Unihocs storsatsning – går in i helt nytt segment

Vid en stor releasefest igår kväll i centrala Göteborg släppte Unihoc en bomb i innebandyvärlden. Efter flera års intensivt arbete står företaget redo att släppa en hel knippe nya produkter inom ett helt nytt segment. Därmed blir Unihoc en totalleverantör inom innebandy. Ett viktigt steg för företaget.

Totalt handlar det om ett släpp av fem olika typer av skor, utvecklade för Unihocs hela kundgrupp – från juniorspelare till skor utvecklade för målvakter. Anledningen är flera enligt Unihoc, dels för att man saknat segmentet och ser en tillväxtpotential för företaget och dels för att underlätta för klubbarna man jobbar med och i slutändan konsumenterna som redan spelar i Unihocprodukter.

Unihocs storsatsning – går in i helt nytt segment
Johan Samuelsson.

– Det är alltid lite struligt för föreningar att signa flera olika avtal. Vi vill kunna erbjuda helheten till föreningar och nu kan vi det, säger Unihocs produkt- och marknadschef Johan Jihde till Sportfack.
Unihoc är tydliga med att skornas kvalitet satts i främsta rummet. Kommer de hålla måttet för slitaget från knattar och elitspelare? Det tvekar inte Johan på.

– Vi jobbar med samma fabriker som många av de stora skojättarna producerar sina skor i, säger Johan.
 Unihoc går verkligen all in när det gäller det nya segmentet. Totalt blir det fem kategorier skor: två herrmodeller, en damsko, en målvaktssko, en juniorsko och som en Zorrofint med fem sekunder kvar – en egen löparsko. Herrskorna finns i två versioner, för olika spelartyper.

Unihocs storsatsning – går in i helt nytt segment
U3 Power är skorna för den kraftfulle spelaren som vill ha stabilitet, enligt Unihoc.

– U3 Power är en stabil sko som tar upp kampen med flera liknande modeller på marknaden. Vår modell U3 Speed är lättare, gjord delvis i mesh och passar spelare som värderar snabbhet högt, säger Johan Jihde.

Damskon är en kombination av de två herrmodellerna och juniorskon en take-down av U3 Power-modellen. Målvaktsskon U3 Goalie är något extra, menar Johan. Skon har tagits fram i nära samarbete med toppmålvakter i Superligan och är laddad med funktioner som just målvakter behöver i sitt arbete på banan. En rejäl sarg framtill och ett slitstarkt material skyddar skon mot den tuffa behandling som målvakternas rörelse över golvet ger.

Unihocs storsatsning – går in i helt nytt segment
U3 Lady är skor utvecklade för damspelare.

– Skon har också ett lock som täcker över snörningen och som hjälper målvakten i sina slides över golvet, förklarar Johan.

Johan vill inte prata om vilka marknadsandelar man siktar på att ta med skorna, som kommer att säljas på Unihocs samtliga marknader, totalt 60 länder.

– Vi kommer jobba med skor som vi jobbar med allt annat, långsiktigt. Vi börjar från noll – allt vi säljer är en framgång, säger Johan och berättar att förhandlingar pågår med kontrakterade spelare och lag.

Unihocs storsatsning – går in i helt nytt segment
Unihoc passar på att leverera helt nyutvecklade målvaktsskorna U3 Goalie.

Johan Samuelsson, utsedd till Sveriges bäste spelare 2013, har deltagit i utvecklingsarbetet med skorna och kommer att spela i Unihocskor så fort de är leveransklara.
Vid sidan om att knyta till sig nyckelspelare i toppligorna är bredden viktig för Unihoc. Idag spelar totalt 150 svenska klubbar i konfektion från Unihoc och systervarumärket Zone. En stor och inarbetad kundkrets att kunna sälja skor till.

Nu ser Unihoc även fram emot en speciell turnering där de nya produkterna kommer att visas upp på bred front. Mellan den 5–14 december avgörs VM i innebandy i Göteborg.

– VM blir jätteviktigt för oss. Vi är ensamma innebandysponsorer för turneringen, ett jättebra fönster för oss eftersom vi både sponsrar landslaget, IFF och kan presentera våra skor då, avslutar Johan.

Unihocs storsatsning – går in i helt nytt segment
Unihoc nöjer sig inte med att göra rena innebandyskor. U3 Runner är löparskor för spelare som vill använda Unihoc även vid sidan av planen.