Spektrums nya vision

När Spektrum startade 2014 körde de under mottot "Your New Vision". Nu har de etablerat sig på tio marknader och är inte lika nya längre. Med ett ökat miljöfokus väljer de istället att jobba efter mottot "Clean Vision". Och så har de ju tagit in Ingemar Stenmark som delägare.

Alla känner igen Ingemar Stenmark. När Ingemar ihop med Andreas Nilemo och Anders Neuman besökt Sportfack i Solna var det ingen, verkligen ingen, på kontoret som missade honom. Det pratades i vartenda hörn om att Stenmark var i huset, och det höll i sig flera timmar efter att han lämnat vårt kontor. Sedan slog bilden på mig och Ingemar rekord i gillamarkeringar på min Facebooksida, och det första jag hör när jag kliver in på kontoret på måndag morgon är en diskussion om vilka tidningar Ingemar plockade med sig från vårt tidningsställ när han gick.

Så stor är Ingemar, och då är det lätt att förstå vad det betyder för Spektrum att Ingemar har gått in som delägare. En aktiv delägare dessutom som vill vara med om att bygga upp Spektrum till något stort.

– Jag fick prova två par Spektrum goggles för ett par år sedan, och gillade direkt hur de satt och hur linserna fungerade, berättar Ingemar. Vi började prata om att samarbeta på något sätt. Ganska snabbt kände vi att vi skulle kunna göra något väldigt bra tillsammans och sen landade vi i nuvarande samarbete. För mig är det en förutsättning att produkten fungerar om jag ska förknippas med den, och Spektrum är riktigt bra glasögon.

Nu ville Ingemar inte bara gå in med pengar, han ville vara aktiv i bolaget både med produktutveckling och med sitt kontaktnät.

– Jag har aldrig varit så här aktiv i något av de företag jag jobbat med tidigare, säger Ingemar. Visst var jag inblandad i de skidor jag åkte på, men inte på samma sätt som det här. Det är kul att lära sig om företagande, och att få vara med och bygga ett företag snudd på från början.

Helt klart kommer Ingemar att vara en dörröppnare när Spektrum ska växa. Ingemar säger att det inte är säkert att han betyder så mycket, men då skakar hans kollegor på huvudet och ler. Ingen säger liksom nej om Ingemar ber om ett möte för att visa upp vad det är han jobbar med nuförtiden. Dessutom får Spektrum in racingkompetens i bolaget, de andra grundarna – Robert Olsson, Henrik Köhler, Andreas Nilemo och Anders Neuman – har bakgrunder inom friåkning, puckel och snowboard.

Spektrums nya vision

Spektrum har kommit väldigt långt på de fyra år som de har funnits. De kom snabbt in på butiker som Stadium, Sportamore, Skistar, Åre Skidsport och Junkyard. De blev också Årets Nykomling i Sportfack Gear Of The Year 2015, och finns idag i tio länder.

Under mottot ”Your New Vision” ville de visa att de var en ny aktör som utmanade de etablerade. De är fortfarande förhållandevis nya, men ändå kände de att de ville trycka på andra saker. Deras nya motto lyder därför ”Clean Vision”.

– Orden har tre olika betydelser, säger Andreas Nilemo som är vd och försäljningsansvarig för Spektrum. För det första att vi vill vara ett miljömässigt hållbart företag, för det andra att Spektrum står för en ren design och för det tredje att Spektrums glasögon ska erbjuda klara linser och brett synfält.

Det senaste året har Spektrum jobbat tajt ihop med Sporttech i Östersund med att ta fram miljövänligare plaster till sina bågar och band. Det handlar både om återvunna material och plaster som är växtbaserade. De började med ett 30-tal material, skalade ner dessa till tio och nu återstår tester av två för att se vilka material som tål kyla och slitage bäst. Målet är att ha mer miljövänliga material i bågar och band till vintern 2018/2019.

Till den säsongen kommer de också med sina första linser tillverkade av Carl Zeiss, en leverantör som hittills bara jobbar med Giro och Poc.

