Ledare: Uthyrning 2.0

Det finns risk för att jag avslöjar en affärshemlighet i den här ledaren. Gör jag det ber jag så hemskt mycket om ursäkt, men idén är för intressant för att andra inte ska få spinna vidare på den. 

Jag fick höra om den här idén i somras, och ända sedan dess har den då och då kommit tillbaka till mig. Och eftersom den hela tiden kommer tillbaka måste det ligga något bra i den.

Vi hade pratat om olika miljösatsningar när jag tog upp frågan om uthyrning. Få saker är ju bättre för miljön än att folk hyr produkter istället för att äga själva. Produkterna används betydligt oftare, det behövs inte tillverkas lika många och de får regelbunden service vilket ökar livslängden ytterligare. Dessutom råder en stark trend, inte minst bland unga, att inte äga prylar utan hyra dem när de behövs. Det är en del av den så omtalade delningsekonomin som spås växa enormt de kommande åren.

Hen berättade att de tittade på uthyrning, men att hen hade funderat på en helt annan typ av uthyrning. Faktiskt en helt annan typ av produkt gjord speciellt för uthyrning.

Hen menade att alla produkter som finns idag går att göra betydligt bättre. De kan bli lättare, starkare, snabbare – ja, bättre på alla tänkbara sätt – om inte priset är en faktor.

Så, om de struntade i vad produkten skulle kosta och istället bara fokuserade på att få till maximal funktion och prestanda skulle de kunna ta fram något som var i en helt ny division. Hen menade detta på fullt allvar, trots att företaget hen jobbade på redan idag gör riktigt avancerade produkter.

Problemet var att dessa avancerade produkter skulle bli så dyra att ingen skulle kunna köpa dem. 

Men kanske skulle de vilja hyra dem?

Det finns många som åker iväg på drömresor för att åka skidor, cykla, dyka, vandra, surfa eller göra något annat en gång i livet. De satsar mycket pengar på resan, men tar med sig utrustning som kanske är bra, men som inte är den bästa tänkbara. För den bästa tänkbara utrustningen finns nämligen inte att köpa.

Men om den gick att hyra, och kostnaden för produkten slogs ut på veckohyror under ett par års tid skulle det bli ett alternativ. Ett alternativ som skulle göra drömresan ännu bättre. 

För det är ju så att ni egentligen inte säljer skidor, cyklar eller tält – ni säljer upplevelser. Som kräver utrustning. Och precis som det finns folk som vill ha riktigt fint boende på semestern, så finns det säkert de som vill säkerställa att den där skidveckan i Japan, vandringen i Colorado eller dykningen på Maldiverna ska bli precis så där fantastisk som de har drömt om genom att hyra bästa tänkbara utrustning.

Vad tror du?