Hammarbys matchkläder får nytt liv

I ett återbrukssamarbete mellan Nordiska Textilakademin, Craft och Hammarby IF blir överblivna Hammarbymatchtröjor till helt nya produkter i design av studenterna i Borås.

I samverkansprojekt Craft x Hammarby Fotboll x Nordiska Textilakademin kring remake och återbruk under  2021 kommer studerande på Nordiska Textilakademin att arbeta med att omvandla och återanvända Hammarbymatchtröjor, som av olika anledningar blivit över eller som är obrukbara. Syftet är att väcka tankar och idéer kring hur ett befintligt plagg med lite kreativitet kan bli till något nytt. Efter utvärdering kan produkter komma att produceras men det är inte det som är i fokus just nu, förklarar Craft och skolan.

Sportfack slog en signal till Nordiska Textilakademin, vars YH-utbildningar vänder sig till branscher där efterfrågan på arbetskraft är stor. Camilla Högling är utbildningskoordinator vid skolan och förklarar att 98 procent av studenterna med examen från skolan har arbete efter avslutad utbildning, även om corona sänkt siffran till 75 procent. Så här förklarar hon det grönvita upplägget som de 24 studenterna arbetar med just nu.

– Studenterna som läser till inköpare, säljare samt till kvalitets- och produktionsutvecklare hos oss har börjat arbeta med detta som en vanlig kursuppgift bland andra under sin utbildnign. Utgångsmaterialet är överblivna Hammarby-matchtröjor från 2019, klassiskt grönvitrandig på framsidan och med en grön baksida. Eleverna har sedan fritt fått ta fram olika idéer, utefter vad som ska designas och vilka tygdelar som passar, vem som är målgruppen och vart dessa produkter skulle kunna säljas. Därefter har de arbetat emd att ta fram prototyper för sina produkter, säger Camilla och förklarar att arbetet gett en stor bredd vad gäller slutprodukter.

Hammarbys matchkläder får nytt liv
…ett grönvitt sittunderlag.

– Hittills har det resulterat i ite allt möjligt. En student har gjort en hundtröja (klockrent i Coronahunds-tider), det finns ju många Bajenhundar ha ha. Sedan har det blvit en reversibel jeansjacka, jag har sett ett pyjamasset och även en grönvit sovmask.

Bajentröjorna har inte bara resulterat i plagg, påpekar Camilla.  

– Det har även gjorts en tavla, en tygpåse och så har några tröjor resulterat i ett sittunderlag.

Det här känns som ett perfekt grön(vitt) framtidsupplägg med planetens bästa i fokus. Hur kan ni utveckla detta kommersiellt?

– Fokus nu är att tänka hållbart framåt, vad vi kan utgå ifrån. Några av de nämnda produkterna skulle kunna bli limited edition-produkter eftersom vissa plagg kanske bara kan tillverkas i en liten skala. Så nu tar vi först fram prototyperna och hoppas på ett fortsatt samarbete med Hammarby IF och Craft. För möjligheterna här är oändliga. Dessutom har vi många nya kurser inom hållbarhet, därför ser vi en stor efterfrågan inom just hållbarhet.

Hammarbys matchkläder får nytt liv
En vårkappa.

Herman Oscarsson, Sales Merchandise & Partners hos Craft, menar att det tiden får utvisa hur varumärket skulle kunna växla upp samarbetet med Nordiska Textilakademin. Så här svarar han på frågan ”hur skulle Craft praktiskt kunna göra detta större där råvaran är just överblivna tröjor? Och hur skulle detta isåf kunna produceras av er?”

– Det finns så klart många olika vägar att gå där remake eller redesign är en intressant väg. Särskilt intressant blir det tack vare det starka engagemang som finns kring klubbfärger, klubbmärke och de känslor som i detta fall de grönvita färgerna innebär. Detta projekt tycker jag har visat på flera fina möjligheter som uppstår, och idéer som väcks för framtiden. Hur det skulle kunna produceras beror på vilken typ av produkt det handlar om, men där finns flera olika vägar att gå både mindre och lokalt eller större och globalt. 

Hammarbys matchkläder får nytt liv
Och den förväntade säljsuccén – hundmatchtröjan. Till alla coronahundar på Södermalm.

Vilka övriga möjligheter för hållbar produktion skulle Craft kunna utveckla från detta? Som att mala ned polyestern och göra nytt garn. Finns det sådana tankar hos er för framtiden. Vi ser Icebug och Adidas som gör allt mer skor av återvunnen plastråvara tex. Eller hur går Crafts tankar, framtidens produktion måste ju gå mot miljö satt i första rummet menar många tillverkare. För planetens bästa också tänker vi.

– Att arbeta med hållbar produktion och hållbarhet i alla led, är fundamentalt för business framåt, och för planeten själv. Vårt hållbarhetsarbete är omfattande redan idag, dels med det vi gör tillsammans med New Wave Group men också själva. Det kommer att intensifieras ännu mer mot slutkund då ett antal nya cirkulära affärsmodeller kommer att lanseras framåt med start SS22. Det kan t ex handla om Reuse, Upcycling, Repair, Refresh, Rent och annat, avslutar Herman Oscarsson. 

Relaterat företag i Sportregistret

  • Craft of Scandinavia

    Craft of Scandinavia är en sportleverantör som skapar, förvärvar och utvecklar varumärken och produkter inom sportbranschen samt profilsektorn. Craft of Scandinavia säljer och marknadsför Craft och Speedo.