Närmast kroppen

Om du är torr fryser du inte. Så enkelt är det. Klyschan ”det är lättare sagt än gjort” kommer dock väl till pass då det handlar om kläder som ska hålla dig torr även när du anstränger dig. Andra delen av Sportfacks materialguide handlar om underställ och träningskläder - materialen närmast kroppen.

Underställ och träningskläder har en enda uppgift – att hålla din hud torr. Många tror att underställ även ska isolera mot kyla, och även om det finns underställ som gör det är själva huvuduppgiften att hålla dig torr. Det sin tur leder till att du också blir varm.

Underställ finns i flera olika material; polyester, polypropylene, ull, Coolmax, Tactel, ja ibland till och med en viss del bomull. Alla material fungerar, men de fungerar på lite olika sätt. I grova drag kan vi dela in dem i tre grupper efter deras sätt att lösa fukttransporten.

1. Transportera. Underställ i syntetmaterial fungerar på så sätt att fukten transporteras från huden till utsidan av understället. Rent tekniskt fungerar det så att fukten stiger kapillärt i de små hål som finns i det finstickackade materialet, samma princip som i en tvättsvamp. Fukten lägger sig på utsidan för att därifrån avdunsta. Dessa underställ absorberar ingen eller väldigt lite fukt i fibrerna.

2. Utspridning. Det finns material som har tagit fukttransporten ett steg längre. Genom att ge fibern ett fyrklöverliknande tvärsnitt sprids fukten ut över en större yta och fukten sprids längs kanaler. principen är att 1 dl vatten utspritt över ett par kvadratmeter torkar snabbare än om vattnet är samlat i ett glas.

3. Absorbera. En hel del underställ blandar material så att de har en insida som transporterar fukt och en utsida som absorberar den. Det transporterande materialet är ofta polyester eller polypropylene och det absorberande antingen ull eller bomull. Även underställ i ren ull räknas till denna kategori. Dessa underställ fungerar bäst då kunden inte svettas så mycket, då absorberar ullen eller bomullen den fukt som finns utan att för den skull bli genomfuktigt. Problem uppstår när materialet är mättat av fukt, då får bäraren en våt kontaktyta mot huden samtidigt som materialen torkar väldigt långsamt.

Funktionsmaterial närmast kroppen jobbar alltså med att transporter eller absorbera fukt. Eller en kombination av de båda. Varför fungerar då inte bomull? Det absorberar ju också fukt. För det första absorberar ull mer fukt än vad bomull gör, och för det andra så avger ull värme då det blir fuktigt. Bomull blir snabbt genomfuktigt och då fukt leder bort värme 23 gånger snabbare än luft är det ingen bra kombination. Du börjar frysa så fort du blivit så varm att du svettas.

För att förstå hur olika funktionsmaterial fungerar måste man först förstå hur kroppen fungerar under träning. När man tränar förbränner kroppen stora mängder med energi. Denna energi omvandlas till värme och för att kroppen inte ska överhettas måste temperaturen regleras på något sätt. Detta löser kroppen genom att svettas. Fukt avleder nämligen värme 23 gånger snabbare än vad luft gör och därför kyls kroppen av så fort huden får en tunn hinna av svett som kan avdunsta.

Funktionsmaterial hindrar inte på något sätt att svettningen startar, det de gör är att se till att svetten transporteras bort från huden så att kroppens temperaturregleringssystem inte slås ut av för mycket fukt på huden. Förblir huden fuktig torkar nämligen kroppen det som att den måste förbränna mer energi för att fukten ska dunsta. Om fukten består av svett på kroppen eller svett i en fuktig tröja kan den tyvärr inte avgöra och därför förbränns onödigt mycket energi om kunden har på sig till exempel en bomullströja som snabbt blir fuktig under träningspasset.

En annan fördel med syntetmaterial kontra bomull eller ull är att plaggen behåller formen klart bättre. Vi vet alla hur en vanlig T-shirt ser ut efter tio tvättar, men en funktionströja, gärna med lite Lycra i sig, har kvar sin ursprungliga form även efter många tvättar och flitigt användande.