– Att vi får jobba med Carl Zeiss är ett bevis på att vi gjort ett bra jobb, de skulle aldrig jobba med ett varumärke som inte når upp till deras standard, säger Anders Neuman som är ansvarig för marknadsföring och kommunikation på Spektrum. Vi kommer att ha Carl Zeisslinser på våra premium­modeller för att lyfta dessa, men vi plockar inte bort de linser vi har idag eftersom vi tycker att de är riktigt bra de också. Det är väldigt enkelt att gasa på i komplexitet, men vi vill göra det enkelt för både kunder och säljare i butik att förstå sig på våra modeller. Därför kommer vi att gå från sex till fem modeller till nästa vinter.

Modellerna idag heter G001, G002 och så vidare. G står för Goggles och siffran är bara ett sekvensnummer. Namnen är i linje med visionen om den rena designen – att inte krångla till det. Men siffernamn är svårare för vanligt folk att komma ihåg så därför planerar de att tillföra namn från den svenska fjällvärlden efter siffrorna till nästa säsong.

Då blir det G007 Helags, G008 Skutan och G009 Templet. De två sista är prototyper som finjusteras just nu. Templet är den modell där Ingemar har varit med i designprocessen från början och den kommer att komma ut i en första, starkt begränsa­d upplaga av 86 exemplar redan i vinter. Den som inte förstår antalet 86 kan inte sin Stenmarkshistoria…

– För mig är det två saker som är viktigare än andra med goggles, säger Ingemar. Först vill jag att synfältet ska vara så brett som möjligt, speciellt nedåt så att jag ser mina skidor. Sedan är också passformen väldigt avgörande. Jag vill att glasögonen ska sitta riktigt tajt mot ansiktet utan att trycka på enskilda punkter. De ska vara bekväma, men inte läcka in luft eller ljus någonstans.

Spektrums nya vision

Spektrum startades av fyra personer som levt större delen av sina liv på snö. När Ingemar kom in i företaget förstärktes, om möjligt, erfarenheten ytterligare. Det hade varit både naturligt och enkelt för grundarna att bygga ett corevarumärke och enbart satsa på premiumsegmentet. De valde dock en helt annan väg.

– Vi vill vara ett inkluderande varumärke som attraherar väldigt många, säger Anders. Därför vänder vi oss både till skidåkare och snowboardåkare, och därför valde vi en prisstrategi med lite lägre priser för att fler skulle vilja testa Spektrum. Det funkade, och även om vi till nästa vinter kommer att komma med några premiummodeller så ligger vårt grundkoncept kvar.

Redan idag har Spektrum breddat sig med solglasögon och till sommaren 2018 kommer de med goggles för MTB. Det blir samma modeller som för vinterbruk, men med skillnaden att det sitter enkellinser i glasögonen eftersom linserna slits snabbare av grus och lera och då är det för dyrt att byta ut dubbellinser.

Spektrum har fler produkter på gång, men det får presenteras som en nyhet om några månader. De vill sitta på den nyheten ett tag till. Men i deras treårsplan finns det flera nya produkter för både vinter och sommar. Det som alla produkter ska ha gemensamt är att de ska användas för ett aktivt liv på berget och att de ska passa in i alla tre betydelser av mottot ”Clean Vision”.

– Spektrum ska vara ett aktivt varumärke, säger Andreas. Vi ska stå för funktion och stil, och vi ska bli ett året runt-varumärke.

Vi pratar framtid och då går det inte att låta bli att prata digital teknik. Det finns ju redan många exempel där glasögon förses med små displayer och kameror.

– Vi tittar självklart på ny teknik och vad som händer med AR i telefoner, säger Anders. Men vi tror inte att folk vill ha fler distraktioner när de är ute på berget, snarar är det tvärtom att de vill njuta av naturen och det de upplever med ögon och öron.

– Jag har inte musik i hörlurar när jag springer, jag vill höra fåglar och andra ljud i naturen, säger Ingemar. Det är klart att det är viktigt att ha koll på vad som händer med ny teknik, men personligen vill jag att våra glasögon ska göra upplevelsen så bra som möjligt genom att förstärka den. Inte tillföra annat.

Spektrum har kommit långt på väldigt kort tid. Jag har dock en stark känsla av att det kommer att hända väldigt mycket mer ganska snart. De har nya produkter långt fram i utvecklingen, de samarbetar tajt med Sporttech i Östersund för att på ett ingenjörs­mässigt sett utveckla sina produkter och deras designspråk visar tydligt att de kommer från Norden.

Och så har de ju Ingemar Stenmark i bolaget. Den störste av alla.