson

  Sara Georgsson jobbar som varumärkeschef på Silva. Hon är aktiv i Divas men om tio år hoppas hon att ett sådant nätverk inte behövs.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 10:04

 • Månadens Diva: Eva Strand

  Månadens Diva: Eva Strand

  Eva Strand jobbar som tillfällig VD på Haglöfs och är dessutom medlem i Asics General Executive Meeting. Hon tycker att kvinnor i ledningen är ett måste om sport- och outdoorindustrin vill överleva och fortsätta växa.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:55

 • Månadens Diva Helena Jacobsson

  Månadens Diva Helena Jacobsson

  Helena Jacobsson jobbar på Stadiums inköpsavdelning. Hon vill se fler kvinnor på ledande positioner men tror inte att kvotering är vägen att gå.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:41

 • Månadens Diva: Sara Wänseth

  Månadens Diva: Sara Wänseth

  Sara Wänseth är marknadschef på Lundhags. Just nu bor hon i Sigtuna i flyttkartonger på väg tillbaka till Undersåker, Jämtland. Hon flyttar dit med sin sambo Håkan Nyström som jobbar på Haglöfs, sonen Måns 11 år och hunden Arragon 2,5 år

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:29

 • Månadens Diva: Isbjörn of Sweden

  Månadens Diva: Isbjörn of Sweden

  Månadens Divas är Camilla Schmidt och Maria Frykman Forsberg som driver barnklädmärket Isbjörn genom företaget Nordic Kidswear AB.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-05 09:15

 • Månadens Diva: Linnéa Grahn

  Månadens Diva: Linnéa Grahn

  Linnéa Grahn har under många år deltagit i expeditioner över hela världen. Nu vill hon få fler tjejer med på sina äventyr. Så via sin och Emma Forsells nystartade äventyrsförening Mind for Adventure lockar de med tjejer att springa tvärs över Skottland.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 15:28

 • Månadens Diva: Vanessa Åsell Tsuruga

  Månadens Diva: Vanessa Åsell Tsuruga

  Vanessa Åsell Tsuruga har varit Divas ansikte utåt i ett par år men nu tar hon en paus. Hon ska till Grekland för att plugga den olympiska rörelsen med målet att på något sätt jobba med OS i Tokyo 2020.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 15:23

 • Månadens Diva: Viktoria Stärner

  Månadens Diva: Viktoria Stärner

  Som årets kranskulla hade Viktoria Stärner det mest ärofyllda uppdraget bland de tusentals funktionärer som möjliggjorde Vasaloppets vintervecka 2015. Talet hon höll i Mora Kyrka under Högtidsfesten, fredagen den 6 mars, lämnade inte ett öga torrt. Viktoria är en sann ambassadör som kommer att gå långt, i fäders spår för framtids segrar.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 15:12

 • Månadens Diva: Christine Hägglund

  Månadens Diva: Christine Hägglund

  Christine Hägglund blev utsedd till Årets kvinnliga äventyrare 2013. Detta efter att hon under sex veckor ha sprungit 130 mil i våra svenska fjäll – ensam.

  Artiklar Redaktionen, 2015-02-04 14:59

Läs mer

 • Senaste
 • Mest läst
 • Mest kommenterat

Kom in i diskussionen

Detta innehåll är skapat av Sportfacks besökare

Lager 157 knaprar på outdoorkakan

16 kommentarer

Sportfan: @spisen, om nu S.Palm är så duktig som du antyder, är de väl inga problem att de görs en undersökning som bekräftar de du skriver, och då slipper vi alla spekulationer. De du upplever som apati, de...

Nyhetsbrev

Få Sportfacks nyhetsbrev gratis varje vecka!Artikelkommentarer

Prenumerera på Sportfack
Denna sajt drivs av Egmont Publishing Digital AB, som är en del av Egmont Publishing AB. Egmont Publishing publicerar ett hundratal tidningar och webbplatser, däribland Hemmets Journal, Hus & Hem, Icakuriren, Vagabond, Kalle Anka och Bamse. Vi har även en omfattande verksamhet inom böcker, spel, aktivitetsprodukter och event, samt är snabbt växande inom e-handel och digitala marknadsföringstjänster. Egmont Publishing är en del av den nordiska mediekoncernen och stiftelsen Egmont som varje år delar ut mer än 120 miljoner kronor för att hjälpa utsatta barn och ungdomar. Läs mer på www.egmontpublishing.se/.

Egmont Publishing Digital, Pyramidvägen 7, 16991 Solna, Tel: 08-692 01 00, Orgnr: 556647-1842