Det snackas mycket om nya fantastiska funktionsmaterial. Det är nanoteknik hit, hydrofila membran dit och den senaste landvinningen sägs vara så otroligt mycket bättre än föregångarna. Och visst är de nya funktionsmaterialen bra, men det finns också ett gammalt beprövat material som med hjälp av modern teknik nått nya höjder. Ull är hetare än någonsin. Det värmer, det svalkar, det är naturvänligt och det har en svårslagen känsla av kvalitet. Här följer en sammanfattning av ullens egenskaper.

Det är skillnad på ull och ull. Ungefär samma skillnad som mellan ett grässtrå och ett hårstrå. I grova hemstickade ulltröjor kan ullen närmast liknas vid grässtrån och därför kan dessa tröjor klia ganska rejält. Men det finns också ull som inte ens den mest känsliga person kan påstå kliar. Den ullen kallas för merinoull och kommer från det tjockpälsade merinofåret.

Finheten på fibrer mäts i micron (1/1000 mm). Studier har visat att en fiber inte får vara tjockare än 28 micron för att inte kännas mot huden. Tunnare fibrer än så böjer sig när de kommer i kontakt med huden och känns därför inte. Merinoull har en tjocklek på 20-25 micron vilket innebär att den är både tunn och mjuk. Nackdelen är att merinoull är dyrt. Ungefär 20 gånger dyrare än grövre ull från köttproducerande får.

Alla vet att ull är bra på vintern. Det har alla fått lära sig från barnsben genom att mamma alltid satte på oss ullstrumpor och ulltröjor när det varit riktigt kallt. Orsaken till att det fungerar är att ull är en krullig fiber med en fiskfjällsliknande yta. Oregelbundenheten gör att det bildas mängder av luftfickor mellan fibrerna och luft är som bekant det bästa isoleringsmaterialet. Men det är inte bara luftfickorna som gör att ull är bra kalla dagar, själva fibern har ett par unika egenskaper som inget konstmaterial är i närheten av.

Ull är liksom alla sorters hår proteinrika material. När ullens protein kommer i kontakt med fukt bildas det värme. Detta kan bevisas genom att stoppa ned ull i ett provrör och droppa lite vatten på det. Efter några minuter har temperaturen stigit med ett par grader. Det är inte tillräckligt för att värma en frusen människa, men faktum är att ull faktiskt värmer även i fuktigt tillstånd och det gör inget annat material.

Den andra unika egenskapen hänger ihop med ullfiberns uppbyggnad med en kärna och ett skal. Kärnan är bra på att suga upp fukt i form av ånga, men skalet håller fukt i form av vatten borta. Faktum är att ull kan suga upp mer än dubbelt så mycket fukt som bomull kan, men det innebär inte att vi ska börja tillverka badhanddukar i ull. De skulle fungera riktigt uselt eftersom skalet skulle hindra vattnet från att tränga in i fibern. I sportplagg fungerar det desto bättre. När kroppen blir varm avger den fukt i form av ånga. Den fukten dras in i ullkärnan eftersom den positivt laddade proteinkärnan drar till sig de negativt laddade vattenmolekylerna. Kroppen förblir torr och det gör även fibern eftersom fukten hamnar inne i fibern och skalet förblir torrt.

Förutom de kroppsnära funktionsegenskaperna har ull också ett par andra bra egenskaper. Den första är att ull inte luktar illa efter ett svettigt pass. Nu är det säkert en hel del som protesterar – fuktig ull luktar ju gammal hund. Så är det kanske med den hemstickade grova ulltröjan, men fin merinoull luktar inte illa efter svettig användning. Det norska försvaret gjorde ett test på 400 värnpliktiga. 245 av dem fick bära ullunderställ och de övriga fick bära bomullsunderställ. Efter sex veckor fick de svara på en mängd frågor inklusive hur de upplevde odören från underkläderna. Nästan 60 procent svarade att lukten från ullunderställen var bra eller mycket bra. Siffran för bomullsunderställen var nio procent.

