Sporthandelsindex – maj

Sporthandeln visar en försäljningsökning på 1,6 procent jämfört med samma månad förra året mätt i löpande priser. Mätt i fasta kalenderkorrigerade priser uppgår ökningen till 11,5 procent.

Trots att ökningen inte är lika mycket som förra månaden visar sport- och fritidshandeln på klart finare siffror jämfört med andra branscher inom sällanköpsvaruhandeln. Prisminskningen inom sällanköpsvaruhandeln var en av de minsta på många månader.

Den totala detaljhandeln upplevde en ökning på 0,7 procent mätt i löpande priser och en ökning på 4,4 procent mätt i fasta kalenderkorrigerade priser. Utvecklingen liknar enligt HUI, Handelns utredningsinstitut, den senaste tidens mönster som genererar i prisökningar inom livsmedelshandeln, medan försäljningen inom sällanköpsvaruhandeln sjunker.

Skillnad från årets tidigare månader är att försäljningen inom möbelhandeln stigit, samt att järn- och byggvaruhandeln visar på en bättre utveckling. Att dessa kapitaltunga branscher levererar ljusare siffror beskriver HUI som ett trendbrott, även om det ännu är för tidigt att tala om en eventuell vändning. Anledningarna är rotavdrag, räntesänkningar, ökad optimism hos hushållen och den sex månader långa shoppingåterhållsamheten. Förklaringen är också svagare jämförelsetal då det var för ett år sedan som lågkonjunkturen på allvar började märkas av.

Sporthandelsindex - maj Sporthandelsindex - maj