Ungdomar gillar att motionera

Över hälften av alla ungdomar i Sverige mellan 10-18 år idrottar i organiserad form. Det framgår i en ny rapport som En Svensk Klassiker gjort tillsammans med undersökningsföretaget Novus. Men det finns också orosmoln i rapporten.

På det hela taget ger trendrapporten ”Barn och ungas attityd till fysisk aktivitet” en ljus bild av de svenska barnens fysiska aktiviteter. I rapporten framgår bland annat att drygt 80 procent av de svenska barnen håller på med någon form av fysisk aktivitet på sin fritid. I de yngre åldersgrupperna är det organiserade idrottandet vanligare medan det individuella tränandet ökar drastiskt i åldersgruppen från 15 år och uppåt. En orsak till den utvecklingen kan vara att en stor del av föreningslivet idag inte är anpassat för att du ska vara en nybörjare vid 15-års ålder. Alternativen blir då att lägga av att träna eller att fortsätta träna individuellt. Det här kan i förlängningen vara ett problem.

Vem tar egentligen ansvar för att man som 14-åring inte kan börja simma eller spela ishockey? Att man inte kan byta idrottsgren när man vill och att man helst av allt ska satsa på elitidrott, för annars platsar man inte i teamet, frågar Michael Thoren, vd för En Svensk Klassiker.

Det visar sig också i rapporten att var femte ungdom mellan 16-18 år tror att de kommer att minska sina fysiska aktiviteter när de blir äldre. Novus har för rapporten genomfört djupintervjuer med barn och ungdomar mellan 10-15 år. Den hade dessutom kompletterats med en kvantitativ studie bland ungdomar i åldrarna 10-18 år. Undersökningen och intervjuerna genomfördes i juni i år.