1 kommentar
Lena: jag har ingen kommentar.
Titleist Pro V1 har funnits i 20 år och varit ohotad på toppen av premiummarknadens bollpyramid. Nu kommer en ny modell av bollen där allt är helt nytt, inget har lämnats oförändrat.
Nya Titleist Pro har gjorts om totalt i 2021 års version, från kärnan ut till dimplesystemet. Men trots de genomgripande förändringarna har man bibehålit skillnaderna mellan bollmodellerna. Ett nytt, mjukare uretanskal bidrar med högre spinntal och mjukare känsla och en hårdare Hi Flex-mantel producerar mer hastighet. Den nya kärnan är lite mjukare i kompression än tidigare för att på så sätt få ned spinntalet vilket ger mer längd, främst med driver.
Även V1x har fått ett nytt dimplesystem, ett mjukare skal, hårdare mantel och lite mjukare kärna. Bollen ger högre bollflykt och högre spinntal.
– Det gör att vi får mer längd, mer spinn och en mjukare känsla men vi bibehåller skillnaden mellan bollarna, säger Ennis Myndel, som är Fitting & Education Manager på Titleist i Norden.
Det nya dimplesystemet har legat klar sedan 2012, men inte använts. Detta eftersom de tidigare bollkonstruktionerna i övrigt inte har matchat dimplesystemet. Därför har det fått vänta tills nu.
– Vi har försökt hitta olika konstruktioner i de modeller vi lanserat som skulle passa ihop med det här dimplesystemet men det har vi inte gjort. Det är först nu dimplarnas form och mönster passar med det som finns "under huven", berättar Ennis.
– Det är inte bara att ändra en detalj. Ändrar du till exempel manteln, då måste du ändra något annat. Annars kan förändringen ha en negativ effekt på något annat. Ta kärnan, som exempel. Den är mjukare nu. En mjukare kärna och en hårdare mantel innebär lägre spinn på fulla slag och även på en hel del av järnslagen. Det måste vi kompensera med ett mjukare skal för att hitta spinn på järnslagen och särskilt när vi närmar oss green. Så allt hör ihop.
Snart sagt varje år lanseras golfbollar ämnade för premiummarknaden som utmanar Titleist Pro V1. Och varje år får man känslan att maktbalansen är på väg att rubbas. Men så är det inte, enligt Ennis Myndel. År 2013 var spelade 61 procent av proffsen på PGA Tour med antingen Pro V1 eller Pro V1x, och 2020 var siffran 74 procent.
– Ofta får vi höra att vi tappar eftersom konkurrensen där ute är så hård. Det är en uppfattning många har. Men vi har alltså ökat med 13 procent på sju år. Det här är siffror som vi gärna vill plocka fram, för vi är extremt stolta. Spelarna känner ett extremt förtroende för bollen.
Vad skulle resultatet bli om man jämförde den nya modellen med den ursprungliga Pro V1:an i en Trackman?
– Är du hyggligt konsekevent i din sving, då skulle du se stor skillnad, framför allt på flykt och spinntal…
Monark Excercise har skrivit ett större avtal med Postnord gällande leverans av i Vansbro tillverkade cargocyklar samt service för cyklarna under tre år.
42 varumärken fanns inbokade men till slut satte pandemin stavar för Inköpsdagar Åre. Nu tvingas det populära inköpseventet ställa in och göra comeback 2022.
Svenska Fjällräven ansluter sig till raden av varumärken som gör nya plagg av spillmaterial. De har tidigare använt restull från köttindustrin till foder, men nu kör man lapptäckedesign med spillbitar av G1000-väv från den egna produktionen till kollektionen Samlaren.
Läs djupintervjun med Intersports nye vd Pontus Pettersson. Om livet efter rekonstruktionen, om utmaningarna och om framtiden.
Hur sålde träningsklockor och annan bärbar elektronik från världens största spelare pandemiåret 2020 när svenskarna tränade och spelade golf för glatta livet? Sportfack tog ett Teams-möte med Garmin Nordics vd för att få svar.
För snart fyra år sedan lanserade Craft sina första löparskor någonsin. Efter det har segment löpning utvecklats rejält för varumärket. Nu lanserar Craft ett löparteam som på allvar ska sätta Craft varumärke inom långdistanslöpning globalt.
Svenska distributören Scantrade tar in de två italienska varumärkena Selle och Northwave i portföljen och kompletterar därmed sitt nuvarande cykelsortiment. Målet är att få en mer året runt-baserad portfölj.
Karriärplattformen Linkedin har kartlagt vilka jobb som vuxit mest under corona och vi har plockat ut det som kan vara relevanta för sportbranschen. Är du till exempel sociala medier-expert eller digital strateg så har du en strålande jobbframtid. Här har du hela listan.
I sommar öppnar packningsspecialisterna Thule sin första butik i Nordamerika. Butiken, som är på 1600 kvadratmeter, kommer att drivas av en partner.
Det har ryktats ett tag om att Friluftsvaror har fått ny ägare. Nu står det klart att Thevea Brands Group har köpt bolaget. Bland annat för att utveckla inhousevarumärket Fjällmark.
Andreas Holm lämnade Thule för att bli marknadschef på Polygiene. Företaget som specialiserat sig på anti-odörteknik och numera även med anti-viruslösningar, bland annat med sport- och outdoorföretag som kunder.
Burton och Svenska Skidförbundet ingår ett samarbete för säsongen 2020/2021. Målsättningen är att sätta fokus på kvinnliga snowboardåkare och att ge fler möjligheten att prova på.
Fysiska sedlar och mynt förlorar alltmer mark som betalningsmedel. Data från betalteknikbolaget Adyen visar att våra betalvanor förändrades snabbt under coroanaåret 2020.
Med möjligheten att producera 1,5 miljoner cyklar per år blir Decathlons nya cykelfabrik Europas största. Snart slår sportgiganten upp portarna.
Östersundsbaserade No More Boots, som ligger bakom SkiClickern, utökar nu sitt distributörsnät via ett avtal med tyska Montana Sport.
Sök efter varumärken och leverantörer i Sportregistret
Kom in i diskussionen