Sporthandelsindex – juni

Försäljningen inom sporthandeln ökar under juni månad. Jämfört med samma tid förra året visar sport- och fritidshandeln en ökning på 7,3 procent mätt i löpande priser.

Mätt i fasta kalenderkorrigerade priser ligger ökningen på 9,1 procent.

Den totala detaljhandeln upplever en stark försäljningsutveckling under sommarens första månad, med en ökning på 5,4 procent. Mätt i fasta kalenderkorrigerade priser uppgår försäljningsökningen till 2,2 procent.

Förutom sporthandeln som ökar har sko- och klädhandeln en förhållandevis stark månad, jämfört med svagare siffror under tidigare månader. Maj månad pekade på fina siffror för kapitaltunga branscher såsom möbelhandel, järn- och bygghandel och färghandel. Dessa ser också ut att stå sig.

Handelns Utredningsinstitut, HUI, förklarar ökningen med den låga räntan och att fler spenderar sin semester på hemmaplan. Shoppingbehovet har växt efter ett halvår av återhållsamhet. Svaga jämförelsetal är en annan viktig förklaring till ökningen, då lågkonjunkturen som först påverkade handeln för ungefär ett år sedan.

Sammanfattningsvis visar HUI att årets första halvår innebär en ökning på 1,9 procent mätt i löpande priser jämfört med samma period förra året.

Sporthandelsindex - juni Sporthandelsindex - juni