Ny vd till Salming Sports

Hösten har rivstartat med att flera sportvarumärken stuvat om i toppen. Salming Sports är ett i raden av bolag med ny vd på plats. Enligt Salming Sports blir nye vd:ns prioritet att verksamhetsutveckla samt att öka lönsamheten för bolaget.

Efter 18 år lämnar Tomas Solin rollen som vd för Salming Sports. Ny vd är Tomas Theil med tidigare erfarenhet från konsumentvarumärken från roller inom bland annat IKEA och New Wave Sports.

Enligt Salming Sports pressmeddelande är det dags att gå in i en ny fas och styra om bolaget. Från att ha etablerat företaget inom en mängd segment, som innebandy, handboll, löpning, squash och badmindton är fokus nu på att göra varumärket lönsamt.

Kikar man bakåt i Salming Sports ekonomiska utveckling så har man haft en bra tillväxt omsättningsmässigt. Bokslutet för 2014 löd på 92 miljoner kronor och växte till 2017 då Salming Sports omsatte 141 miljoner kronor. Vinsten har dock inte följt samma kurva. Efter vinst på drygt 3 miljoner kronor 2014 blev det förlust med dryga 31 miljoner kronor förra året.   

Pengar saknas dock inte då Salming Sports ägs av familjeägda industrikonglomeratet Vätterledens Invest som 2017 omsatte 2,1 miljarder kronor.

Hur som helst är Tomas Thiels fokus nu på lönsamhet och han skriver själv i pressmeddelandet:

– Vi upplever en fortsatt stor efterfrågan på Salmings produkter och ska nu ta vara på det positiva momentum varumärket befinner sig i. Men vi behöver nu gå in i en ny fas där verksamhetsutveckling och lönsamhet är prioriterade områden. Fokus ligger nu på att skapa ett hållbart företag som kan möta de krav som marknaden ställer så väl idag som imorgon.  

När Sportfack får tag i den nye vd:n berättar han att han arbetat i åtta dagar och ”ber att få återkomma” som intervjuperson när han bättre satt sig in i Salming Sports. Så Sportfack kommer förhoppningsvis att återkomma med en längre intervju med Salmings nye vd när han är mer varm i kläderna.

Tomas Solin blir nu senior advisor i Salming Sports och Tomas Nord fortsätter som bolagets designchef och creative director.