Inget material är perfekt och självklart har ull en del svagheter också. De två största är hållfastheten och skötseln. Ull är ingen stark fiber och om den ska användas på utsatta ställen så bör den förstärkas genom att blanda in starkare material. En annan anledning till att blanda in konstmaterial är att få ullplaggen mer lättskötta. En förutfattad mening är att ull inte tål att tvättas i höga temperaturer. Det är fel, ull går utmärkt att tvätta i 60°, det går till och med att koka. Det ull inte mår bra av är den mekaniska bearbetningen i en tvättmaskin. Det är den som gör att plaggen kan krympa och tova ihop sig. Tvättas ullplagg med ett skonsamt program och med ett tvåltvättmedel så är det inte några problem. Verkligheten är dock den att folk slänger ned vad de har i liknande färger i tvättmaskinen och hoppas på det bästa. Då klarar sig ull med en inblandning av konstmaterial betydligt bättre än rena ullplagg.

En nackdel med inblandning av syntetmaterial är att plaggen då lätt noppar sig. Noppor uppkommer då enstaka fibrer dras ur tråden och klumpar ihop sig. Eftersom ullfibern är en ganska svag fiber gör det inte så mycket om den dras ut – den kommer snart gå av och trilla av plagget. Är ullfibern upplandad med syntetfibrer så kommer de dock inte att gå av utan fastnar som små noppor på utsidan av plagget.

Ett plagg som kunden svettas i måste helt logiskt tvättas ofta. Hohensteininstitutet i Tyskland sysslar med att testa olika textila material och vid deras tester av underställ har de märkt att prestandan sjunker avsevärt efter ett antal tvättar. Redan vid trettio tvättar är skillnaden märkbar och efter hundra tvättar finns inte mycket av egenskaperna kvar. Givetvis är det skillnad mellan olika material, men helt klart är att inget material behåller sin prestanda för evigt. Råden som Hohensteininstitutet ger är att tvätta i kallt eller ljummet vatten tre gånger av fyra och den fjärde gången tvätta varmt i 60° om materialet tål det.

Av: Martin Willners

Faktaruta

Frågor & Svar

Ska understället sitta tajt eller löst?

Ett underställ ska sitta tajt mot kroppen. Om materialet inte ligger an mot huden kan det heller inte hjälpa till att transportera bort fukten. Detsamma gäller även mellanlagret om du rör mycket på dig, luftfickor kan medföra kondens på grund av att luften står stilla och kyls av.

Vad är bäst: ett tjockt underställ eller ett tunnare tillsammans med ett mellanlager?

Oftast är alternativ två det bästa eftersom kunden då lättare kan anpassa klädseln efter olika temperaturer. Om smidighet är viktigt för aktiviteten eller om kunden håller på med passivt uteliv (skoter, mc, jägare) kan dock ett ställ i microfleece vara en bättre lösning.

Varför luktar mitt underställ trots att det är nytvättat?

Antingen är det urtvättat eller inte behandlat med anti-bakteriella medel vid tillverkningen. Det är nog dags att köpa ett nytt underställ. Om plagget inte kan tvättas vi 60° blir det inte riktigt rent från äggviteämnen.

Kliar underställ i ull?

Det är givetvis olika för olika människor, men den merinoull som används i underställ är den finaste och längsta fibersorten som finns att tillgå, de allra flesta känner inga obehag av den.

Går det att ha en fleecetröja direkt mot kroppen?

Fleece är ingen bra fukttransportör. Kommer bäraren att anstränga sig så mycket att han/hon svettas rejält är det inte att rekommendera.

Svettas bäraren mindre i ett tekniskt underställ?

Både ja och nej. Svettning är kroppens metod att bli av med överskottsvärme så kunden kommer alltid att svettas när han/hon anstränger sig. Däremot sätts kyleffekten ur spel då huden eller plagget närmast den är genomsvettigt, du svettas mer och mer. Ett underställ hindrar dig alltså inte från att svettas, men det håller svettningen på en rimlig nivå.

Vilket är viktigast: ett yttertyg som andas eller ett fukttransporterande underställ?

Båda två. Användningen av båda tillsammans mer än fördubblar effekten av varje enskilt lager. Bomullskläder under en membranjacka blir genomblöta om du börjar svettas, detsamma gäller ett underställ under en helt tät regnjacka. Inget kan rekommenderas.