Bra augusti för sporthandeln

Siffrorna för hur detaljhandeln gick i augusti har precis kommit in, och sporthandeln klarade sig bra med en uppgång på 3,4 procent.

I det stora hela hade hela detaljhandeln en uppgång på 3,2 procent, och det som kallas för sällanköpshandeln, där sporthandeln ingår, ökade med 2,6 procent. Så när sporthandeln ökade med 3,4 procent är det klart bättre än branschsnittet.

Ökningen på 3,4 procent gäller försäljningen i kronor, tittar vi istället på försäljningen i volym så var den ökningen större, hela 5,8 procent och bäst av alla delbranscher. Skillnaden förklaras av att köpen har blivit fler, men snittpriset har varit lägre. Volymen ökar mer än försäljningen i kronor.

Sett till årets åtta första månader ligger sporthandeln på en tillbakagång med 0,3 procent. Alltså ungefär i nivå med förra året.

De branscher som gick bäst i augusti var bygghandeln (+6,6 %), möbler (+4,3 %) och optikerna (+4,2 %). Sporthandelns stora konkurrenter klädhandeln och skohandeln gick båda sämre än sporthandeln. Klädhandeln ökade med 0,7 procent medan skohandeln backade med hela 5,7 procent. På årsbasis har kläd- och sporthandeln samma utveckling, medan skohandeln hittills har backat med 3,3 procent.