William Karlsson fick guldpucken

Expressens och Svenska Ishockeyförbundets hederspris Guldpucken går till Vegas Golden Knights stjärna William Karlsson.

Expressens och Svenska Ishockeyförbundets hederspris Guldpucken har delats ut till svensk hockeys bästa spelare sedan år 1956. Säsongen 2014/2015 gjordes reglerna om och det gjordes möjligt även för spelare i utländska ligor att vinna priset. Anledningen var att det verkligen skulle tillfalla Sveriges bästa spelare.
Nu har den fjärde vinnaren under det regelverket korats: Vegas Golden Knights stjärna William Karlsson.
– Vem hade trott det här för ett år sedan? Det har varit ett galet år och nu sitter jag med den här. Jag känner till Guldpuckens historia och alla kända namn som vunnit priset tidigare. Flera av dem var mina idoler när jag växte upp, säger William Karlsson.

Juryns motivering lyder:
”Ännu ett svenskt VM-guld när Tre Kronor för andra året i rad fixade guldmedaljerna, tre svenska spelare vann Stanley Cup med Washington Capitals och i SHL förbluffade junioren Elias Pettersson oss alla med sin rekordsäsong. Svensk hockey fortsätter rada upp fina framgångar. Men i hård konkurrens var det ändå en spelare som utmärkte sig mer än alla andra säsongen 2017/18. När Las Vegas fick ett NHL-lag inför säsongen så fick staden också en svensk publikfavorit och en ny superstjärna i NHL. Värvningen av William Karlsson var högsta vinsten för Vegas. Alexander Ovetjkin och Patrik Laine var de enda spelare i ligan som gjorde fler mål än Karlsson under grundserien. Med sina 43 mål gjorde 25-åringen från Märsta nio mål fler än näst bäste svensk i NHL. Fart, teknik och speluppfattning utmärker en spelare som hade det riktigt tufft sin första tre år i Nordamerika. Men hans ambition, envishet och vilja att träna och utvecklas har lyft William till den absoluta världstoppen och han känns som en spelare som kan hota Håkan Loobs gamla svenskrekord på 50 mål under en NHL-säsong.”

Det är tredje säsongen i rad som en ”Karlsson” får priset. Förra året – och förrförra – fick en annan Karlsson, Erik Karlsson från Ottawa Senators, utmärkelsen.