Stora varumärken tar krafttag för mer hållbar produktion

Tre stora aktörer – Burton, Vaude och Vf Corp. – har berättat om sina planer för att ta fram mer hållbara produkter.

Burton har väldigt ambitiösa planer. Dels ska all deras konfektion vara Bluesigncertifierade senast 2020 (idag är 85 % av ytterplaggen det), dels ska de sänka sina koldioxidutsläpp vid tillverkning av hårdvara med 20 procent och alla förpackningar ska tillverkas av återvunnet material eller bestå av komposterbart material. De har också som mål att minska sina sopor vid sina kontor med 75 procent och alla deras events ska vara koldioxidneutrala senast 2020. Huvudkontoren kommer dessutom att förses med solfångare för att producera egen el för belysning och uppvärmning.

Vaude har tillsammans med Pontetorto tagit fram ett nytt fleecematerial som är biologiskt nedbrytbart. Det är extra aktuellt med tanke på alla forskningsrön om hur mycket mikroplast som förs ut i naturen vid tvätt av plagg.

Vf Corp. till sist har tagit fram en ny hållbarhetsplan under namnet Made for change. I den sägs att koncernen ska minska sitt fotavtryck med 50 procent til 2030, och att de ska förbättra levnadsvillkoren för den miljon människor som jobbar inom deras textilproduktion.

Relaterat företag i Sportregistret

  • Burton

    Jake Burton Carpenter grundade Burton Snowboards från sin lada i Vermont år 1977 och har ägnat resten av sitt liv åt snowboardåkning. Sedan grundandet har Burton haft en viktig roll när det kommer till att få snowboardåkning att växa från en bakgårdshobby till en sport i världsklass genom att skapa banbrytande produkter, stödja ett team av åkare och sätta press på semesterorter att tillåta snowboardåkning. Idag designar och producerar Burton marknadsledande produkter för snowboardåkning och utomhusaktiviteter. Burton Snowboards är ledande när det gäller hållbarhet inom utomhus- och vintersportbranscherna och har som världens första snowboardföretag belönats med B Corporation®-certifieringen. Burton är privatägt av Donna Carpenter och har sitt huvudkontor i Burlington, Vermont i USA och kontor i Österrike, Japan, Australien, Kanada och Kina.